Напишете дума/думи за търсене

За какво помага масажът на дланта

СНИМКИ: bulgarian.cri.cn

Напрегнатият начин на живот тревожи духа и води до различни здравословни проблеми. Постоянно забързани и залисани в проблемите и работата забравяме, че ако отделяме по няколко минутки за себе си от време на време ще си спестим много главоболия. Следващият път, когато почувствате болка или напрежение, вместо да посягате към таблетките, опитайте да масажирате няколко точки на дланта, за да успокоите духа и нервите, предава bulgarian.cri.cn.

Човешката длан събудила интереса на хората още в дълбока древност. Те открили, че въздействието върху определени места по нея, помага в лечението на различни здравословни проблеми. Според традиционната китайска медицина на дланта се намират биоактивни точки, които са свързани с органите в човешкото тяло. Въздействието върху тях облекчава различни състояния, не само физически, но и душевни.

1. Шън-мън – врата на духа

„Шън" в превод от китайски означава „дух, душа", а „мън" – „врата". Следователно името на тази точка можем да преведем като „врата на духа". И това не е случайно. Тя се намира по меридиана на сърцето, а според традиционната китайска медицина то е дом на духа или Шън. Точката Шън-мън е една от важните при лечението на различни болести на сърцето, което от своя страна успокоява разтревожения дух. Въздействието върху нея помага при безсъние, раздразнителност, пристъпи на мъка и радост, маниакални състояния, склонност към тъга и страх, деградация на личността, влошаване на паметта, епилепсия, при сърцебиене, болки в областта на сърцето.

Меридианът на сърцето преминава през стомаха, очите, белите дробове и тънкото черво, а негови разклонения - през корена на езика и гърлото. Затова въздействието върху нея помага и при състояния като възпалено гърло, задух, кашлица, проблеми с уринирането, лош апетит.

Местоположение: намира се на сгъвката на китката от страната на малкия пръст, във вдлъбнатината между граховидната и лакътната кост.

2. Шао-фу – дворец на висшия чиновник

„Шао-фу" в Китай е титла, която се давала на ковчежника (един от деветте висши придворни чиновника) в императорския двор през династия Цин, т.е. този, който се грижел и пазел хазната. А сърцето според традиционната китайска медицина пази духа. Името на тази точка подсказва, че тя е свързана именно с този орган. Шао-фу се намира по меридиана на сърцето и въздействието върху нея помага при различни състояния, които са следствие от прекалена горещина (Ян енергия) в сърцето, което кара духа да се чувства неспокоен и води до състояния като раздразнителност и безсъние. Излишъкът от Огън (горещината) в сърцето вреди и на телесните течности, затова е възможно да се появи жажда и затруднено уриниране. При лечението на тези състояния една от точките, върху които се въздейства, е Шао-фу.

Местоположение: За да откриете точката Шао-фу, свийте ръката в юмрук. Тя се намира на мястото, където попада възглавничката на кутрето.

3. Лао-гун – дворец на труда

„Лао" на китайски означава „труд", а „гун" – „дворец". Точката Лао-гун се намира по меридиана на перикарда, а той е тясно свързан със сърцето и духа (Шън). Върху тази точка може да се въздейства, за да се „пробуди духа", при състояния като кома, загуба на съзнание, слънчев удар, епилепсия. Известният китайски лекар от древността Сун Съмяо, я препоръчвал при различни психични разстройства, например немотивирани колебания в настроението, безпричинна радост и смях, пристъп на гняв, потиснатост, истерия, депресия. Въздействието върху Лао-гун помага и при болки в сърцето, сърцебиене, както и различни нарушения в храносмилането и водния обмен. Масажирайте тази точка, когато сте под напрежение, за да успокоите нервите и духа.

Местоположение: За да откриете точката Лао-гун, свийте ръката в юмрук. Тя се намира на мястото, където попада възглавничката на средния пръст.

4. Ю-дзи – край на рибата

„Ю" на китайски означава „риба", а „дзи" – „край". Името на тази точка е свързано с местоположението ѝ. Древните китайци оприличили мускулите на дланта при първата метакарпална кост на риба, а точката е разположена в края им. Затова я нарекли „край на рибата".

