Напишете дума/думи за търсене

Д-р Еврев: АГ болница “Св. София” има голям опит в инвитро процедурите, помагаме и по безплатни програми

Д-р Минко Еврев е специалист по репродуктивна медицина в Първа САГБАЛ “Света София”.

 

- Д-р Еврев, разкажете за инвитро процедурите в Първа САГБАЛ “Света София”.

- Инвитро отделението ни е вторият такъв център, създаден в България. Негов основател е проф. д-р Илия Ватев, който е създал и първия инвитро център в страната. Отделението днес е изцяло ремонтирано и оборудвано с модерна апаратура, закупена от Германия и Япония, благодарение на изпълнителния директор, Столична община и лично на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова.

“Света София” е на първите места в столицата по брой новородени, а грижата за пациентите в болницата е на изключително високо ниво. За нас е чест, че наред с останалите специалисти в клиниката работим с най-добрия ембриолог в България - проф. Илия Ватев, чието дело са първите инвитро бебета в страната.

Отделението по неонатология в Първа САГБАЛ “Св. София” е изцяло обновено и изключително модерно. Съвсем скоро беше открито и ремонтираното мамологично отделение.

Здравното заведение разполага с всички необходими ресурси за майчино и детско здравеопазване. Лечебният процес започва с асистирано подпомагане за зачеване, следва наблюдение на бременността и завършва с раждане и отлични грижи за новородените.

- Разкажете за безплатните инициативи в “Света София”.

- Благодарение на изпълнителния директор и г-жа Фандъкова освен безплатни мамологични и гинекологични прегледи се извършват и безплатни прегледи за борба с демографския срив и установяване на безплодие чрез две инициативи на Столична община. Първата е програмата за диагностика и лечение на двойки 40+, от която могат да се възползват жени с намален яйчников резерв и пациентки над 40 г. Втората е за учещите се млади хора. При тях се цели да се насърчи раждането на дете преди 30-годишна възраст. Това има значение и при планирането на второ дете, защото много са се увеличили двойките само с едно дете. Друга важна цел при по-младите е да бъдат хванати рано евентуални репродуктивни проблеми и да се проведе профилактика. Програмата е с насоченост основно към пациентки над 40 г. и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв, които нямат достъп до националната програма за финансиране на инвитро процедури, защото не отговарят на приетите от Фонда за асистирана репродукция критерии.

- Как могат да се възползват хората от инициативите при вас?

- За участие в кампанията не се изисква направление от личен лекар. Консултациите са комплексни, а подходът - строго индивидуален. Жените получават безплатен гинекологичен и ултразвуков преглед, разговор с репродуктивен ембриолог, андролог, мамолог и психотерапевт. Мъжете може да се възползват от разговор със специалист по репродуктивно здраве, безплатна спермограма и анализ.

Записването за безплатните прегледи може да се извърши на телефони 02/44 70 263, 0899208839 или 0888658826 през делничните дни до 13,30 часа.

X