Напишете дума/думи за търсене

Коя е по-по-най от първите ни дами

В САЩ е институция, у нас всяка решава сама как да играе ролята

Първата дама - титла, роля или институция?

Зависи от дамата, поне в България.

У нас това е привнесено от американския държавен протокол, където първата дама наистина е институция. Тук обаче тя няма официални задължения и правомощия, не получава държавни средства. До времето, в което Антонина Стоянова влезе в президентството, тя нямаше дори кабинет.

България не е президентска република и

първа дама в

българския правен

мир няма

Нито по конституция, нито по протокол. Единствено в Правилника за прилагане на Закона за държавния протокол от 2009 г. се предписва отделна програма за съпруг/съпруга, придружаващ/-а гостуващ държавен глава, като се очаква домакин да бъде съпругата на българския държавен глава.

Да, тя не е първа дама, а съпруга на президента. Но пък има отговорности. И именно като такава може да допринесе много и за институцията с обществения си имидж и влияние. Или да навреди.

Съпругата на президента го придружава винаги, но трябва да е на крачка зад него. Тя не е политик, но реално може да направи много за политиката, затова отговаря с поведението си пред обществото. Очаква се да е пример за морал, етикет, дискретност и добродетелност.

Личният живот на българските президенти, особено този на техните половинки, неизменно буди по-голям интерес от дейността им на “Дондуков” 2.

Пет коренно

различни дами

са заемали този “пост” от началото на демокрацията до днес.

Мария Желева и Зорка Първанова предпочитаха да са в сянката на съпрузите си и да продължат да развиват кариерите си - първата в документалното студио “Време” към киноцентъра в “Бояна”, където е редактор, а втората се раздвояваше между дейността си като научен работник, но и ангажираността си с каузи в помощ на хората. И двете не бяха пример за модните тенденции и отнасяха критики за облеклото си.

Антонина Стоянова търсеше собствена изява и избра да се занимава с благотворителност. Както прави и Десислава Радева сега.

Юлияна Плевнелиева пък въобще отсъстваше.

Обединява ги обаче едно - нито една от тях не харесваше да бъде наричана първа дама.

Непринудена и естествена, покойната Мария Желева така и не успя да се вмести в протокола. Съпругата на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев не желаеше да е публично лице, но и не бягаше от задълженията си. Тя остана в сянката на съпруга си, но го придружаваше винаги, когато това бе необходимо по протокол. Гафовете ѝ обаче предизвикваха повече усмивки, отколкото жлъчни критики. Изпада в комични ситуации с навика си да слага ръка върху чашата на съпруга си, за да не му сипват алкохол, както и да пресипва в неговата чиния недояденото от нея.

Легенди се носят за две нейни протоколни грешки в чужбина, които със сигурност един ден биха заслужили мястото в учебниците по история на протокола като лош пример. Първата е, как Марушка - наричана така от близки и приятели, пресипала своето саке в чашата на президента на обяд на японския император. Вторият е при английската кралица Елизабет II, когато голямото количество прибори затруднило нашата президентска двойка.

Но Мария Желева грабваше със своята искреност, лоялност, човещина. Не се огъна дори когато озлобени бивши съпартийци крещяха в лицето ѝ “Да ти умре и другата дъщеря” след трагичния край на по-малката Йорданка. Остана опора и съмишленик на мъжа си и в най-трудните моменти.

Пълна противоположност на Желева влезе на “Дондуков” 2 с Петър Стоянов. Дипломатката Антонина, която изостави поста на първи секретар в мисията ни в Лондон, за да е до новия президент, изпълни със съдържание и стил понятието първа дама. С шармантни тоалети, шити от българска дизайнерка и екстравагантни шапки, с маниери тя по нищо не отстъпваше на първите дами по света.

Антонина и Петър Стоянови бяха елегантна първа двойка
Антонина и Петър Стоянови бяха елегантна първа двойка

Антонина стриктно спазваше протокола. Бе плътно до съпруга си през целия мандат. Признаваше за себе си, че е амбициозна, но

не изказваше

публично мнение,

въпреки че го имаше

Но пък се е месила и в работата на президентската администрация, се носят легенди. Специално заради нея на “Дондуков” 2 бе определен персонален кабинет на първата дама - в крилото, в което навремето е бил офисът на Людмила Живкова.

“Първата дама не е бонус към президента, а добавена стойност, ако е на мястото си. И Антонина си знаеше мястото - винаги стоеше зад президента, няма да я видиш да се бута напред, но правеше каквото може да подкрепи, да помогне. Дипломат, юрист, работеща жена. Беше непрекъснато заета със сираците, с намирането на работа за тях, след като завършат, с малкия женски бизнес. Стоеше много силно на международната сцена, знае английски, френски и немски, руски. Има приятелства и до днес като Хилари Клинтън например”, разказа за нея прессекретарят на президента Стоянов Нери Терзиева.

