Напишете дума/думи за търсене

Отслабнете, спазвайки това

Не харесвам думата „диета” – поне не в значението й на ограничения и глад в името на един размер по-малки джинси.

Древните гърци също са спазвали диети, но там думата е означавала буквално „начин на живот”. Според най-новите изследвания в диетологията, разумното хранене, съобразено с нормалната физиология, е най-прекият път към отслабването. Добрата новина е, че принципът работи – тази „диета” е на повече от 500 000 години.

В режим „разумно хранене”

Помнете, че храната не само ни снабдява с енергия, но притежава и лечебни свойства. Хранете се осъзнато и често. На всеки два или три часа (5 или 6 пъти на ден) приемайте малки порции храна – количеството трябва да се побере в шепата ви. Яжте бавно и дъвчете добре. Така ще се заситите бързо и няма да ви се иска да си сипете допълнително.

За глада

Не си позволявайте да гладувате – гладът е огромен стрес за организма. Освен това, когато изпитвате глад, се нахвърляте на храната, ядете по-големи количества и на практика не изпитвате истинско удоволствие от вкуса на храната.

Важно е и какво пиете

Пийте колкото се може повече обикновена негазирана вода. Не допускайте да ожаднеете. На всеки 450 г телесна маса са необходими 14 г вода за нормалното функциониране на организма. Започвайте деня си с чаша топла вода с лимонов сок.

За прегрешенията

Хапнали сте парче торта и дълго след това се измъчвате от угризения. Не е необходимо. Според диетолозите веднъж на две седмици е напълно позволено да”прегрешите” с любимо лакомство. Ако не можете без сладко, хапвайте по едно парче черен шоколад дневно.

В ресторанта или на гости

За да не тръгнете по наклонената плоскост на преяждането, когато сте на гости или на ресторант следвайте няколко прости съвета:

1. Винаги започвайте с пресни зеленчуци – след една зелена салата апетитът значително утихва.

2. Добър вариант за основни ястие са рибата и морските дарове. Избягвайте пържените ястия.

3. Не прекалявайте с алкохола – 2–3 чаши вино са предостатъчни.

Намерете си съюзници

Най-добрият вариант е да привлечете в здравословния начин на хранене семейството си. Не посвещавайте в плановете си познати и случайни хора, помнете, че не сте длъжни да давате обяснения или пък да се оправдавате за начина си на хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X