Напишете дума/думи за търсене

Запознайте се с Иван Наков - първият мъжки състезател по синхронно плуване у нас

22 август - датата, на която синхронното плуване в България се промени завинаги. В традиционното женско царство за първи път бе допуснат мъж. Смелчагата носи името Иван Наков, на 12 години, от София, и е в състава на столичния спортен клуб „Левски- Спарта 2000“.

Иван направи дебюта си като състезател по синхронно плуване на Държавния Отборен Шампионат, който се проведе от 19-ти до 23-ти август на басейн „Приморски“ във Варна. Той участва в дисциплината „комбинирана програма“ във възрастова група деца до 12 години заедно със сестра си Йорданка Накова, която вече две години е в състава на отбора. Заедно с другите си съотборнички, Накови успяха да се преборят забронзов медал на състезанието.
Артистичното плуване (по-добре познато като синхронно плуване) е красив, но и високо интензивен воден спорт. Съчетанията се състоят от различни акробатични движения, които се изпълняват в такт с музика.В артистичното плуване има 4 основни дисциплини- соло, дует, ансамбъл и комбинирана програма.
От състезателите се изисква огромна физическа подготовка, тъй като спортът съчетава в себе си множество елементи от плуването, гимнастиката, танците ибалета. Подобно на художествената гимнастика и фигурното пързаляне, и синхронното плуване е преобладаващо женски спорт.

До много скоро на мъжете,трениращи синхронното плуване, им е било позволено да се състезават единствено на регионално и национално ниво, но не и на световно. Въпреки че винаги е имало мъже, които тренирали редом с жените, те винаги оставали зад кулисите на големите състезания като Олимпийските игри и световните шампионати.
Това се променяна световното първенството по плувни спортове в Казан през 2015-та година, когато за първи път на мъжете им било позволено да се състезават срещу най-добрите синхронистки в света. От тогава,на грубия пол му е позволено даучаства със смесен дует на световните шампионати.

Тази новина предизвиква смесени реакции в плувното общество, но повечето от тях са положителни. За много мъже, трениращи синхронно плуване от години, възможността да се състезават на най-високо ниво е сбъдната мечта. Освен това за зрителите е незаменимо удоволствие да видят танц между мъж и жена във водата.

Натовареността в синхронното плуване е огромна, нужни са множество часове тренировки както вътре във водата, така и извън нея. То изисква гъвкавост и физическа сила, но също и грация, артистичност и нежност, което може би отблъсква повечето мъже.
Случаят не е такъв, обаче, с Иван и неговата история как става част от столичният отбор по синхронно плуване „Левски- Спарта“.
Клубът се ръководи от Валентина Богачева, а треньор е Диана Таванарска.

За първи път Иван се среща с красивия воден спорт, когато малката му сестра Дани е решила да се запише в отбора на „Левски- Спарта“.
Известно време той ходел на уроци по плуване при треньорката на клуба, но започнал да проявява интерес и към артистичното плуване. 3 години по-късно той вече тренира и се състезава активно заедно с други 10 момичета на неговата възраст. Зададох му няколко въпроса.

Иване, разкажи ни как започна да тренираш синхронно плуване?
Сестра ми Дани се записа в отбора преди около 3 години. В началото аз ходих на басейна заедно с нея, за да плувам. После прекъснах за почти година. Когато се върнах, тя беше доста напреднала. Стана ми интересно и се запалих! Постепенно започнах да правя и други неща, не само да плувам. Започнах и да ходя редовно на тренировки заедно с другите момичета. Чак от тази година тренирам сериозно и за пръв път участвах на състезание.

Как се чувстваш сега като състезател?
Чувствам се супер! Не смятам да се отказвам!

Какво мислят приятелите ти за това, че си избрал този спорт?
Истинските ми приятели ме подкрепят. Даже и те искат да се запишат, след като им разказах. На други пък им се стори смешно и почнаха да ми се подиграват.

А ти засягаш ли се от негативните коментари?
Не, не ме интересуват. Пускам си ги през ушите. На мен ми харесва и не ме е грижа какво мислят другите хора.

Какви са бъдещите ти планове като състезател по синхронно плуване?
Да ставам все по-добър и да печеля медали!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X