Напишете дума/думи за търсене

Загиналата в Пирин Ния Трейман е от прочут род на фотографи

Планинският спасител от Банско Атанас Уков с кучето Норд, което намери затрупата от лавина Ния.
Планинският спасител от Банско Атанас Уков с кучето Норд, което намери затрупата от лавина Ния.
“Теренът е много труднопроходим. Организирахме се бързо и достигнахме до мястото за по-малко от час”, каза Атанас Уков. Спасителите казват, че са действали дори по-бързо, отколкото би се получило, ако в акцията е участвал хеликоптер. “За съжаление, при такъв инцидент шансовете за оцеляване са малки и времето е най-важният фактор. Преди 2 дни спасихме затрупан от лавина, което се случва веднъж на милион. Тогава колегите бяха близо до мястото на падналата лавина в Ечмище и успяха да върнат към живота сноубордиста”, казаха спасителите. Акцията в съботната вечер е била много рискова и за тях, защото са преминали през опасни терени.

Загиналата Ния е била опитна планинарка. С приятелите си

не е предприела екстремен поход, а се движили по нормален

зимен маршрут, като са тръгнали от хижа “Синаница”. Трагедията я сполетяла заради малшанс - стъпила е върху козирката, като вероятно е мислила, че е на ръба на върха.

Младата жена е завършила френската гимназия в София, след това френска филология и магистратура по превод във Франция. Превеждала е автори като Блез Сандрар, Франсис Жам, Андре Жид. Любител фотограф е по наследство. Дядо ѝ, баща ѝ Николай Трейман и чичо ѝ Юри Трейман са известни имена във фотографията.

Обиколила е едни от най-суровите планини в света, а тази година за първи път е отишла в Пирин, където намери и смъртта си.

Това не е първи случай на загинал опитен планинар

в района на Синаница. Преди близо 20 г. живота си загуби астроном от обсерваторията в Рожен. 31-годишният Ташко Вълчев тръгва с група приятели на 31 декември 1999 г. към хижа “Синаница”, за да посрещне там Новата година. Като опитен водач върви последен в групата. Подхълзва се, пада и изчезва от погледите на приятелите си. Тялото му е открито след 5 месеца. Сега там има паметна плоча.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X