Напишете дума/думи за търсене

Избраха Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ

МВФ избра Кристалина Георгиева за свой управляващ директор.

Ройтерс съобщи, че тя се е представила отлично по време на интервюто и успяла да убеди висшия мениджмънт, че може да поеме управлението на фонда.

Източник на Ройтерс от борда на МВФ заяви, че Георгиева “убеди борда, че е лидерът, от който се нуждае институцията, и ще бъде силен защитник на многостранната система”.

Гласуването след изслушването е церемониално при наличието на неформално одобрение от висшия мениджмънт на фонда, твърди Ройтерс.

Георгиева сменя на високия пост Кристин Лагард, която бе първата жена, оглавила МВФ през 2011 г. Лагард бе начело на фонда по времето на европейската дългова криза.

“Десноцентристки политик, израснала в България при комунизма, Георгиева си изгради репутация по време на дейността си за Световната банка, където сега е в отпуск от длъжността си на главен изпълнителен директор по време на процеса на номиниране в МВФ, и в Европейската комисия - като упорит технократ, шампион по отношение на равенството между половете и лидер в глобалната борба срещу изменението на климата”, написа Ройтерс в деня на избора на Георгиева.

Агенцията прогнозира, че тя ще се “сблъска с множество предизвикателства като ръководител на МВФ, кризисния кредитор в света с един трилион долара огнева мощ”. Сред изброените предизвикателства е и глобалното икономическо забавяне, предизвикано от ескалирането на търговското напрежение между САЩ и Китай. САЩ, които са с най-много права на гласуване в борда, се оттеглиха от многостранните споразумения, пише Ройтерс. Растат рисковете и за много развиващи се пазари като Аржентина, която през 2018 г. получи спасителна вноска от 57 млрд. долара - най- голямата помощ, отпускана от фонда досега, припомня Ройтерс.

Българката Кристалина Георгиева достигна до извода, след като в началото получи подкрепата на френския президент Макрон, а след това и на останалата част от ЕС, както и мълчалива подкрепа от САЩ. За да няма пречки пред избора, фондът промени възрастовите ограничения за високия пост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X