Напишете дума/думи за търсене

Приключенски дневник и Геройска среща са иновациите, с които стартира „Забавно лято, грижовна есен”

За шеста поредна година Фондация BCause ще реализира програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от "Филип Морис България". Адаптирайки се към ограниченията на епидемичната обстановка, програмата за развитие на тютюнопроизводителните райони в България продължава и през 2020 год. в пълен обхват. „Забавно лято, грижовна есен“ цели да подкрепя тютюнопроизводителните общности в четири основни направления: образователно-приключенски академии за деца в училищна възраст, обучение за учители в методите на неформалното образование, академия за местни предприемачи за стартиращия местен бизнес и грижа за възрастните хора. Дейностите по програмата се осъществяват в регионите на Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково, Шумен.

За да се адаптира към промените в начините и методите на училищното обучение, наложени от новата реалност, в края на юли по нов начин стартира лятната образователно-приключенска академия „Забавно лято“ за деца в 21 населени места. Първата част на програмата обхваща деца от 1 до 6 клас, разделени на три възрастови групи. Чрез специално създадената онлайн платформа –https://www.zabavno.bcause.bg/ обучителите от НЧ „Бъдеще сега“ достигат виртуално до децата, родителите и учителите в отдалечените региони. Интерактивен “Приключенски дневник” води децата през серия от учебни игри, творчески задачи и предизвикателства, за да провокира интереса им по редица научни и социални теми. Дневникът е подходящ както за самостоятелна работа на децата, така и за работа в малки групи с онлайн подкрепата на ментор.

Първоначално менторите се срещат с децата по места, за да им подарят книжния дневник и да ги преведат през онлайн платформата заедно с техните родители. След това продължават онлайн обученията и помощта от разстояние. „Този нов формат цели да научи децата да учат самостоятелно, да действат независимо, да усъвършенстват техническите и социалните си умения онлайн, като в същото време допринасят за развитието на общността си“ – заяви Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause.

В социалните мрежи децата ще споделят своите постижения и новини в отделни Фейсбук групи, а на 14 август ще се проведе обща онлайн „Геройска среща“. „На нея обучителите ще проследят резултатите и ще разберат с какви нови знания и умения са се сдобили децата през този период, и какви предизвикателства са успели да преодолеят“, допълни Теодор Василев от Народно читалище „Бъдеще сега“, координатор на академиите.

Заедно с детските академии започва подготовката и по останалите компоненти на програмата за устойчиво развитие на регионите. За трета поредна година се провеждат академии за учители, които сега ще се фокусират върху нови методи за преподаване в 1-ви клас за постигане на бързи резултати в обучението на децата по грамотност. „Академията за местни предприемачи“ продължава за четвърти път и през 2020 г. Освен към нови предприемачи в посочените региони, програмата ще подкрепи с напътствия и досегашни участници, за да се справят по-леко с последствията от разрастващата се икономическа криза. А за да отговори на нуждите на най-възрастните в извънредната ситуация, Фондация BCause ще предостави антивирусни препарати и хранителни добавки като част от четвъртия компонент на програмата.

“Забавно лято, грижовна есен” се осъществява от 2015 г. насам от Фондация BCause с подкрепата на "Филип Морис България" ЕООД като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. За изминалите 5 години програмата обхваща над 2300 деца, 6400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и 54 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година се добавя нещо ново към активностите, а общата инвестиция в програмата до момента е над 1 милион лв.

Отличия на програмата:
• Годишна награди "Компания на годината" на сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club в категориите "КСО" и "Устойчиво развитие".
• Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, 2016 г.
• „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ за 2017 г. – награда на Български дарителски форум.
• Трето място в категорията "Най-добра социална политика на малко и средно предприятие" - Годишни награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите, 2017 г.
• Програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана с финансовото съдействие на „Филип Морис България“ ЕООД, е включена в първия учебник по „Корпоративна устойчивост и отговорност“ с автор д-р Марина Стефанова.
• „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ за 2018 г. – награда на Български дарителски форум.
• През 2018 г. Филип Морис бе сред компаниите на които бяха връчени награди на V Годишни награди „Златно сърце“,организирани за благотворителност и корпоративна социална отговорност от списанията Business Lady и Bulgaria Business Review.
• През 2018 г. "Филип Морис България" получи награда от Центъра за приобщаващо образование за компания, даряваща крила на българското образование чрез програмата „Забавно лято, грижовна есен“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X