Напишете дума/думи за търсене

Мярка за успех от инвитрото е има ли бебе. Репродуктивната хирургия е част от съвременните IVF техники

Работим по правилата на медицината на доказателствата, с индивидуален подход и почтеност към всяка двойка, казват д-р Петра Семерджиев и д-р Александър Калчев - специалисти по гинекология и асистирана репродукция в Adella Fertility Clinic.

- Д-р Семерджиева, д-р Калчев, вие сте специалисти по гинекология и асистирана репродукция - лицата на Adella Fertility Clinic, но кои конкретни дейности са определящи за работата ви?

- Екипът ни е фокусиран върху индивидуалния подход в работата с пациентите. Понякога това е малка корекция, понякога по-продължителна терапия.

Едно от застъпените направления в Adella Fertility Clinic е репродуктивната хирургия – при нея, както и в гинекологичната хирургия изобщо, е от изключително значение да бъде щадяща. Прилагаме най-съвременните техники и иновации в репродуктивната медицина. Улеснени сме в използването на миниинвазивните методи от отлично оборудваната модерна операционна. Наред с хистероскопиите и лапароскопиите още преди години въведохме т.нар. трансвагинална диагностика и хирургия. При нея достъпът е през влагалището. Само в рамките на 30 минути можем да огледаме много добре репродуктивните органи, да имаме пълна информация за матката, яйчниците и при необходимост да направим безкръвни корекции.

Другата голяма част от работата ни е асистираната репродукция. Разполагаме с много добра апаратура и в нашата ембриологична лаборатория, както и с последно поколение японски микроманипулатор за извършването на самото оплождане на яйцеклетката. Този апарат е много важен, защото при инвитро целта е самият процес на оплождане да е възможно най-кратък. Така се гарантира, че времето, в което ембрионите са извън инкубатора, извън идеалната за тях среда, е минимално. В клиниката разполагаме с последно поколение микроманипулатор, който е много ергономичен и помага да се ускори работата на емриолога. Разполагаме и с много добри ултразвукови апарати с възможности за прецизирана диагноза. Имаме и предимството да използваме собствена надеждно оборудвана клинична лаборатория, която дава данни до 40 минути с допълнителна сигурност в резултатите а и спестява на пациентите време.

Разбира се, всяка терапия е предхождана от много внимателна диагностика и свързаните с нея изследвания. Дейността ни е организирана по модела затворен цикъл – от установяване на проблема през различните видове клинични и инструментални изследвания до лечението и щастливия момент и за пациентите, и за нас - успешната бременност и нейното проследяване.

- Кои са основните стъпки към асистираното зачеване?

- В началото извършваме хормонална стимулация при жените и с кратковременна анестезия аспирираме яйцеклетки, след това ги оплождаме със сперматозоидите на партньора. Ембрионите се инкубират 3-5 дни, след което се трансферират в маточната кухина.

- Каква е успеваемостта?

- Тук не можем да говорим за конкретни цифри, защото успеваемостта зависи от много фактори. Най-важният фактор е възрастта на пациентката, колкото по-млада е тя, толкова по-голям шанс за успех има още при първия опит. Успеваемостта зависи много и от причините, довели до безплодие. За нас е важно да имаме родено бебе и така мерим успеваемостта ни. Жените идват в клиниката не само с цел позитивен тест за бременност, а защото искат бебе вкъщи и това е нашата мярка.

- Клиниката има договор с фонда, който финансира безплатни за пациентите процедури, това отразява ли се на търсенето?

- Финансирането на до 4 процедури при определени критерии е голямо улеснение за пациентите - асистираната репродукция е скъпа дейност с неясен изход. В същото време повечето двойки у нас нямат нужните средства, особено когато се налагат повече опити.

Мит е, че лекарите са заинтересовани от повторения. Всички искаме бременността да се случва от първи път, защото договорите с фонда предполагат да покрием критериите му за успешна дейност. Понякога си мислиш, че всичко говори за невъзможен шанс, а нещата се случват, и обратно – нещата изглеждат идеални, а резултатът не идва.

Друг разпространен мит е, че шансът за раждане на бебе расте при повече на брой ембриони. И при и един, и при повече вероятността е една и съща. Затова в Adella Fertility Clinic сме привърженици на индивидуалния подход към конкретния случай.

Има много други заблуди по отношение на асистираната репродукция, затова съветвам пациентите да оставят медицинската част на лекарите. Ние сме най-ангажирани с тяхната кауза и можем със средствата на медицината на доказателствата за всеки отделен случай да предложим най-доброто решение. Наред с новите пациенти имаме и “стари”, които ни избират, мотивирани именно от доверието си в нас и оправданото чувство, че са специални за нас. Често разказите им как се чувстват спокойни, че им предоставяме най-благоприятната терапия, водят в центъра и техни познати и близки.

- Късното майчинство какви предизвикателства носи?

- Всичко е индивидуално, но има и общовалидни биологични тенденции. От една страна, при жените с годините намалява яйчниковият резерв. От друга, се влошава качеството на яйцеклетките, расте рискът от генетични изменения. При 80% от жените над 40-42 г. се установяват непълноценни яйцеклетки. Тогава дори да се развие ембрион, той не е здрав. За да се намали тази вероятност, се предлага предимплантационна диагностика. Ембрионът се изследва генетично, преди да се имплантира в маточната кухина.

Съветваме жените да не отлагат прекалено дълго майчинството. Причина за отсрочването днес най-често е кариерата, завоюването на добро социално положение, но на последния конгрес по репродуктивна медицина беше посочена още една често изтъквана цел – търсенето на съвършения партньор, половинка, която отговаря на техните изисквания. Прогнозите са скоро това да е доминиращата причина. С нея няма да можем да се справим така, както все по-успешно го правим с чисто медицинските пречки. Ако се разшири профилактиката, ако се въведат скринингови програми, ако се работи на национално ниво за по-широка здравна и сексуална култура, ще отпаднат част от репродуктивните проблеми, с които се сблъскваме сега.

- Каква е средната възраст на жените, на които помагате?

- Около 36-37 г. Но има и по-възрастни, както и съвсем млади пациенти със сериозни заболявания. С развиването на репродуктивните техники все по-често можем да решим проблемите им. Работим и с високоспециализирани генетични центрове у нас и в чужбина, така че да се избегнат рисковете за деца с вродени заболявания. За съжаление, колкото по-възрастна е двойката, толкова по-често отговорът на генетиците е, че нито един от ембрионите не е напълно годен. Дори и тогава може да се предложи вариант, като например донорска яйцеклетка или сперма, ако двойката има нагласа.

Щастливи родители даряват процедура за друга двойка

Щастливи родители, сбъднали голямата си мечта за рожба благодарение на екипа на Adella Fertility Clinic, ще подарят една процедура по инвитро на друга двойка. Още преди да се роди детето ни, си обещахме, че ще го направим за семейство, което няма достъп до подпомагане и не разполага със средства да заплати лично, обясниха благодетелите.

X