Напишете дума/думи за търсене

Почистване на офиси – как служителите могат да облекчат професионалните чистачи

Болшинството бизнес компании използват услугите на професионални фирми за почистване на офиси. Доколкото изобщо има такива, които са се нагърбили лично с поддържането на чиста офис среда, то те са микро компании с максимум двама или трима служители, така че замърсяването на работното им място едва ли е толкова сериозен проблем.

Използвайки услугите на фирма за почистване на офиси, бизнес клиентите приемат чистата и приятна работна среда за даденост. Те не се стараят да поддържат ред и чистота на работното си място, знаейки, че след края на работния ден или преди началото на следващия старателните хигиенисти ще се погрижат да въдворят отново реда, нарушен от собствената им небрежност.

Истината е, че дори перфектно екипираният и добре подготвен персонал на фирмите, извършващи абонаментно почистване на офиси, се затруднява да почисти едно голямо по площ бизнес пространство, отделяйки специално внимание на дребните детайли. Когато 20 – 50 или дори 100 офис служители замърсяват драстично работното си място, е доста трудно на един или двама хигиенисти да върнат блясъка и чистотата в рамките на час-два.

Има обаче начини, по които служителите на дадена компания може да помогнат на хигиенистите, натоварени с чистене на офиси. По този начин те не само ще проявят колегиалност към професионалистите, опериращи в коренно различна от тяхната сфера, но и ще допринесат за здравословния климат, в който искат да работят. На чистачите ще бъде много по-лесно в рамките на времето, определено за почистване на офиси, да обърнат внимание на всеки детайл, връщайки блясъка на всички компоненти и кътчета от интериора.

Начините, по които служителите на един офис могат да помогнат за по-качественото почистване на офис, са следните:

Изхвърляйте лично натрупаните през деня отпадъци

Пластмасови чаши от кафе, опаковки от десерти и закуски, хартия и опаковки от офис консумативи – всичко това може да бъде изхвърлено от самите служители в контейнерите за смет, разположени пред тяхната офис сграда. По този начин професионалните хигиенисти или чистачката, която чисти помещенията ежедневно, ще имат по-малко количество отпадък за изхвърляне. Вместо това те могат да почистват по-дълго санитарните възли, работните повърхности и офис техниката.

Старайте се да докосвате по-малко стъклените повърхности

В болшинството офис сгради стъклото е основна част от интериора. Стъклени врати и прегради, големи прозорци, а понякога дори бюрата и конферентните маси са покрити със стъклени плотове, което налага тези детайли да се почистват ежедневно, не само за да се премахне натрупаният през деня прах, но и за да се заличат многобройните отпечатъци от пръстите на служителите.

Ежедневното професионално почистване на офиси включва хигиенизиране на стъкления интериор, а то се прави ръчно. Сами можете да се досетите, че тази дейност отнема значително време и усилия от страна на професионалните чистачи. Ако се ограничи безразборното и често ненужно докосване на остъклените участъци, почистването им ще бъде много по-лесно и ще се извършва за по-кратко време. Спестеното време ще бъде отделено за другите компоненти от обзавеждането – мебели, тоалетни, кафе машини, подове и т.н.

Избягвайте да се храните, докато работите

Според кодекса на труда служителите на всяка компания имат право на почивки за кафе и обедна почивка, но при много натоварен график административният персонал не може да си позволи подобен лукс. Вместо това служителите са принудени да се хранят, докато работят, а това означава – трохи по цялата работна повърхност и мазни петна по компютърната клавиатура, мониторите, плотовете на бюрата, облегалките на столовете и къде ли още не. Тези остатъци от храна трябва да бъдат премахвани при ежедневното почистване на офис.

Абонаментното почистване на офиси включва премахване на замърсяванията и дезинфекция на цялото офис обзавеждане. Когато те са силно замърсени с хранителни остатъци обаче, операцията се усложнява и увеличава като време. За времето, необходимо за премахване на мазните и лепкави остатъци от закуската на офис екипа, чистачите могат да извършат куп по-полезни неща – да премахнат паяжините от стените и таваните или да избършат осветителните тела.

Професионалното почистване на офиси е нещо изключително необходимо на частните фирми и държавната администрация. Това, че за тази дейност се отделят финансови средства, съвсем не значи, че тя трябва да се приема за даденост. Имайте предвид, че колкото повече замърсявате, толкова по-трудно ще бъде на хигиенистите да осигурят чистата и здравословна среда, в която предпочитате да прекарвате работния си ден. Облекчавайки тяхната работа, вие помагате и на себе си, допринасяйки за създаването на приятен климат, който ще ви направи много по-работоспособни и продуктивни.

X