Напишете дума/думи за търсене

Историята на Латифа - дубайската принцеса бегълка

Дубайската принцеса Латифа бин Мохамед ал Мактум е в неизвестност една година след драматичен клип. В него тя казва, че ако вече е пуснат в нета, тя е мъртва или в много лошо здравословно състояние. И обвинява баща си, който е министър-председател, в жестокост и потисничество.

"Казвам се Латифа бин ал Мактум. Баща ми е лидер на Дубай. Правя това видео, защото може да е последното, което ще заснема", започва 39-минутното видео, качено в ютюб преди една година.

Само минута по-късно 33-годишната шейха Латифа от дубайската кралска фамилия добавя още предупреждения за съдбата си.

"Ако гледате това, значи новините не са добри.

Или съм мъртва,

или съм в много, много, много

лоша ситуация.”

"Те ще се опитат да манипулират това видео или да го нарекат фалшиво, или че е правено от актриса, или нещо от сорта", казва тя пред камерата. Когато прави записа, Латифа е на финала на 7-годишния си план и подготовка да избяга. "99% съм сигурна, че ще успея", смята шейха Латифа, която е едно от 30-те деца на краля на Дубай.

Планът й бил да се измъкне от шофьора си, да стигне до Оман с помощта на свой приятел. Оттам се качва на лодка, за да стигне до международни води - на

регистрираната в САЩ яхта “Ностромо”.

С баща си Мохамед ал Мактум
С баща си Мохамед ал Мактум

Капитанът й Ерве Жобер е французин и бивш морски офицер. Самият той е избягал от ОАЕ, гмуркайки се в морето, след като е бил обвинен от властите в измама. Капитанът отрича всички обвинения.

Той очаква на борда шейха Латифа и заедно поемат на дълъг курс към Индия. Дубайската принцеса смята, че там ще може да се качи на самолет за Флорида, където живее френският капитан, и да поиска политическо убежище.

По някакъв начин баща й научава за подготвеното бягство. Според една от теориите техниката я предава. Властите в Дубай използвали данните от телефона й, за да разберат къде се намира, въпреки че е бил изключен. С нея тръгнала Таиина Яухиайнен - инструкторка по капоейра и, както сама се нарича, бивша френска шпионка. Според русокосата й приятелка Латифа е хваната по друг начин. Историята с намереното местоположение по телефона била пресилена.

Как точно е открита, не е ясно, но дирите на принцесата се губят, след като яхтата е нападната от командоси и я отвеждат нанякъде. Това се случва през февруари 2018 г.

До декември няма и следа от бегълката. Тогава властите в Дубай публикуват нейни снимки с Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и бивш комисар на ООН по правата на човека, която гостува в арабската страна.

На една от фотографиите двете са

седнали на сервирана маса

без алкохол

- само с вода, на която очевидно има и други хора, но тяхното присъствие е само загатнато. Сервитьор отнася приборите и чиниите пред двете жени.

В продължение на години шейха Латифа се е опитвала да избяга от страната си и от баща си, но той винаги е научавал за плановете й и я връщал. През 2018 г. шейха Латифа записа видео, в което разказа, че постоянно са я следили и с нея са се държали като с пленница.

33-годишната жена е правила опит да се измъкне от Дубай още когато е била 16-годишна - през 2002 г. Тогава била хваната на границата с Оман, затворена и изтезавана в продължение на три години. При това лишена от адекватни медицински грижи.

"Един мъж ме държеше, а друг ме биеше", разказва във видеото си принцесата. Казали й, че

лично баща й заповядал

да я измъчват

до смърт.

Дубайското правителство не е отговорило на запитване на американския в. "Ю Ес Ей тудей" дали изнесеното отговаря на истината и как биха го коментирали.

Доналд Тръмп, който притежава голф игрище в Дубай съвместно с милиардера Хюсеин Дамак, не дава никакви сигнали дали знае за случая с шейха Латифа.

Думите на шейха Латифа не са потвърдени от властите, но за подобно измъчване в Дубай говори британският учен Матю Хеджис, който попада в затвора в арабската страна по обвинение в шпионаж и впоследствие е освободен. Във видеото принцесата разказва и че всички пиар истории за нея са измислица. "Жените трябва да са винаги в подчинение", казва принцесата за положението на нежния пол в своята страна.

В ОАЕ мъжете имат права при развод или попечителство на децата. Дори домашното насилие е позволено, пише в. "Ю Ес Ей тудей". Латифа не е имала позволение да пътува или да следва извън Дубай. Винаги е била придружавана от мъж охранител или настойник. Не е могла да се движи свободно където си поиска, а само на обществени места.

Дори не е ходила на гости на приятелите си. Иначе е посещавала лъскави басейни, конни надбягвания и салони за маникюр, но се е чувствала като в златна клетка. Мечтаела да следва медицина, което също й било забранено.

Баща й има 6 жени и 30 деца. Латифа е втората му дъщеря, която се опитва да избяга от него.

