Напишете дума/думи за търсене

Най-възрастната тийнейджърка навърши 100 години

Легендарната модна икона Айрис Апфел, която тази седмица навършва 100, е живо доказателство, че сте на толкова години, на колкото се чувствате. „Да навършиш 100 години е фантастично, но наистина вярвам, че все още съм най-възрастният тийнейджър в света“, шегува се тя. 

Историята на Айрис започва с една малка рокля и една брошкща. Майка й я съветва, когато е младо момиче, да си купи малка черна рокля, за да бъде винаги добре облечена. В зависимост от аксесоарите тя може да изглежда строга или небрежна.

Младата Айрис е една 11-годишна, когато вижда в квартално магазинче брошка на цена от 65 цента и дава всичките си спестявания, за да я има. Така слага началото на една от най-големите колекции модни бижута в САЩ.

Айрис е умопомрачителна и на 100. СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Айрис е умопомрачителна и на 100. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Айрис не е работила цял живот като моден дизайнер. Преди това, в продължение на десетилетия, е много търсена от американското висше общество интериорна архитектка, тъй като комбинациите от платове, с които работи, са уникални. Заедно с покойния си съпруг Карл, за когото е била женена в продължение на 68 години, тя обикаля целия свят, търсейки вдъхновение. Работила е с различни тъкачници, за да осъществи специалните си идеи. Популярна е с това, че "съживява" платове от отминалите векове. Те са много търсени - включително от Белия дом. Работила е за деветима американски президенти. Не споделя  подробности, освен че Джаки Кенеди е била особено взискателна.

Ето и откъс от едно интервю, което модната икона даде преди време за The Talks.

- Мис Апфел, трябва ли да сме безстрашни, за да сме модерни?

- Никога не съм се замислила за това, но предполагам, че трябва. Но за какво ми е да се страхувам. Не е като да дойде модната полиция да ме арестува и да ме пъхне в затвора. Обичам ярките цветове, но никога не съм се обличала като израз на бунт срещу нещо. Правех го, защото беше по-забавно и беше по-добре за мен. За мен беше важно с облеклото си да не обидя съпруга си или майка ми, какво си мислят останалите, си е техен проблем, не мой.

- Изглеждате доста спонтанна.

- О, абсолютно! Боже Господи, не мога да живея в скован свят. Ако всеки ден правех едно и също, щеше да се побърка Всеки ден е различен. Не си падам по плановете. Или правиш правилното нещо, или правиш грешното. Просто го направи! Аз съм експериментатор, аз съм любопитна, обичам да пробвам неща. Ако ми хареса, го правя отново.

- Да се обличате не е работа за вас, така ли?

- Господи, не! Ако го усещах като работа, нямаше да го правя. Хората си мислят, че живея, за да се обличам в ексцентрични тоалети, но това е абсурдно. Обикновено слагам стари дънки и пуловер, или нещо, с което ми е удобно.

- Какво казва днешната мода за нашия живот?

- Смятам, че повечето хора не знаят кои са наистина. Чувстват се сигурни, ако изглеждат като останалите. Хората агонизират заради начина, по който изглеждат. Това е просто невероятно! Те не знаят как да се обличат, те не знаят как да го правят заради тях самите и са много нещастни. Но не може да се научиш на стил. Стилът е заложен в ДНК-то. Това е нещо, което наследяваш. Може да се научиш как да бъдеш по-модерен, как да се обличаш по-добре, но не се учиш на стил. Първо трябва да си наясно кой си и да надграждаш оттам – а това е доста работа. Повечето хора не искат да го правят.

Когато не искаш да направиш едно нещо, а го правиш, това ти носи само стрес. Винаги съм казвала, че е по-добре да си щастлив, отколкото добре облечен.

Айрис Апфел вече е на 100. СНИМКА: ИНСТАГРАМ ( iris.apfel )
Айрис Апфел вече е на 100. СНИМКА: ИНСТАГРАМ ( iris.apfel )
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X