Напишете дума/думи за търсене

Кой нарисува мустаци на Тодор Живков

Теодора Духовникова и Иван Юруков играят главните роли в "Дъвка за балончета".

Новият български филм “Дъвка за балончета” тръгва по екраните от 8 декември

Официалният портрет на Тодор Живков в една класна стая е надраскан с фулмастер и са му нарисувани коса и мустаци. Учениците стоят прави и директорът иска да научи кой го е направил, иначе “глави ще падат”. Това е една от най-смешните, но и кулминационни сцени в новия български филм “Дъвка за балончета”. В този епизод приятелството преминава в рицарство, а по-късно и в любов със срок на годност цели 25 години.

Този филм ще ви очарова. А ако сте и от поколението на 80-те години на миналия век, направо ще се влюбите в него, защото ще ви припомни вашите първи любовни трепети.

Четирима сценаристи - Теодора Маркова, Георги Иванов, Тео Чепилов и Невена Кертова, са вплели в една история спомените си от детството и юношеството и тя звучи много достоверно. (“Златна роза”) за сценария на тазгодишния кинофестивал във Варна).

Авторите правят “паралелен слалом” между 1988 г. и наши дни. Тогава банда от едно момиче (Биляна)и три момчета върши пакости и щуротии, но и изживява първите си сърдечни чувства. Биляна и Калин си дават дума да се оженят, но времето ги разпилява и когато се срещат... вижте сами какво им се случва.

Ако дяволът наистина е в детайлите, филмът е дяволски добър. Режисьорът Станислав Тодоров-Роги, операторът Владимир Михайлов и екипът му са вкарали в действие знакови символи, с които расте онова поколение - списанието “Некерман”, колекциите картинки от дъвки, стрелбата с фунийки, лексиконите...

А ако ангелът е в избора на актьорите, филмът е ангелски красив с Теодора Духовникова и Иван Юруков за главните роли - на порасналите Биляна и Калин. Освен тях - Жорета Николова в няколко възрасти, Валентин Ганев със специално участие, Малин Кръстев - типичен соцдиректор, Искра Донова, Димитър Живков и др. Специална похвала за четирите деца - Аглея Гумнерова, Андрея Захариев (син на нашата колежка Мила Иванова), Валентин Александров и Калоян Лалов.

Над 600 души от кино- и артгилдията изгледаха във вторник вечерта филма. Сред зрителите бяха ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев, режисьорите Зорница София и Виктор Божинов, актрисите Стефания Колева и Биляна Петринска, Севда Шишманова, Ники Кънчев, Камен Воденичаров...

От 8 декември “Дъвка за балончета” ще бъде прожектиран на 55 киноекрана в 27 града на страната.

Специални прожекции и срещи с екипа ще има и в Пловдив и Бургас - съответно на 11 и 18 декември.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X