Напишете дума/думи за търсене

Правила за отглеждане на цитруси вкъщи

Цитронът и неговите производни

Цитронът (Citrus medica) е един от прародителите на цитрусите. От него чрез естествени генетични промени, кръстоски и мутации в процеса на еволюция са произлезли лимонът, ръката на Буда и лаймът.

Цитронът е средно голямо дърво или храст (2-5 м) в естествени условия, но в саксия не става много голям. Листата му са масленозелени, а цветовете отделят характерен аромат. Плодът е жълт, с много дебела кора, а плодовото месо е много кисело. Образуват се множество семена. Селектирани са и безсеменни сортове.

Части от цитрон се използват в парфюмерийната промишленост (кора, цвят) и в медицината за лечение на различни болести.

При съдово отглеждане не проявява капризи. Цъфти 2-3 пъти в годината. Няма ясно изразен период на покой. За декоративни цели е перфектен.

Ръката на Буда има невероятен аромат

Този цитрус е наречен така заради причудливата форма на плодовете, които образува. Те много наподобяват ръка с пръсти.

В будистките храмове се носи като дар. Самото растение не достига големи размери. Отглежда се лесно. Цъфти от март до юни при правилни грижи. Листата му са светлозелени и лъскави. Цветовете са ароматни. Целият плод е ядлив (включително и кората) и много ароматен. Използва се в кулинарията като есенция за сладкиши или за овкусяване на месни и рибни ястия.

Растението не понася резки промени на температурата. Чувства се добре, когато е огрян от слънцето, а почвата е постоянно влажна. Понася минусови температури до -3 градуса, но не е желателно да се стресира толкова.

През зимния период най-подходящо е съхранение на светло място при температура около и над 10 градуса.

Лаймът е плод от кръстоска

Отглеждането на този цитрус по нищо не се различава от другите. Самото растение не достига големи размери и поддържа компактна форма. Обича слънце и изисква редовни поливки през топлата част от годината.

През зимата подходящите температурни граници са между 5 и 10 градуса. Саксията не бива да се оставя директно на земята.

Плодът на зеления лимон се използва най-вече в кулинарията и приготвянето на освежаващи напитки. Той е с тъмнозелена кора и жълто-зелено плодово месо. При дребноплодните сортове лайм плодът достига 2 см в диаметър, а при едроплодните - до 5 и повече сантиметра. Селектирани са сортове с червен цвят на плодовете.

Кумкуат

Fortunella spp. е вечнозелен цитрус с малко по-големи изисквания. През зимата температурата трябва да се поддържа по-висока в сравнение с другите цитруси - 10-15 градуса. Обикновено кумкуатът се предлага в търговската мрежа в сравнително малка саксия. Това налага по-чести подхранвания и оросяване на листната маса през лятото.

Растението е компактно. Листата му са тъмнозелени. Ароматните цветове се появяват, когато денят започне да нараства през пролетта.

Оформентите плодчета са множество. Стават оранжеви когато узреят. Имат много характерен вкус. Кумкуатът е един от малкото цитруси, подходящ за формиране на бонсай.

Помело - гигантът

Помелото е един от петимата основни прародители на цитрусите. Негови производни са портокалът и грейпфрутът. Те са се получили чрез мутации или кръстоска с други видове. Помелото достига завидните 15 м в естествена среда. В саксия няма как това да стане. Плодът също е огромен. Той може да достигне до 1 кг, че и повече.

В домашни условия грижите за помелото са гореспоменатите. То може да се размножи чрез семенцата вътре в плода. Процесът от засяване до плододаване обаче отнема над 10 години.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X