По-голямата й сестра Шамза успява да се отскубне от контрола му за кратко

и е забелязана в Кеймбридж. Успява да избяга през 2000 г., докато е на почивка в имението на дубайското кралско семейство в Съри, Великобритания.

Във видеото на Латифа тя обяснява, че сестра й е била дрогирана и заведена обратно при баща им. Случаят е разследван от служители на Скотланд Ярд, но делото пропада, тъй като семейството отказва да ги допусне да разпитат принцесата.

Оттогава никой не е чувал за Шамза, нито пък се е показвала на публично място.

За да си гарантира, че няма да изчезне безследно като сестра си, Латифа записва видеото и го пуска в ютюб. За последно двете се видели в Дубай, Шамза била в много лошо състояние. Имала нужда да бъде подкрепяна, за да ходи. Дори не можела да си отвори очите. "Не знам защо беше това", добавя шейха Латифа.

Сестра й се хранела насила и я тъпчели с хапчета, за да я контролират. "Медикаментите я превърнаха в зомби. Тази дрога замъгляваше разсъдъка й", казва още принцесата във видеото. Въпреки случилото се с Шамза Латифа не се отказва от плана си за бягство.

"Не мога да си представя как ще се чувствам, когато една сутрин се събудя и започна сама да решавам какво ще правя през деня - казва още във видеото Латифа. - Това ще е нещо съвсем ново и различно като усещане и ще бъде невероятно." Клипът е заснет в апартамента на нейната приятелка Таиина Яухиайнен, която давала уроци на Латифа по афро-бразилското бойно изкуство капоейра.

"За мен тя е като сестра", казва 42-годишната финландка, помогнала в организацията на бягството на принцесата. Пред властите заявила, че само е искала да й помогне. Двете заедно се учели да скачат с парашут. "Латифа имаше резерви към това и подходи със страх първоначално, но впоследствие видя, че е много приятно. Ние се забавлявахме заедно в небето и на земята", казва Стефания Мартиненго - италианка, която е бивша световна шампионка и инструктор на принцесата в Дубай. Идеята да избяга дошла на шейха Латифа, след като прочела книгата на Ерве Жобер "Бягство от Дубай", издадена през 2009 г.

Той е бивш разузнавач и американски гражданин, който разказва как е успял в рискованото си начинание. Говори за всички опасности, които са го дебнели. Облякъл се в дълга черна роба като бурките на силно религиозните мюсюлманки. Под нея носел водолазен костюм. Един ден след залез слънце напуснал хотела си в Дубай и тръгнал към плажа. Влязъл във водата, откраднал малка полицейска патрулна гумена лодка и се отправил към международни води.

Там имал насрочена среща с друг бивш френски разузнавач, който го чакал на борда на голяма яхта, за да го откара в безопасност. 8 дни по-късно Жобер се озовава в Индия. Шейха Латифа се свързала с французина онлайн и започнали заедно да планират нейното бягство. Знаели, че ще е направо безумно рисковано. Междувременно принцесата тренирала и закусвала със своята финландска приятелка. На разсъмване на 24 февруари 2018 г. се преоблякла и маскирала със слънчеви очила. Заедно с Яухиайнен пътували 5 часа през пустинята към Оман.

Шейха Латифа за първи път седнала на предната седалка на колата, така че двете си направили няколко селфита. На едно от тях принцесата се усмихва широко, а инструкторката й едва-едва. В Оман довереник на бегълката ги посреща на брега с малка надуваема лодка. Пътуват около 25 км, за да стигнат до яхтата "Ностромо" по залез слънце. Там ги чака Ерве Жобер. "Смятам, че сме в пълна бойна готовност да отплаваме", казва той.

Тогава Латифа се качва на яхтата с американски флаг и тръгва към Индия. Седмица по-късно принцесата започва да обсипва с отчаяни съобщения в приложението "уотсап" защитника на човешките права Рада Стърлинг и адвоката Дейвид Хей. Тя ги пита какъв е правният й статут, какви са процедурите за искане на убежище и моли да уведомят медиите, че е в беда. В едно от съобщенията Латифа казва: Напуснах ОАЕ, но не съм извън опасност...

Все още съм далече от безопасно място. Надявам се всичко да мине добре". В предпоследното тонът е още по-тревожен: "Моля, помогнете. Моля, моля, моля, навън има някакви мъже. Не зная какво се случваФ В последния си разговор със Стърлинг принцесата съобщава, че чува изстрели. След това престава връзката прекъсва. На 11 март 2018 г. видеото на дубайката е публикувано от Стърлинг и Хей. 5 военни кораба, 2 военни самолета и хеликоптер са нападнали "Ностромо", заявява по-късно капитан Жобер.

С Яухиайнен смятат, че яхтата е била локализирана от индийските сили за сигурност по искане на властите в Дубай. Въоръжени мъже набили французина и го заплашили с екзекуция, а Латифа викала за помощ, крещейки, че не иска да се връща в ОАЕ. Съучастниците й били закарани в Дубай и накарани да дадат показания за бягството. Няколко седмици по-късно са освободени, без да им е повдигнато обвинение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X