Напишете дума/думи за търсене

10 български филма от последната година, които да гледаме

През последната година по кината излязоха немалък брой български филми, които успешно се конкурират по гледаемост с американските блокбастъри. Смешни, трогателни, динамични, но най-важното с послание Ц това са основните характеристики на поместените на тази страница нови български ленти. Ако все още не сте гледали някоя от тях, ето списък с тези, които привлякоха зрителското внимание и се превърнаха в добрия пример за българско съвременно кино:

Вездесъщият

Режисьор: Илиян Джевелеков

Сценаристи: Илиян Джевелеков, Матей Константинов

Актьори: Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Анастасия Лютова, Ирмена Чичикова, Тони Минасян и др.

Премиера: 13 октомври 2017 г.

Времетраене: 2 часа

Двучасовата драматична история се завърта около писателя и собственик на рекламна агенция Емил. Той започва да следи своето семейство и колеги със скрити камери и знаейки всичките им тайни, се намесва в техните съдби. ДВездесъщиятУ ще ви накара, щом излезете от киносалона, да се огледате за камерите, поставени на всеки ъгъл.

Дъвка за балончета

Режисьор: Станислав Тодоров-Роги

Сценаристи: Тео Чепилов, Георги Иванов

Актьори: Теодора Духовникова, Иван Юруков, Диана Димитрова, Валентин Ганев, Владимир Зомбори, Жорета Николова и др.

Премиера: 8 декември 2017 г.

Калин и Биляна растат заедно в игрите по времето на българския социализъм. Невинната им детска любов се заражда отново, след като се срещат случайно 20 години по-късно. Романтиката във филма ще ви покаже, че когато сме влюбени, отново ставаме деца.

Възвишение

Режисьор: Виктор Божинов

Сценаристи: Нели Димитрова, Виктор Божинов, Милен Русков

Актьори: Александър Алексиев, Филип Аврамов, Кирил Ефремов, Владимир Михайлов, Васил Михайлов, Параскева Джукелова, Христо Петков и др.

Премиера: 10 ноември 2017 г.

Създаден изцяло по едноименния роман на Милен Русков, ДВъзвишениеУ разказва за комично-драматичната приключенска мисия, в която се впускат двама революционери. Те имат за задача да занесат писмо на Васил Левски от Димитър Общи. Филмът предлага много героизъм, смях и много красиви кадри от българската природа.

Нокаут, или всичко, което тя написа

Режисьор: Ники Илиев

Сценарист: Ники Илиев

Актьори: Гари Дърден, Орлин Павлов, Саня Борисова, Диана Любенова, Башар Рахал, Катерина Евро, Александър Кадиев, Антон Порязов и др.

Премиера: 5 януари 2018 г.

Времетраене: 1,37 часа

Познатият от сериала ДМестпрестъплениетоУ Гари Дърден влиза в ролята на бивш шампион по ММА, който има ментални проблеми. Той работи като музикант в бар и се среща с красивата, но също толкова луда колкото него българска емигрантка в Ню Йорк Жана. Братът на Жана Боби се опитва да си уреди демонстративен мач с Арън и така да се завърне в бойните спортове.

Лили Рибката

Режисьор: Ясен Григоров

Сценарист: Ясен Григоров

Актьори: Татяна Лолова, Добрин Досев, Красимир Ранков, Койна Русева, Николай Урумов, Калин Сърменов и др.

Премиера: 9 февруари 2018 г.

Времетраене: 1,47 часа

Екранизирана приказка за деца и родители, която включва голям японски шаран и цигани магьосници. Сюжетът разказва за необикновено дете, което претърпява трансформация всеки път, когато някой го погледне право в очите за повече от 5 секунди.

Посоки

Режисьор: Стефан Командарев

Сценаристи: Симеон Венциславов, Стефан Командарев

Актьори: Васил Василев-Зуека, Иван Бърнев, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Юлиан Вергов, Борислава Стратиева и др.

Премиера: 26 януари 2018 г.

Времетраене: 1,43 часа

В рамките на 24 часа в 6 различни софийски таксита се развиват 6 истории Ц убийство, самоубийство, отмъщение. Всяка една от тях е свързана с българската действителност, а плеядата от известни български актьори допълнително засилва интереса към динамичния сюжет на лентата.

Привличане

Режисьор: Мартин Макариев

Сценаристи: Яна Маринова, Борислав Захариев, Георги Ангелов

Актьори: Яна Маринова, Владимир Пенев, Клои Рахал, Башар Рахал, Луиза Григорова, Александър Сано, Койна Русева, Николета Лозанова, Радина Боршош и др.

Премиера: 23 февруари 2018 г.

Времетраене: 2,02 часа

Младата и красива учителка Лора Ангелова е бивш състезател по спортни танци. Тя се ползва с уважение сред колегите си и е любимка на учениците си. Големите проблеми в работата й обаче идват с овакантяването на директорския пост в гимназията, защото се изправя в пряк сблъсък с коварната си колежка Ангелова.

Воевода

Режисьор: Зорница София

Сценарист: Зорница София

Актьори: Зорница София, Валери Йорданов, Владимир Зомбори, Александър Алексиев, Петър Генков, Явор Ганчев, Димитър Троканов и др.

Премиера: 13 януари 2017 г.

Времетраене: 2,06 часа

Вдъхновен от разказа на Николай Хайтов, ДВоеводаУ представя истинската история на Румена войвода Ц майка, която основава своя чета. Тя изоставя семейството си и се укрива в гората, за да раздава правосъдие в поробена България.

Бензин

Режисьор: Асен Блатечки

Сценарист: Алексей Кожухаров

Актьори: Асен Блатечки, Калин Врачански, Снежана Макавеева, Васил Банов, Башар Рахал, Стефан Щерев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов и др.

Премиера: 19 май 2017 г.

Времетраене: 1,50 часа

Бързи коли, красиви жени и улични екшън състезания Ц ДБензинУ бързо се прослави като българския ДБързи и яростниУ. Сюжетът разказва за талантлив автомобилен състезател, който излиза от затвора след 15-годишна присъда и се заема да изпълни предсмъртното обещание към съпругата си.

XII "a"

Режисьор: Магдалена Ралчева

Сценарист: Николай Колев

Актьори: Радина Кърджилова, Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Калоян Минев, Анелия Мангърова, Елена Бойчева, Деян Георгиев, Василена Атанасова, Велислава Костадинова и др.

Премиера: 15 септември 2017 г.

Времетраене: 1,32 часа

Учителката по литература Лина се сблъсква с неукротимия XII ДаУ клас. Тя се опитва да подреди и личния си живот, който не е никак цветущ. Открива, че съпругът й й изневерява, а синът им е жертва на тормоз в училище. Единственият човек, от когото намира подкрепа, е учителят по физкултура, който е бивш боксьор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X