Напишете дума/думи за търсене

Тайните на перфектната вечеря разкриват New Bloom Winery и ресторант Floret

Шеф Бояджиев споделя какви са тънкостите в съчетаването на храна и напитки

Избата от Съединение New Bloom Winery дава думата на едни от най-добрите шеф-готвачи да споделят кои са тънкостите на една перфектна вечеря и как да съчетаваме правилно храната и виното. Производителят създава вина за всички ценители – от тези, които за първи път посягат към виното с Verano Azur, през модерния градски човек – с PIXELS, и дори истинските любители с високи изисквания - с Face 2 Face.

“Храната и виното трябва да бъдат с еднаква ‘’тежест’’ за една добра вечеря, споделя Димитър Бояджиев, отговорен за „a la carte” менютата в 5-звездния хотел InterContinental Sofia. Тази събота в ресторант Floret той е подготвил уникално 4-степенно меню, вдъхновено от сезонните продукти, и съчетани с вината на New Bloom Winery.

Леката храна се съчетава с по-деликатно вино. Рибата и птичето месо се комбинират също с леки напитки или с елегантни, по-млади червени вина с ниски танини, казва шеф-готвачът. Неговото предложение е за салата от цвекло, цикория, ябълка, Горгонзола и пекан, допълнена от чаша вино Face 2 Face от сорта Совиньон блан.

По-богатите на вкусове храни, както и червеното месо, се комбинират добре с плътно и богато, червено вино. Съвпадението между двата компонента – ястие и напитка може да се търси и в общия хармоничен вкус и аромат, препоръчва шеф Бояджиев. „Например, ако приготвяте риба с лимонов сос – добавете към нея бяло вино с цитрусова нотка. Ако ще готвите телешки стек, агнешко, дивеч – съчетайте го с вино с лека пиперливост, например Face 2 Face купаж. Но бъдете внимателни. Сладките храни карат сухото вино да изглежда с прекалена киселинност. Трябва внимателно да подхождате и към солта и танините, защото тя ги кара да се усещат по-горчиви. Силните подправки и лютите храни също могат да унищожат вкуса и аромата на едно иначе балансирано вино“, обобщава шеф-готвачът.

Когато вземем правилното решение за виното, това може да засили вкуса на храната и общото впечатление и обратното – неподходящото вино да създаде съвсем погрешно впечатление, казва още той.

Повече за вечерята с вината на New Bloom Winery във Floret може да намерите тук: https://www.facebook.com/events/669941240593915?ref=newsfeed

X