Напишете дума/думи за търсене

Лучия Анибали - лице на жените, станали жертви на насилие

Лучия Анибали преди и след нападението с киселина върху нея

Животът й се преобърна за секунди една априлска вечер през 2013 г., когато я обезобразиха с киселина по поръчка на бившия й годеник. Лучия Анибали превърна тази жестокост в политическа битка и днес я води като кандидат за депутат в парламента на Италия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В предизборната кампания преобладават въпроси, свързани с мигрантите и несигурността; адвокатката Лучия Анибали, родена в Торино в Централна Италия, полага усилия да се открои и темата за насилието срещу жени. И същевременно заявява, че се стреми да работи най-вече за своя избирателен район на север - Парма.

"Щом една жена е доказала тъй убедително, че може да пренареди живота си, надяваме се успешно да използва този потенциал и в публичната си дейност", обяснява за АФП Енрико Бруски, аптекар от градския център.

В кокетния град в региона Емилия-Романя - историческа крепост на левицата, където Лучия Анибали се кандидатира в листата на Демократическата партия - управляващите левоцентристи, младата жена естествено може да разчита на симпатии, макар някои минувачи да предупреждават, че ще съдят за нея по делата й.

"След като ме нападнаха, започнах да разсъждавам как да преосмисля живота си", разказва пред АФП жената, прочула се в Италия със смелост и твърд характер.

"Търсех начин да използвам възможно най-добре адвокатската си професия и разбрах, че може би трябва да се впусна в политиката", добавя 40-годишната активистка.

Ново предизвикателство

Избрала е за целта Парма, защото в този град се е върнала към живота - в местната клиника за животозастрашаващи изгаряния, където я приели вечерта на 16 април 2013 г. след ужасяващото нападение, поръчано от бившия й годеник, също адвокат.

Неуспял да се примири, че жената сложила край на връзката им, той наел двама албанци, които да плиснат киселина в лицето й.

"Лицето ми изгаряше. Крещях ужасно. Мехурчета се свличаха по бузите ми; помня как хвърлих коженото си яке, за да не се повреди, сякаш имаше някакво значение . . .", разказваше след това Лучия Анибали.

Следствието бързо разкри престъпния сговор и през 2016 г. правосъдието постанови за поръчителя 20 години затвор, а за извършителите - дванайсетгодишни присъди.

От края на 2016 г. Лучия Анибали е съветничка на министърката, натоварена с въпросите на равноправието, която я потърсила ден след осъждането на нападателите й.

"Готова бях за нещо ново", разказва адвокатката, чието лице след двайсетина пластични интервенции все още носи белезите от нападението.

Жени, събрали кураж

С 27 на сто от жените над 15 години, които заявяват, че са подлагани на физическо или сексуално насилие, Италия е под средния европейски показател (33 процента).

Тя е на по-добра позиция от Дания с 52 на сто, Финландия с 47, Франция и Великобритания с по 44 процента, сочат данни от първото голямо европейско проучване по въпроса, публикувани през 2014 г. от Агенцията на ЕС за основните права (FRA).

Тези числа може да не са съвсем точни, отбелязват авторите на доклада - в страните с повече неравенство от Южна Европа жените са склонни понякога да премълчават за понесено от тях насилие.

Следствията, водени в Италия, показват и съществени разлики в броя на жените, заявили, че са били нападани, и заявилите, че са подали жалба.

"Ако се говори много за тези неща в Италия, то е защото през последните години жените вземат пример от други жени и събират смелост да говорят", обяснява Лучия Анибали, която е разказала за своята драма в биографична книга, излязла през 2014 г. Телевизионният филм по тази книга е гледан от близо пет милиона души.

В крайна сметка това нападение "промени живота ми към по-добро", уверява Лучия Анибали: "Защото, щом успееш пак да прогледнеш, както стана с мен, или се научиш отново да ядеш - това са победи, след които научаваш истинската цена на живота."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X