Напишете дума/думи за търсене

8 места в България, които да посетим тази година

 #5 Руското село край Варна

Ако искате да се насладите на красиви морски залези, елате във варненското село Казашко. Той се намира само на 6 км от морската столица, в близост до Западната промишлена зона на града. Селото има уникално местоположение – разположено е на северния бряг на Варненското езеро и е истински малък оазис сред пристанищни терминали, заводи и складове.

Повечето варненци знаят Казашко като „руското село“. Причината - преди 300 години тук са се заселили много руснаци, които са християни-старостилци. По онова време старостилството (древно православие) е било едно от най-големите религиозни течения на територията на тогавашна Русия.

„Старобрядците“ били прокудени започналите религиозни реформи от Патриарх Никон по времето на Петър Велики. Търсейки спасение за вярата си, част от тях се заселват в покрайнините на Варна – в т.нар. Казашка махала, призната за населено място с указ от цар Фердинанд. През 50-те години на миналия век получава статут на село и е прекръстено на Казашко.

Освен притегателна точка за рибарите, селото е малък рай и за фотографите. Тук могат да се снимат направят едни от най-добрите залезни пейзажи по Черноморието.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X