Напишете дума/думи за търсене

Монсерат Кабайе - от шивашкото ателие до голямата сцена

Снимки: Ройтерс

Оперната прима си отиде на 85 години с няколко награди грами и 125 оперни партии

“Най-добрата сред най-добрите” - така испанският кралски дворец нарече оперната прима Монсерат Кабайе, която почина днес.

“Сред всички сопрани, които съм слушал, никоя оперна певица не се е доближавала до изпълненията на Кабайе”, каза оперният певец Хосе Карерас пред радио “Каталуня”.

Една от най-известните сопрани в света издъхна на 85-годишна възраст в болница в Барселона след дългогодишни здравословни проблеми.

Мария де Монсерат Бибиана Консепсион Кабайе и Фолх, както е пълното име на оперната прима, е родена на 12 април 1933 г. в Барселона. От малка взема уроци по пеене, но първата ѝ професия е далеч от музиката. Когато баща ѝ се разболява, едва 14-годишната Кабайе

започва работа

като шивачка,

за да помага на семейството си. А после, когато става голяма звезда, се доверява само на дизайнерския усет на майка си. С това обаче не свършват талантите на Кабайе. Звездата борави с акварели, молив и дори с маслени бои и прави “доста прилични портрети” . Дори след като става певица, тя често рисува пейзажа от хотелския си прозорец в градовете, в които отсяда. 

Дебютът на Монсерат Кабайе на оперната сцена е през 1957 г. в ролята на Мими от операта “Бохеми”. Истинският ѝ пробив е през 1965 г., когато пее в полусценичен вариант на операта “Лукреция Борджия” от Доницети в Карнеги хол, която изпълнява по заместване. Изпълнението ѝ става сензация за света на операта, а ден след концерта вестник “Ню Йорк таймс” пише: “Калас + Тебалди = Кабайе”.

Кабайе прави истинския си триумф през 1974 г. с изпълнения в някои от най-големите оперни театри – Ла Скала, Болшой театър и др. Тогава обаче идва и най-голямото ѝ изпитание -

откриват ѝ тумор

в стомаха

Претърпява операция, за щастие - успешна, и още следващата година се връща на сцена в ролята на Норма. 

Операта обаче не е единствената любов на Кабайе. Тя е страстен фен на рока, а плод на тази любов е дуетната ѝ песен с Фреди Меркюри – Barcelona, следвана от дуетния им албум със същото име през 1988 г. Сингълът се превръща в химна на Летните олимпийски игри от 1992 г., проведени в Барселона. Парчето бързо се превръща в хит и влиза на челните места на класациите за поп музика в Европа. През 1999 Кабайе изпълнява песента на финала на Шампионската лига на стадиона “Ноу Камп”, а гласът на Меркюри е пуснат на запис. Причината? До последния си ден Кабайе отказва да пее песента в дует с друг изпълнител.

Като повечето творци оперната звезда се слави с огромен професионализъм и доза хаотичност. И това не е проблем, освен когато става дума за най-важния ден в живота на жената - сватбения. През 1964 г. Монсерат се омъжва за любимия си - оперния певец Бернабе Марти, след като закъснява за сватбената церемония. 

Това обаче не помрачава любовта им, от която имат две деца - дъщеря Монсерат Марти и син - Бернабе Марти. Дъщерята също е оперна певица, с която пяха заедно в София през 2013 г.

Сопраното се посвещава и на благотворителна дейност като посланик на ЮНЕСКО. Кабайе основава фондация за подпомагане на нуждаещи се деца в Барселона.

В края на 2015 г. обаче Кабайе попада под ударите на закона.

Съдът в Барселона

осъжда Монсерат

Кабайе на шест

месеца затвор

за измама. Тя е обвинена в неплащане на данъци на испанската хазна през 2010 г. Към онзи момент Кабайе формално се водела жител на Андора, което ѝ позволило да не плаща данъци в Испания. Прокуратурата обаче установила, че певицата използвала своето фиктивно пребиваване в Андора с единствената цел да избегне плащането на данъци, като всъщност постоянно е живяла в Барселона. По време на процеса певицата се признава за виновна и в резултат трябва да плати глоба в размер на 254 231 евро. Освен това е лишена от държавна помощ в течение на 1,5 години и е принудена да плати 72 хил. евро като лихва върху просрочените задължения.

Монсерат Кабайе е печелила няколко награди “Грами”, включително и за най-добро вокално соло през 1969 г. В репертоара си има повече от 125 оперни партии.

Прощаването с Монсерат Кабайе ще се състои в днес, а погребението ѝ - в понеделник в каталунската столица. 

 
Оперната звезда заедно с дъщеря си в България през 2013 г.
Оперната звезда заедно с дъщеря си в България през 2013 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X