Напишете дума/думи за търсене

Живописният мит за Медуза и Персей

За някои хора митът за Медуза и Персей е метафора на ужаса и как всъщност е възможно да се спасим от него чрез изкуството. За други той представлява мит, в който малтретираните жени стават чудовищни.

Има няколко версии на легендата за Медуза и Персей. Най-класическата обаче разказва, че и двамата са имали трагичен произход. Медуза била една от трите горгони, всички дъщери на Форкис и Кето. От трите Медуза била най-красивата и в същото време единствената смъртна. Нейната красота предизвиквала възхищение между боговете и хората.

Някои казват, че тя пленява Посейдон толкова силно, че той я е изнасилил върху мрамора в храма на Атина. Медуза забременяла. Атина обаче не толерирала подобно оскверняване и в резултат на това решила да превърне Медуза в ужасно чудовище, точно като сестрите й. Ръцете й станали метални, а зъбите остри. Изведнъж красивата коса на Медуза се трансформирала в множество змии.
Освен това Атина й дала очи, от които излизала ужасна светлина. Оттогава всеки, който погледнел лицето на Медуза, се превръщал в камък.

Произходът на Персей
От оракул царят на Аргос разбрал, че синът на дъщеря му ще го убие. За да избегне сбъдването на това пророчество, той заключил дъщеря си Даная в херметична бронзова камера, която поставил в подземие. Зевс обаче бил влюбен в нея. Той я оплодил, като се превърнал в златен дъжд, който проникнал в камерата.

По-късно се ражда Персей. Плачът му предупредил дядото за случилото се. Тогава царят решил да заключи Даная и Персей в дървена ракла и да ги хвърли в морето. Двамата били изхвърлени от вълните на брега на остров. Персей израснал и се превърнал в красив младеж, който искал да остане с майка си. Тогава Персей обещал да убие Медуза.

Атина, която била все още дълбоко възмутена от Медуза, му предложила да му помогне, както и Хермес. Те го напътствали в пътя му към греите. Това били трима пророци старейшини, роднини на Медуза, които имали само едно око и един зъб. В даден момент те се разсеяли и Персей успял да им открадне окото и зъба. В замяна на връщането им трябвало да му посочат пътя към нимфите.


Силите на Персей
Когато смелият младеж стигнал до нимфите, те му дали крилати сандали, за да може да лети във въздуха. Предали му и шлема на Хадес, който бил направен от кучешка кожа. Който го носел, ставал невидим. Накрая му дали дисаги, а Хермес му подарил остър сърп и блестящ щит.

Персей бил напълно въоръжен и готов да тръгне да търси горгоните. По пътя си той видял много каменни статуи – някогашните тела на онези, които били погледнали Медуза в лицето. Знаел, че трябва да бъде предпазлив, затова решил да изчака подходящия момент.

След като горгоните заспали, Персей поставил своя блестящ щит в стратегическа позиция, така че лицето на Медуза да се отрази в него. По този начин той можел да избегне да я гледа в лицето. След като тя се появила, той грабнал сърпа си и отрязал главата й с едно движение. От тялото й излезли ослепително белият кон Пегас и великана Хризаор.

Митът за Медуза и Персей разказва, че оттогава младият герой използвал главата на Медуза, за да побеждава враговете си. Въпреки смъртта на стопанката си, главата й изобщо не загубила силата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X