Напишете дума/думи за търсене

8 дизайнерски трика, които ще превърнат жилището ти в мечтания дом

Източник: Pixabay

„Не си бил никъде, докато не си се прибрал вкъщи”, е казал великият писател Тери Пратчет. Знаем и редица други вдъхновяващи мисли за дома, от които става ясно колко наистина важно е мястото, където живеем. Колкото по-уютно и приятно е то, толкова по-положителни емоции ще ви достави времето, прекарано в него.

Всяко жилище може да се превърне в мечтания дом с няколко прости дизайнерски трика. Предлагаме ви 8 практични и лесни за изпълнение съвета, които ще преобразят интериора.

1. Килимите и постелките носят топлина и уют

Подът без килим или постелка е лесен за поддръжка, но не носи този уют и индивидуалност, които са необходими на жилището, за да го наричаме свой дом. Затова, ако нямате килими или някакъв друг вид постелки, поправете тази грешка. Важни са и цветовете – те не трябва да бъдат прекалено натрапчиви, но мрачните нюанси също не са за предпочитане. Добра идея е и да сменяте килимите спрямо сезона – така ще внасяте свежест и разнообразие в дома. Разбира се, визията трябва да е съобразена с мебелите и стените, между всички елементи е нужно да има синхрон, иначе има опасност от безвкусица.

2. Повече огледала, повече светлина

Огледалата могат да преобразят дома ви! Те създават оптическа илюзия за по-голямо пространство, освен това, ако са поставени до прозорците, правят помещението по-светло. Ако дизайнът на огледалото подхожда на останалата част от обзавеждането, ще постигнете 3 в 1 – по-просторна, по-светла и по-красива стая. Ако сте любители на по-нестандартните решения, може да заложите и на огледала с изкривено изображение. Те създават интересни изображения и необичайни светлинни ефекти. Подходящи са най-вече за детска стая, създават весело настроение и са любими на много деца. Огледалата с рамки пък са истинско дизайнерско решение и придават стил и индивидуалност на помещението.

3. Пребоядисайте стените

Освежаването на стените ще доведе до освежаване на цялото пространство. Затова, ако отдавна не сте хващали четката и боята, направете го. В случай че стаите са малки, препоръчителни са по-светлите тонове, тъй като създават усещане за повече пространство. Ако помещението е просторно, може да заложите и на по-тъмен тон.

4. Една стена с акцент

Ако една от стените в стаята е с по-различен цвят, има декорация или рамки за снимки, това ще преобрази и раздвижи визията на помещението и ще му придаде индивидуалност. Вариантите за акцент са много и зависят изцяло от вкуса и предпочитанията ви. Дори само един малко по-различен цвят ще внесе разнообразие и свежест, а ако сложите декорации и украси, това ще направи стаята много по-различна, отколкото е била до този момент.

5. Промяна в осветлението

Научно доказано е, че възприемането на едно пространство като приветливо, мрачно, уютно или неуютно зависи от това как е осветено то. Тоест светлината е едно от най-важните неща за създаването на уют в дома. Направете промяна – сменете нощната лампа, заложете на по-ярко или по-приглушено осветление, в зависимост от личните ви предпочитания, сложете нов полилей, монтирайте допълнителни светлини. Въобще направете всичко, което е по вкуса ви и веднага ще забележите положителната промяна.

6. Преобразете старите мебели

Ако старите мебели, с които разполагате, са ви омръзнали, изглеждат ретро или недостатъчно стилно, не е нужно непременно да ги изхвърляте и да купувате нови. Добавянето на акцент към тях може да ги освежи и да им придаде далеч по-добър вид, а с това да се подобри визията на цялото помещение. Така че опитайте, не се страхувайте да експериментирате! Пребоядисайте в нов цвят старо шкафче, сменете калъфите на дивана или освежете тапицерията.

7. Смяна на пердетата и/или щорите

Пердетата и щорите са изключително важен детайл за всяка една стая. Ако старите са ви писнали или вече не са достатъчно свежи и добре изглеждащи, ги заменете. С тази малка промяна ще преобразите помещението. При избора на пердета съобразете за коя стая ще бъдат и какви са цветовете в нея. Нека бъдат различни от предишните, за да може наистина да има разлика! Материята също е много важна – най-добре заложете на такава, която не се износва лесно и е достатъчно устойчива на избледняване. При смяната на щорите също може да настъпи освежаване – най-лесно това ще стане, ако те са в друг цвят.

8. Стилни аксесоари, стилна визия

Знаем колко важни са аксесоарите за визията на човек – хубав часовник или бижу може да ви придаде стила и класата, за които мечтаете. Същото е и когато става дума за интериора на дома. Стилните аксесоари са сигурна заявка за цялостна стилна визия на всяко едно помещение. Дали ще сложите нови възглавници на дивана, ще смените вазите, ще поставите плетени кошници, в които да събирате различни вещи – изборът е изцяло ваш. Едно е сигурно, ако бъдат подбрани добре, тези аксесоари ще направят жилището по-уютно, по-добре изглеждащо и ще демонстрират вашата индивидуалност.

X