Напишете дума/думи за търсене

Уникален спектакъл ще ни изведе между два свята днес

Днес, 25 ноември, трептенето на музиката ще погълне зрителите в мащабна визуализация с концерт-спектакъла „Между два свята“. Мащабната продукция ще събере в зала 1 на НДК виртуозите Марио Хосен /цигулка/ и Адриан Йотикер /пиано/, които ще преведат публиката през съкровения свят на Паганини и Шопен, разкривайки контраста в техния темперамент, но и единството в най-голямата им любов – изкуството. Диригент на оркестъра „Камерата Орфика“ НБУ ще бъде Кристиян Шулц, директор на Виенския филхармоничен оркестър

"Музикалната част и впечатляващите визуални ефекти ще бъдат допълнени от силно драматургично действие, каквото не е правено до момента. През призмата на моята емоция ще се опитам да бъда един субективен мост между музиката на Паганини и публиката. В „Между два свята“ ще съберем световете на два гения - този на пианото и този на цигулката. На финала на вечерта двамата ще бъдат обединени чрез духа на Менделсон, който е бил голям почитател на двамата композитори. Това ще бъде и заключителната трета част - ще открием свързваща линия между Шопен и Паганини, която вълнува така силно и до днес!“, разказа майсторът на цигулката Марио Хосен ден преди големия концерт.

Магията от сцената ще усетим и под диригентската палка на Кристиян Шулц. Започвайки музикалната си кариера като виолончелист, той продължава със задълбочени изследвания в дирижирането в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена. С членове на Виенския симфоничен оркестър създава „Ambassade Orchester Wien“ през 1997 г. и до ден днешен е техен художествен ръководител. Шулц е бил помощник на звездни диригенти като Владимир Федосеев, Яков Кройцберг и Франц Велсер Мьост. В списъка с оркестри, с които е работил, се нарежда филхармонията на Джордж Енеску в Букурещ, Симфоничния оркестър в Монреал, Staatsphilharmonie Halle, оркестър на Опера във Ванкувър, както и Tonkunstlerorchester NO, Симфоничният Сан Диего, Чикагската филхармония, Нюрнбергският симфоник, Малайзийската филхармония и не на последно място - Виенският симфоничен оркестър. Музикалната история ще бъде разгърната с помощта на талантливите музиканти от „Камерата Орфика“ НБУ.

„Сигурен съм, че самият аз ще бъда изненадан! Срещата с Адриан Йотикер, Кристиян Шулц и колегите от „Камерата орфика“ НБУ е невероятна емоция. Вярвам, че големите личности, каквито са Паганини и Шопен, са очаквали от интерперетаторите не да повтарят едно произведение дословно, а винаги да добавят нещо, така че да го направят по-достъпно и осъвременено за хората, които живеят в една епоха. Класическата музика, която сме превърнали в музеен експонат, може да прозвучи съвременно – важно е изпълнителите и творците да поемат орговорността да я преведат на достъпен език!“, допълва маестро Хосен, който в края на седмицата откри най-големия благотворителен концерт в долна Австрия. В концерта с участието на губернатора и близо 100 от водещите австрийски фирми световноизвестният български солист свири импровизации на Паганини и вариации върху българска тема на Владигеров, която е любима на Марио Хосен.

Фотограф: @Георги Андинов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X