Напишете дума/думи за търсене

Коя е по-по-най от първите ни дами

Зорка Първанова
Зорка Първанова
Зорка Първанова: Първа дама звучи като име на състезателен кон

Фразата “първа дама" винаги ми е звучала малко претенциозно. Малко необичайно. А смешна ми стана, когато прочетох, че Жаклин Кенеди, американският модел за първа дама, не е искала да я наричат “фърст лейди” - звучало ѝ като име на състезателен кон. ... Всъщност побългарената дума “президентша” не е особено звучна. Дори редакторската програма в компютъра я подчертава като грешна. Най-нормално е “съпруга на президента”.” Това казва Зорка Първанова през 2004 г. И прави уточнение, че няма длъжностна характеристика за първа дама.

Съпругата на Георги Първанов е единствената първа дама с 2 мандата. Тя бе изключително дискретна в публичните си изяви, но сама разказва, че насаме двамата с мъжа ѝ често обсъждат и дори спорят и по теми от политиката.

“Без да съм генератор на някое негово сериозно решение или действие, винаги съм била първият човек, с когото ги споделя. И не само заради вярната ми интуиция, която той признава. Но ние вече толкова години активно обсъждаме това, което се случва и в политиката, и в обществения живот, че понякога ми е трудно да преценя докъде е моето мнение и откъде започва неговото. Но, разбира се, имали сме и различия, разгорещено сме спорили”, разказва тя в свое интервю.

Зорка Първанова влезе в президентството на 44 години.

Родена е на 4 май 1958 г. в град Разлог. Зодия Телец.

Завършва история и етнография в СУ “Св. Кл. Охридски”. Доктор по история. Преди да влезе на “Дондуков” 2, е научен сътрудник в Института за балканистика в София. Покрай историята се запознава с Георги Първанов. Имат двама синове - Владимир и Ивайло, а вече и внуци.

Зорка Първанова държеше на дискретността и винаги бе една крачка зад съпруга си Георги Първанов.
Зорка Първанова държеше на дискретността и винаги бе една крачка зад съпруга си Георги Първанов.
По време на двата мандата се посвещава все на благотворителни каузи - за рака на гърдата, за подпомагане на сираци. Заедно със съпруга ѝ създават инициативата “Българската Коледа”. Предпочита да се изявява на събития, свързани със социални, културни и образователни теми. По нейна покана през 2005 г. първата дама на САЩ Лора Буш приема двете да поемат заедно патронаж на проекта “Българо-американски библиотечен обмен”, осигурила книги и онлайн услуги за библиотеките в много български градове. Проектът е финансиран от Държавния департамент на САЩ. През 2007 г. с първата дама на Германия Ева Кьолер откри в Пловдив информационен център за редки болести. Същата година с Людмила Путина участват в кръщаването на Център за руски език в Софийския университет.

Юлияна Плевнелиева
Юлияна Плевнелиева
Юлияна Плевнелиева не пожела да е първа дама

За Юлияна не може да се напише много. На 37 години отказа да застане публично до съпруга си - президента Плевнелиев, и да стане първа дама. Няма нито една медийна изява, нито едно интервю.

Знае се, че е родена на 28 януари 1975 г.

Завършва Втора английска гимназия в София. След това учи право в Нов български университет. Омъжва се за Плевнелиев през 2000 г., има три момчета. Най-голямото от тях - Филип, почина внезапно на 14 г. от сърдечно заболяване през лятото на 2015 г.

В края на 2017 г. Юлияна и Плевнелиев се развеждат.

Според “Уикипедия” през 2003 - 2004 г. Юлияна Плевнелиева е координатор на Българската ИДЛО алумни асоциация. Специализира финанси в Международното висше бизнес училище в съвместната му програма със “Сити Юнивърсити Сиатъл” във Вашингтон.

През 2004 г. започва работа в интернет отдела на “Икономедиа”. Според информация в други сайтове напуска издателството малко преди съпругът ѝ да стане президент, за да създаде своя фирма.

Във фейсбук Десислава Радева си намери мястото - критикува нощем

“Не съм първа дама, нито пък съм фърст лейди. Съпругата на президента съм. (...) Не командвам президента, нито му казвам как да управлява държавата. Именуването ми като “генерал Деси” е добър опит в старанието да се внушава, че генералът е под чехъл. Но генералът в нашето семейство е само един и в настоящия момент е президент. (...) С твърденията, че съм тъпа селска пръчка, няма да ви губя времето. Истинските дами, които ме определят като проста селянка, вероятно имат право на такъв език.” Това написа Десислава Радева във фейсбук в първите дни от новото си амплоа.

Десислава Радева със съпругата на френския президент Брижит Макрон в “Евксиноград” през лятото на 2017 г.
Десислава Радева със съпругата на френския президент Брижит Макрон в “Евксиноград” през лятото на 2017 г.

Влезе на “Дондуков” 2 на 47 години. Родена е на 9 юли 1969 г. в Бургас. Зодия Рак.

Завършва финанси и кредит в УНСС. Специалист по комуникации и маркетинг. Няколко години работи със Слави Трифонов - първо в “Каналето” през 1994 г., а по-късно и в “Хъшове”. След това е пиар на Българска музикална компания - продуцентската компания на Слави. Когато пътищата им се разделят, тя става личен асистент на генералния мениджър за България на “Хайнекен”.

2 години е част от организацията на форум за комуникации, който се провежда в швейцарския град Давос веднага след Световния икономически форум. С Радев се познава от 1987 г., когато той е лейтенант в базата в Равнец, а тя е ученичка в Бургас. Дълги години са само приятели, които се виждат много рядко. Докато две десетилетия по-късно не се откриват отново, вече с други очи. По това време и двамата са в щаба на военната авиация. Тя започва като финансист. А когато Радев става началник на ВВС, работи допълнително и към канцеларията му, занимавайки се с комуникации. Това е случаят, за който двамата бяха обвинени в конфликт на интереси, но последвалата проверка не доказа нищо.

Румен Радев
Румен Радев

Омъжва се за Радев тайно през август 2016 г., когато стана ясно, че той ще е кандидатът на БСП за президент. И за двамата е втори брак. Десислава е била съпруга на настоящия зам.-шеф на червената група в парламента Георги Свиленски. От него има син Страхил. А Радев има две деца от бившата си съпруга Гинка - Дарина и Георги.

Създаде гражданско сдружение “Живата вода на България”, чиято цел е да пази българските традиции, фолклор, занаяти и обичаи. Сдружението имаше няколко инициативи - запозна съпруги на посланици с българските традиции, организира състезание по български език за ученици.

За разлика от предшественичките си, Десислава е много активна. Вероятно защото при предишните първи дами социалните мрежи не бяха така развити. Много често в късните часове на нощта тя публикува постове във фейсбук.

Очевидно Десислава има позиции по много теми, които засягат нея или държавния глава, и предпочита да ги прави публични.

Харесвана или не, новата първа дама показва, че тя е много различна от всички досегашни съпруги, влезли в президентството. Не се притеснява да държи ръката на своя съпруг.

Промени коренно стила си от първото появяване в нощта, когато Румен Радев бе избран, и критиците ѝ трябва да признаят, че Десислава няма проблем да позира сред останалите първи дами в света. Вероятно пак заради социалните мрежи и мобилните връзки, Десислава попадна в един от малкото скандали, в които са се замесвали президентските съпруги у нас. За последно името ѝ бе забъркано в скандал между НСО и полицията, заснет от очевидец пред столичен магазин за дрехи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X