Напишете дума/думи за търсене

Препоръки за правилното почистване и поддръжка на екстериора и интериора на колата

Изображението е взето от www.euavtochasti.bg

За всеки шофьор е изключително важно колата му да изглежда добре по всяко време. Блясъкът на добре поддържаната каросерия винаги прави чудесно впечатление. Правилното и своевременно премахване на замърсявания от колата не само допринася за добрия ѝ външен вид, но и помага да се предпази боята от повреждане.

Препоръки за правилното почистване и поддръжка на екстериора и интериора на колата:

Миене. Никога не почиствайте каросерията със суха кърпа, тъй като натрупаните прашинки и пясък по нея могат да причинят надиране на лаковото покритие, а с времето това води до по-дълбоки повреждания на боята. За правилното почистване използвайте гъба за миене, напоена в топла сапунена вода или автошампоан, а след като приключите, може да подсушите с микрофибърна кърпа или гюдерия, за да не останат петна. Своевременно премахвайте всякакви органични замърсявания като изпражнения от птици или насекоми, защото те са киселинни и могат да повредят боята.

Почистване на стъклата. Перфектната видимост е от съществена важност за безопасността на пътя и комфорта на шофьора и пътниците. За да улесните работата на чистачките и да удължите периода им на експлоатация, е нужно от време на време да почиствате стъклата си на ръка с миячка за прозорци. През зимата никога не включвайте чистачките, когато има натрупани сняг и лед по стъклото, защото това може да доведе до повреждане на механизма. За да премахнете леда от него, използвайте специални нагревателни ленти, които се слагат на вътрешната страна на стъклото, или запалете колата и включете отоплението на предното стъкло. След това го почистете със специална стъргалка за лед, с която няма риск от надирането му.

Почистване на интериора. Поддръжката на салона на колата ви е точно толкова важна за създаването на комфорт при пътуване. За тази цел е нужно да подберете подходящи средства за грижа за отделните елементи – четките за почистване на салона са подходящи за отстраняването на прах и морски пясък например от тапицерията на седалките. За поддръжката на пластмасовите елементи на таблото и вратите трябва да се използват микрофибърни кърпи и подходящи почистващи препарати. 

Също така може да изберете ароматизатор, който да направи атмосферата в автомобила ви още по-приятна. На пазара се предлага широко разнообразие от ароматизатори – тип борче, които се закачат на огледалото за задно виждане, гелови, които се изпаряват бавно, или електрически, със захранване от запалката на колата и т.н. Някои шофьори предпочитат освежаващи аромати като този на бор или цитруси, а за други е по-приятен успокояващият аромат на рози. Предлагат се и продукти, които неутрализират неприятни миризми или тютюнев дим.

X