Напишете дума/думи за търсене

Самота, уединение, щастие, спокойствие... вижте тези истории

Нора Ампова  е родена през 1989 г. в София. Тя е визуален артист, работещ в сферата на живописните медии. Характерен подход за нейното творчество e откровеността. Посланията в работите й са разнообразни – лични или иронични. Проектите й често имат социална насоченост. От 20-и април до 9-и май галерия "Нюанс" има удоволствието да представи самостоятелната изложба на Нора “Истории от облака”.

Платната овековечават различни разкази, на които облаците биват свидетели. Родени от въображението, това са истории за самота, уединение, щастие и спокойствие. Картините са рисувани през изминалата година в покрайнините на Женева, където Нора живее и работи. Пасторалните пейзажи, интимните моменти и необятните небеса крият в себе си препратка към нещо познато и любимо - с поглед към Алпите, но мисъл за Рила. Самотните басейни са реминисценция към работата на Дейвид Хокни и неговите пусти бездни заобиколени от жизнерадостни цветове. Облаците са бездушните воайори те са част от случващото се, но са и паметта на този момент. Чрез 23 живописни платна Нора Ампова изследва тези мигове, преосмисля изживените дни и освобождава пространство за нови търсения.

"Воайор. Тих и непринадлежащ към гравитационните повърхности, той съхранява безпристрастно “файлове” от човешкото битие.

Наблюдава ефирно истории за интимност, присъствие, дистанция, път и копнеж, докато ние падаме или се извисяваме.

При определена светлина архивите му се “отварят”.

Опитах да трансформирам част от тях в произведения. Чрез тях, преосмислям изживените дни и създавам нова папка", пише Нора Ампова по повод новата си изложба.

Не пропускайте да я видите в галерия "Нюанс" от 20 април до 9 май 2021. Адресът е София 1000, ул. Иван Денкоглу 42 (0883457144, 0884778780).

X