Напишете дума/думи за търсене

Как се отглежда циклама

Цикламата е едно от най- продаваните растения през студените месеци. Малко хора, обаче знаят, че у нас един вид циклама расте в диво състояние.

Cyclamen hederifolium или наречена още есенно ботурче е разпространена в цялата страна. Тя е малка, нежна и цъфти в предимно в розово от август до октомври. След цъфтежа се появяват листата - изпъстрени, подобни на тези на бръшляна. Растението достига височина до 10-20 сантиметра и предпочита сенчести места. Скрита под склопа на гората се чувства най-добре.

В градината може да се засади директно от грудка или чрез засяване на семена за направа на разсад.

Грудката се засажда на около 5 сантиметра дълбочина. Мястото на цикламата трябва да бъде на шарена сянка. Идеално би било кътчето под някой храст или дърво.

Семената се събират веднага след узряване и се накисват предварително. Засяват се на тъмно. Младите растения се засаждат на постоянно място, след като премине опасността от студ през пролетта. Разстоянието между отделните растения е около 10-20 сантиметра.

Цената за грудка варира около 5 лв. в зависимост от фракцията. Семената са значително по-евтини, но направата на разсад изисква доста търпение и усилия. Цената за пакетче семена е около 2 лева.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X