Напишете дума/думи за търсене

Правила за отглеждане на цитруси вкъщи

Поддържайте умерена влажност

Цитрусите не са традиционни растения за нашите ширини, затова е важно да им осигурим подходящите условия. Само тогава ще се радваме на собствени цветове и плодове.

Едно от основните изисквания на всички цитруси е влажността. В почвата тя трябва да бъде постоянно умерена. Не бива да се допуска преовлажняване, защото растенията пожълтяват. И пресъхване е нежелателно. Основно правило е поливки да се извършват с вода, чиято температура се доближава до тази на почвата. Да се избягва хлорирана или варовита вода!

Въздушната влажност също не бива да се подценява. Тя трябва да бъде умерена или леко завишена. В противен случай е възможно нападение от акари или неправилно формиране на цветовете.

Най-благоприятната температура за развитие на цитрусовите дръвчета и храстчета е между 18 и 22-25 градуса. Не е желателно да се допуска падане на температурата под нулата. Различните видове понасят известни отрицателни температури, но те са стресови.

Растенията реагират и на осветяването. През лятото преките слънчеви лъчи могат да причинят пригори и дори обезлистване. А оскъдното дневно осветление през зимата трябва да бъде подкрепено и с изкуствено.

Най-подходяща е почва с леко кисела реакция

Почвен субсрат с леко кисела реакция, добра аерация и високо органично съдържание е най-подходящ. Кореновата система на цитрусите се развива най-силно близо до стените на саксията. Това налага чести пресаждания (на 1-2 години). Новата саксия трябва да е малко по-голяма. Към новия субстрат може да се добави добре угнил оборски тор (1:1). Задължително на дъното се поставя дренаж.

Веднага след пресаждане се полива обилно, а със следващите поливки се внимава. Новата почва, в която все още няма корени, задържа повече вода. Това може да задуши младите коренчета и после те да загният. При необходимост вода се налива в центъра, близо до стъблото и на малки дози, за да може да попива равномерно. Излишната вода от подложката трябва да се отстранява.

Подхранване - от края на февруари до септември

В зависимост от температурата на околната среда и фазата на развитие на растенията торовете, които могат да се използват, са много и в различни форми. Най-подходящи при съдово отглеждане са комбинираните торове с балансирано съдържание на макро- и микроелементи. Например NPK в съотношение 10-12:6-8:6-8 плюс задължителните микроелементи желязо, магнезий, цинк, мед, манган и др.

Според срока на освобождаване на хранителите елементи в препарата се извършват едно или няколко подхранвания през активната вегетация. Не се препоръчва подхранване с бавноразградими и бързодействащи торове едновременно. По този начин често се стига до преторяване и неприятни последици.

Много подходящ метод за подхранване е шербетуването с оборска тор. Тя е много богата на азот в лесно усвоима форма. Листните подхранвания също се препоръчват. Отлични резултати се получават, когато торовете се редуват, а концентрацията на химичните елементи се съобразява с периода и фазата на развитие на растенията. Така един вид обогатяваме на диетата на цитруса.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X