Напишете дума/думи за търсене

Ния замеси хляб и полетя под снега на любимата си планина Пирин

С жизнената, бликаща от енергия едва 25-годишна алпинистка, с влюбената в планината Ния Трейман се прощаваме на 21 февруари от 13,15 ч в храма “Успение на Пресвета Богородица” в столичния кв. “Бъкстон” (ул. “Българска легия” 41), научихме от семейството.

Младата жена загина в любимата си планина Пирин. За това посещение мечтаела отдавна. Три дни работила по 12 часа, за да си освободи уикенда. Политна в 200-метрова пропаст след лавина.

Ния - кръстена на героинята на Димитър Талев от “Железният светилник”, преживяла малкото си години с много пълен живот и много неин по избор.

Близките я описват с три думи - действена, силна, лъчезарна

“Имаше заряд, който можеше да увлича хората. Шегувах се, че е родена за пълководец. Животът беше изпълнен с нещата, които обича. Не правеше компромиси. От 14-годишна започна да работи. Сама си плащаше образованието, всички пътувания. Най-щастлива беше със своите приятели, а те бяха мъжки момчета. Ценяха нейния готин характер, че е безкомпромисна към себе си. Момчетата усещаха тази сила. Уважаваха я”, казва майката на Ния. - Тези момчета са били до дъщеря и във фаталните минути...

Евгения, за всички Ния, не познава суетата. Няма проблем за нея - момиче от сой, да започне всякаква работа, но тя не би правила нищо, което не я вдъхновява и въобдушевлява. Търсят я за планински водач, тя отвръща: “Не може да комерсиализираш любовта си!”

“В нея имаше вътрешна мъдрост, която много рядко човек притежава на тази възраст”, споделя майката на Ния. Като дете попада в ранчо в с. Макоцево, в което децата общуват с коне и други животни. Влюбва се, ходи пак и пак и накрая става ръководител проекти. Посвещава се на всяко дете, денонощно работи за тази връзка на малките с природата. Това е нейна кауза.

После покрай бабите и любопитството си открива селската кухня. Записва техни рецепти, иска да ги прилага. Но у нея е силна амбицията да овладее и тайните на френската кулинария - нали е френска възпитаничка и владее перфектно езика. Впуска се в експерименти до такава степен, че родителите правят пещ вкъщи.

Каприз? Не! Ния кандидатства и започва работа като чирак в хлебопекарна. След конкурс

Става в 4,30 ч всяка сутрин да меси тестото само с квас. Работи по 12 часа, защото процесът има строги процедури. Така е работила три дни наред, за да си освобди уикенда, за да отиде до любимата си Пирин планина. Която я взе при себе си...

Ния така и не стана от чирак хлебар - майстор - имаше изпит след 3 дни... А така се искаше да меси истински хляб, за да радва хората със своята любов, вложена в него. Беше убедена, че всекидневните неща могат да се превръщат в радост... Можеше го! 

Силната Ния - така биха искали да я запомнят
Силната Ния - така биха искали да я запомнят
Винаги с книга в  ръка - Достоевски, Чехов, Радичков, томовете им били в библиотеката на Ния.
Винаги с книга в ръка - Достоевски, Чехов, Радичков, томовете им били в библиотеката на Ния.
Посещавайки селско ранчо се влюбила в природата. После станала най-преданата учителка на деца, за да ги докосне до нея.
Посещавайки селско ранчо се влюбила в природата. После станала най-преданата учителка на деца, за да ги докосне до нея.
Живият хляб. Замесвала го е часове преди да си отиде...
Живият хляб. Замесвала го е часове преди да си отиде...
Отдава енергията си на всеки, който иска да се докосне до природата.
Отдава енергията си на всеки, който иска да се докосне до природата.

Обречена е да чете. Йордан Радичков й дава автограф по молба на баща й, а тя сама  открива магията на творчеството муц
Обречена е да чете. Йордан Радичков й дава автограф по молба на баща й, а тя сама открива магията на творчеството муц
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X