Напишете дума/думи за търсене

Препоръки за необходимите витамини и храни за нормалното развитие на очите и зрението на детето

Здравето на детските очи понякога се неглижира от нас - родителите. Много често си мислим, че ако детето ни си отваря очите и се заглежда, значи вижда добре.

Здравите очи и доброто зрение при малчуганите е от решаващо значение за психическото, физическото развитие и успехите им в училище.

Изграждането на зрението на човека започва веднага след раждането му и продължава до 12-14 годишна възраст. Ето защо е изключително важно да създадем най-благоприятните условия за правилното функциониране на очите и зрението на нашите деца.

През различните периоди от детството, очите и зрителните пътища в мозъка преминават през различни етапи на развитие и се нуждаят от различни видове храна и витамини.

Никога не е късно да се замислим върху начините за превенция на зрението на детето ни, като използваме най-добрите храни и витамини за здравето на очите.

Грижите за детското зрение започва още през бремеността.

Докозахексаеновата киселина (DHA) - основна омега-3 мастна киселина е от решаващо значение за зрението и развитието на мозъка. Една от най-високите концентрации на DHA в тялото се намира в клетъчните мембрани на фоторецепторите (клетките на ретината)

Фоторецепторите, чрез протеина родопсин преобразуват светлинните сигнали в електрически , пренасят се до мозъка и се получава правилен и ясен образ. Фоторецепторите имат много бърз метаболизъм , така че DHA е много важно хранително вещество за зрението.

Препоръчва се по-време на бремеността да се консумират храни, богати на (DNA) омега-3 мастна киселини. Такива храни са: РИБА, скариди, орехи, ленено семе.

Поведение и необходими храни и витамини при деца от 0 до 3 години.

Когато се раждат бебета, очите и зрителните им пътища са слабо развити. Новороденото може да вижда само силуети без да различава цветове. Зрението му обикновено е много слабо. През първите няколко месеца от живота зрителната острота се развива с бързи темпове и до шестмесечна възраст нараства до 0.2-0.4.(20%-40%)

Тъй-като за развитието на зрението е отговорна ретината и в частност правилното функциониране на фоторецепторите е изключително важно в храната на бебето да има достатъчно DHA . Кърмата е най-добрият източник.

При бебенца, които са хранени с адаптирани храни е препоръчително в храната да има достатъчно количество DHA. Последните данни сочат, че в допълнение към DHA, арахидоновата киселина може да бъде от решаващо значение и за зрителното развитие на бебето.

Проблемите с очите или зрението могат да забавят развитието на новороденото. Ранното и навременно откриване на очни проблеми е изключително важно. Препоръчителни са скрининговите очни прегледи в родилния дом и после между 8 и 10 месец.

Трябва да обръщаме внимание на всякакви признаци на проблеми с очите и зрението, като например: събрани навътре към носа очи, раздалечаващи се навън очи, неследене на движещи се обекти, много “големи и красиви” очи, бяла зеница.

Препоръки:

Стимулирайте зрението на бебето с подходящи за възрастта игри и играчки с различни ярки цветове. Бебетата започват да виждат първо червения цвят. Не слагайте много близо играчките до очите на детето- 40-50 см.

Според Американската академия по педиатрия трябва да се избягва гледането на телефони и таблети до 1.5 годишна възраст.

X