Напишете дума/думи за търсене

Билки и храни, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане

Много хора на зряла възраст страдат от високо кръвно налягане. За хипертонията допринасят редица фактори, като например: наследственост, стрес, начин на хранене, тютюнопушене, липса на физическа активност.

Тъй като в повечето случаи е безсимптомна, хипертонията е позната като „тихия убиец“. Затова е важно да следите редовно своето кръвно налягане, съветват специалистите. Високото кръвно налягане увеличава риска и от различни здравни проблеми: инфаркт, инсулт, диабет, сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване, загуба на зрение и други.

Може да профилактирате състоянието или да контролирате стойностите на кръвното налягане чрез промени в стила на живот, хранителни добавки и медикаменти.

Ленено семе

То е богато на омега-3 мастни киселини и при някои изследвания демонстрира, че понижава кръвното налягане. Според скорошен обзор е добре да приемате от 30 до 50 г цели или смлени семена на ден в продължение на поне 12 седмици, за да получите най-голяма полза. Лененото семе може да предпазва от атеросклеротични сърдечно-съдови болести, като понижава холестерола в кръвта, подобрява глюкозната толерантност и действа като антиоксидант.

Има много продукти, съдържащи ленено семе, но най-добре да си го купувате цяло или смляно и да го добавяте в храната, която приготвяте вкъщи. Най-хубавото е, че можете да го разбъркате практически във всяко ястие, от супи до смутита и печива. Съхраняването на лененото семе във фризера може да помогне за запазване на оптималните му свойства.

Ако все пак вкусът му не ви харесва или пък нямате време да го добявате в храната си, може да разчитате и хранителните добавки, съдържащи ленено масло.

Чесън

Тази остро миришеща подправка може да направи нещо повече, освен да овкуси храната и да ви докара лош дъх. Чесънът има способността да понижава кръвното налягане, като помага за увеличаване на съединение в тялото, наречено азотен оксид, което може да накара кръвоносните ви съдове да се отпуснат и разширят. Това позволява на кръвта да тече по-свободно и понижава кръвното налягане.

Можете да добавяте пресен чесън в много от любимите ви ястия. Ако вкусът е прекалено силен за вас, преди това го изпечете. А ако просто не можете да го ядете, може да си го набавяте във вид на хранителна добавка.

Джинджифил

Той също може да помогне за контролиране на кръвното налягане. Изследвания при животни показаха, че подобрява кръвообращението и отпуска мускулите около кръвоносните съдове, като по този начин понижава кръвното. Често употребяван в азиатската кухня, джинджифилът е разностранна съставка, която може да бъде добавяна и в сладкиши и напитки. Нарязвайте, накълцвайте или настъргвайте пресен джинджифил в ястия от зеленчуци и месо, супи, спагети и други, или го добавяйте в десерти или чай за получаване на освежаващ вкус.

Котешки нокът

Котешкият нокът е билка, която се използва за третиране на хипертонията, а също така и на неврологични проблеми. Изследванията на котешкия нокът като лек срещу хипертония при гризачи показват, че той може да помага за понижаване на кръвното налягане, като въздейства върху калциевите канали в клетките. Можете да го приемате във вид на хранителна добавка.

Екстракт от маслинови листа

При неотдавнашно изследване на 60 мъже с предхипертония, определяна като систолно налягане между 121 и 140 mmHg, и диастолно налягане между 81 и 90 mmHg, приемането на добавка с екстракт от маслинови листа (съдържаща 136 мг олеуропеин и 6 мг хидрокситирозол) в продължение на шест седмици довело до значително понижаване на денонощните и дневните стойности на систолното кръвно налягане съответно с 3,33 и 3,95 mmHg, и на диастолното съответно с 2,42 и 3,00 mmHg.

Глог

Глогът е билков лек срещу високо кръвно налягане, което се използва от хилядолетия в традиционната китайска медицина. При гризачи екстрактите от глог са демонстрирали множество ползи за сърдечно-съдовото здраве, в това число понижаване на кръвното налягане и холестерола, и предотвратяване втвърдяването на артериите. Можете да го приемате във вид на капсули, таблетки, течен екстракт или чай.

Повече за продуктите, предлагани в магазините на „Лечител“, може да научите на shop.lechitel.bg, както и на телефон 0885/922 821. Възползвайте се и от Коледното намаление до 30 декември 2020г.

X