Напишете дума/думи за търсене

Как правилно се гледа бенджамин

Фикус бенджамин е най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините.

Бенджаминът расте подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата страна е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порасне доста голямо, ако му се осигури подходяща саксия. Необходим е добър дренаж.

Може да расте заедно с други растения в една саксия, които покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните листа опадат.

Най популярни са сортовете:

Бенджамин Golden King - с обагрени с жълто по краищата листа.

Бенджамин Midnight Lady - с тъмно зелени листа.

Бенджамин Naomi - с тъмно зелени накъдрени по краищата листа.

Бенджамин Samantha - с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове по края.

Бенджамин Starlight - с обагрени с бяло по краищата листа.

Грижи

Поливайте само когато горната почва е суха на пипане. Ако бенджаминът е в саксия у дома, трябва да повишите влажността на въздуха през зимата. Лесен начин, който не е най-добрия, е да поставите съд с вода на радиаторите и често да пулверизирате листата с хладка вода. Най-доброто решение за случая е да поставите саксията върху подложка, пълна с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Внимавайте саксията да лежи на камъчетата, а не в водата, защото рискувате да загният корените.

Сменяте саксията само когато корените се подават на повърхността и се постарайте да не ги разчупите по време на процедурата. Ако растението или саксията са прекалено големи, просто сменете почвата на повърхостта, за да добавите нови хранителни вещества. Те ще проникнат надолу при поливанията.

Използвайте течен тор през пролетта и лятото до септември и октомври, приблизително на 15 дни, или според инструкциите на опаковката. Бенджаминът също се нуждае от допълнително желязо, за да подържа своя жив зелен цвят, затова добавете желязо на таблетки или с течния тор.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X