Напишете дума/думи за търсене

Да съхраниш надежда за бъдещето

Най-важната и изискваща роля в нашия свят е тази на родителя.

Родителите са тези, които дават живот, обичат, възпитават, грижат се за бъдещето не само на своите собствени деца, но и на света. И докато предпазването от всички неприятности и несправедливости на нашия свят е невъзможно, това не спира родителя да прави всичко по силите си, за да осигури едно сигурно бъдеще, една стабилна среда за децата си. Това е и една от главните причини все повече семейства да взимат решение за съхраняване на стволови клетки от пъпна връв на своите деца.

По тази причина се свързахме с една от най-обещаващите тъканни банки в България - "Селена Целс". Те са базирани изцяло в България и ще ни разкажат за най-важното, което трябва да знаем за съхранението на стволови клетки и защо то помага за цялото ни семейство.

Стволовите клетки се наричат "клетките на надеждата". Какво представляват те?

Стволовите клетки са тези, от които произлизат всички видове клетки в нашия организъм. Те имат потенциал да се размножават и развиват в различни видове клетки и тъкани и така да заместят или възстановят умиращите или негодните такива. Те дават ценна надежда за пациенти с различнни заболявания - към момента терапията със стволови клетки лекува над 80 вида заболявания и третира успешно над 400 други. Те са един от главните фокуси на съвременната медицина.

Стволовите клетки са налични в нашия организъм през целия ни живот. Защо се препоръчва предварителното им извличане?

Този "резерв", който е наличен, се използва за възстановяване на тялото ни след заболявания или травми. Той обаче е прекалено минимален, за да бъде използван за сериозни заболявания или трансплантации. Още повече, че една евентуална диагноза най-често застига и тези клетки, което ги прави негодни и пречи на тяхното използване. Затова и се препоръчва предварителното съхранение - стволовите клетки от пъпна връв не са засегнати от никакви заболявания и изменения, но носят същия генетичен материал. Процесът по взимане съвпада с раждането, извършва се от специалисти и е напълно безопасен за майката и за детето. Ако клетките не се извлекат от кръвта и тъканта на пъпната връв, те просто биват унищожени като медицински отпадък. Впоследствие се обработват и съхраняват при много ниски температури в специални медицински апарати и условия. И тъй като за една евентуална трансплантация се използват единствено живи стволови клетки, бързата и качествена процедура по взимане, обработване и съхранение е от изключителна важност. Това е и едно от предимствата на съхранение на територията на страната ни - времето, нужно за цялостната процедура, се намалява и се съхраняват максимален брой живи клетки. В "Селена Целс" това време е намалено до максимум от 6 часа, което позволява съхранението на до 99% жизнени клетки. Другото предимство е, че пробата е близо до вас. По време на периода на съхранение семейството има право във всеки един момент да изиска тест за виталност, което, естествено, не е обвързано и с допълнително заплащане. Ако в бъдеще се наложи и употреба на клетки, също първо се прави тест за годност и след това се използват. Всичко това е описано в договора, който семейството подписва. Затова и са толкова важни - и договорът, който се подписва - в него са включени всички точки и клаузи, които изясняват съществени въпроси, права и задължения, и отношението на медицинските специалисти - те трябва да са близо до семейството, подхождащи с лично и професионално отношение, отговарящи и налични за всякакви въпроси, с добра репутация и вдъхващи доверие.

Как стволовите клетки помагат на цялото семейство?

Банкирането им не е от значение само за детето, от чиято пъпна връв са извлечени клетки. Съхранението е една потенциална животоспасяваща възможност разбира се и за него, но и за неговите роднини в семейството. Процентът на съвместимост е 100 с бебето, на което са съхранени клетки, и от 25 до 100 с други членове на семейството. Това е и една от главните причини да са толкова ценни и важни - надеждата, която носят, застраховката, която дават, не стига само до детето, но и до неговите братя/сестри, майка, баща и дори други роднини. Шансът клетките, идващи от роднина, да бъдат неподходящи или отхвърлени е много по-малък в сравнение с този, който използва клетки от непознат донор.

Съхранението на стволови клетки е изключително важен процес, който започва с раждането на вашето дете и продължава повече от 20 години.

Клетките, считани за бъдещето на медицината, са застраховка за бъдещето и здравето не само на детето, но и на цялото семейство.

За да научите повече по темата, се свържете със "Селена Целс" на

0885700003 или www.selenacells.com

X