Най-дългогодишната първа дама - Зорка Първанова, бе обаче класически пример за сянка на мъжа си. Винаги до Георги Първанов, когато протоколът изискваше това, но не обичаше публичността и предпочиташе научната си кариера. Изкара 10 г. на “Дондуков” 2, но го напусна с облекчение.

Зорка Първанова и Людмила Путина станаха кръстници на Център за руски език в Софийския университет.
Зорка Първанова и Людмила Путина станаха кръстници на Център за руски език в Софийския университет.

Деликатна и чувствителна жена с прекрасно чувство за хумор, описват я тези, които я познават. Разказва се като анекдот една комична история: В първите години от мандата на Първанов съпругата му пътувала за морето по работа. Спира малка бензиностанция, а жената зад касата я посреща с думите: “Познавам ви отнякъде?” Докато Зорка Първанова се усмихвала деликатно, разбирайки че е разпозната, чула изненадващо: “Ами да, вие сте представителката за региона на ...” (известна марка газирана напитка - б.р.).

До края на двата мандата Първанова продължи да страни от медийните прожектори. Ходеше основно по социални, културни и образователни събития и предпочиташе да се среща с хората, а не да организира приеми.

“С нея се работеше много добре, тъй като тя е деликатна, интелигентна и голям професионалист. Добре осъзнаваше позицията на съпруга на президента. Беше винаги изключително подготвена по всяка тема и в помощ конкретно с идеи, а не просто присъстваща красива жена. Имаше своето мнение, анализ, предложения и препоръки, без обаче да се налага или да парадира с това”, разказа прессекретарят на президента Първанов Бойка Башлиева.

Макар и да не бе дипломат, Зорка Първанова се справяше добре и с протокола. Единствените упреци, които е получавала за тези 10 г., са били по отношение на облеклото ѝ, понякога неподходящо за случая. Хубава, светлоока жена с чудесна фигура, тя никога не си позволи да я подчертае.

При Росен Плевнелиев пък първа дама изобщо нямаше. Съпругата му Юлияна за 5 г. нито веднъж не застана до него публично, дори и на най-важните международни срещи или при приемането на президенти на чужди държави.

Росен Плевнелиев остана сам на "Дондуков" 2.
Росен Плевнелиев остана сам на "Дондуков" 2.

Това никога не е пречило на Плевнелиев в международен план, категорични са обаче от екипа му. И обясниха, че по-времето, когато той бе на “Дондуков” 2, се е налагал много интензивно моделът президентите да използват всяка възможност за работни контакти, да са по-оперативни срещите, което не може да се случи, когато са придружавани от първите дами. Отсъствието на Юлияна никога не е пречило и при двустранни визити, категорични са хора от екипа на Плевнелиев. Винаги е имало отделна програма за гостуващата първа дама и тя е била придружавана от човек от екипа на президента.

Свободолюбивата Юлияна отказа да напусне дома си и да се премести във вила “Калина”, отказа охраната на НСО и нито веднъж не се съобрази с протокола или правилата. В началото Плевнелиев се опитваше да я защитава с обяснението, че в България понятието “първа дама” не съществува. После обаче престана. А след края на мандата му двамата тихо се разведоха. Настоящата г-жа Плевнелиева е пълна противоположност по отношение на вкуса към публични изяви.

Юлияна бягаше и от медиите, затова и до днес образът ѝ е загадка. Но пък се изявяваше в социалните мрежи и интернет, понякога язвително дори по адрес на държавния глава.

По това тя всъщност си прилича със своята “наследничка на поста” - Десислава Радева, която също

избра като свое

поле за изява

социалните мрежи

Постовете ѝ във фейсбук са по-коментирани и от работата на президента.

Десислава Радева СНИМКИ: "24 ЧАСА"
Десислава Радева СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Силна и еманципирана жена, която даде да се разбере, че няма да стои в сянката на съпруга си. Има свой стил на поведение, а всяка нейна изява се следи под лупа. Защото, за разлика от всички свои предшественички, Радева не е толкова деликатна и предпочита да не крие мнението си. И тъй като по протокол няма къде да го изказва, пуска коментари във фейсбук. Да, има и чувство за хумор и иронизира и себе си, и околните. Но е емоционална и често реагира недотам добре премерено и дори излишно остро. С което сама настройва хората срещу себе си.

“Тя е много непринуден човек. Има една слабост - прекалено умна е за съпруга. Не търпи лицемерие. Надушва фалша от километри, в това отношение радарът ѝ е изключително прецизен. Понякога трудно се съжителства със силен характер, но си струва”, каза за съпругата си Радев в началото на мандата. Дали обаче това ще му помогне, или повече ще му пречи?

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X