Точката Ю-дзи се намира по меридиана на белите дробове. Върху нея се въздейства при кашлица, задух, възпаление на гърлото, загуба на гласа, които се предизвикани от прекалена Ян (огън) в белите дробове. Излишният Огън в този орган също може да разтревожи духа и да се появи безпокойство, раздразнителност. Въздействието върху точката Ю-дзи „охлажда" белите дробове и успокоява духа. Древните китайски източници препоръчват тя да се масажира при депресивни състояния, склонност към тъга и страх.

Местоположение: в средата на първата метакарпална кост.

5. Хоу-си – заден планински ручей

„Хоу" в превод от китайски означава „отзад", а „си" – „планински ручей". Мястото, където се намира точката, китайците оприличили на ручей, който се спуска от върха на планина. Тя се намира при сгъвката, която се получава под кутрето при свит юмрук.

Точката Хоу-су е разположена по меридиана на тънките черва. Това е едно от местата, където се събират осемте чудесни меридиана (наричат се „чудесни", защото са ключови за превенцията и лечението на хронични заболявания). При проникването на болестотворен студ по меридианите на тънките черва и пикочния мехур се появяват симптоми като главоболи в областта на тила, както и напрежение и болка в мускулите в тази част на тялото, втрисане. При тези случаи лекарите по традиционна китайска медицина съветват да се въздейства върху Хоу-си.

Тъй като разклоненията на меридиана на тънкото черво достигат до вътрешните ъгли на очите, много от точките по него се използват при лечението на очни болести. Въздействието върху Хоу-си помага при болки, зачервяване и подуване на очите, както и при сълзене. Но може би една от най-големите ползи от масажа върху тази точка е за хората, които прекарват дълги часове пред компютър или в учене, защото въздействието върху Хоу-си облекчава напрежението в очите, раменете, врата, кръста и гърба. Лекарите по традиционна китайска медицина препоръчват, ако седите дълги часове пред компютър, на всеки час да масажирате тази точка като свиете юмрук, след това допрете мястото, където се намира точката, до ръба на масата и правете леки въртеливи движение в продължение на3-5 минути.

Последователите на даоизма държат много на точката Хоу-си, защото от там енергията се качва директно до меридиана Ду-май и е едно от важните место, където се срещат осемте чудесни меридиана. Ду-май отговаря за Ян енергията в тялото. Ако масажирате в продължение на няколко минути Хоу-си, ще усетите как тялото ви става горещо като печка. Масажът в тази точка помага и при болки в краката, скован врат, отслабен слух, психически разстройства, истерия, кератит (възпаление на роговицата).

Местоположение: Хоу-си се намира на възвишението, което се получава под кутрето, след като свиете ръката в юмрук.

6. Хъ-гу – долината се затваря

„Хъ" на китайски означава „затварям, събирам", а „гу" – „долина". Името на тази точка отново е свързано с мястото, където се намира. Тя е разположена в сгъвката между палеца и показалеца. Ако разтворим тези два пръста и си представим, че в основата си те образуват две планини, то сгъвката между тях можем да оприличим на „долина", която се „затваря и отваря", когато ги събираме и раздалечаваме.

Точката Хъ-гу се намира по меридиана на дебелото черво, затова върху нея се въздейства при различни проблеми с този орган. Но тя помага и при много други неразположения и здравословни проблеми. В своя труд знаменитият лекар от древността Биен Цюе пише, че върху точката Хъ-гу може да се въздейства при лечението на „всички болести на гърлото, лицето, ушите, очите, носа, бузите, устата и зъбите", например болки и оток на гърлото, загуба на гласа, понижен слух, шум в ушите, зъбобол, главоболие. Въздействието върху Хъ-гу помага и при загуба на съзнание, слънчев удар, някои маниакални състояния, гадене. Едно от уникалните ѝ действия е, че облекчава болката, независимо в коя част на тялото е тя. Този ефект се постига, защото при масаж или друго въздействие върху Хъ-гу се възстановява нарушения поток на жизнената енергия Ци, което според традиционната китайска медицина е основна причина за появата на болка.

Местоположение: Намира в сгъвката между палеца и показалеца от горната страна на дланта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X