Напишете дума/думи за търсене

#ЩедриятВторник идва! Ето как може да се включите

#ЩедриятВторник или #GivingTuesday е глобална инициатива и тази година празникът на дарителството и щедростта е на 30 ноември. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по безконтролно пазаруване по празниците, когато повечето хора, заливани отвсякъде с рекламна информация, купуват твърде много и ненужни вещи.

Фондация BCause, която е официален партньор за България на световното движение, подкрепя български организации, фирми, граждани и медии да отбележат деня и го популяризира.

Както всяка година от 2012 г. насам, в повече от 100 държави по света, #ЩедриятВторник / #GivingTuesday ще бъде денят, в който технологиите и виртуалните общности помагат на милиони хора да даряват и да споделят, а на стотици хиляди организации – да се свържат с нови и стари поддръжници. Всички празнуват щедростта и промените, които тя носи в живота на хора и в околната ни среда. На този ден онлайн платформите за даряване ще съберат отново милиони, а организациите ще отворят (поне виртуално) вратите си за доброволци и съмишленици, за да покажат работата и резултатите си.

През миналата 2020 година, въпреки ковид кризата, хората в България дариха 226 489 лева за благотворителни каузи на двете дарителски платформи DMSbg.com и Platformata.bg само за двете седмици, посветени на празника.

#ЩедриятВторник през 2021 в България

В България ще отбележим #ЩедриятВторник за пети път – с едномесечна дарителска онлайн кампания в Platformata.bg и в DMS 17777. Очакваме в кампанията да се включат десетки организации и фирми, както всяка година.

12 организации са подкрепени с участието им в Акселератор #ЩедриятВторник, в който те получават обучение, индивидуален ментор и комуникационна помощ. Тази година Аксeлераторът е финансиран по Проект „Информиране, ангажиране, успех!“.

Можете да помогнете на всяка организация чрез дарение в DMSbg.com и Platformata.bg, както и като споделите каузите им. Вижте кои са те тук:

• Фондация "Социалната Чайна" – за топъл обяд за младежи без семейство, които работят в Чайната.

• Фондация "Аме" – за провеждане на арт терапия за жени, жертви на насилие

• Сдружение "Прегърни ме" – за стипендиантска програма за образованието на 15 деца и младежи, лишени от родителска грижа

• Фондация „Доброволците на Св. Георги“ – за закупуване на автомобил за доставка на храна на сдружението, в което доброволци хранят всяка седмица повече от 1000 души.

• Сдружение „Образование без раници“ - за създаване на нови курсове по математика в безплатната платформа Кан Академия за ученици.

• Сдружение „Самаряни“ – за създаване на площадка за игри на деца и младежи с увреждания.

• Фондация „Конкордия България“ – за организиране на три прехода до три върха за деца без родители и деца с увреждания.

• Фондация „Нашите недоносени деца“ – за терапия на 20 семейства, изгубили своето бебе

• Ротари Клуб София Център – за курс по дигитална грамотност в оборудвана от сдружението компютърна зала в квартал Факултета.

• Фондация „Геа Челониа“ – за изграждане на лечебница за болни и ранени костенурки.

• Българско дружество за защита на птиците – за изграждане на платформи за гнездене на птици.

• Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора” – за 4 кампании на старозагорски училища и образователни центрове.

Ще ви разкажем за две от кампаниите, а вие прочетете за всички останали тук.

Кампания "Да помогнем на деца в риск да изкачат своите върхове!"

С кампанията „3 прехода, 3 преодоляни трудности, 3 върха“ искаме да покажем на деца със специални нужди, че няма невъзможни неща. Необходимо е само да пожелаят да направят нещо, да вярват в себе си и в човека, който ги подкрепя, да проявят постоянство и упоритост и да следват целите си.

Обикновено децата, които подкрепяме, имат нужда да бъдат окуражени да повярват в себе си, да развият умения да виждат надалеч и да мечтаят смело. Защото живеят в затворени общности, идват от бедни семейства, имат различни затруднения и са необходими много усилия за постигане на промяна.

Целта на кампанията е да съберем 2700 лв., с които да направим възможно достигането до няколко върха в български планини от деца в риск в Дневен център «Посока» на Фондация КОНКОРДИЯ България. Върховете, които мечтаем да изкачим заедно с тях са Черни връх, Мусала и Ком.

Децата, които подкрепяме в Дневния ни център, са със шарени и тежки съдби. Някои от тях са с родители, които имат нужда от подкрепа за отглеждането на децата им. Други идват просто за да се изкъпят, защото нямат баня. Трети творят в нашето арт ателие. Именно в него преди време няколко деца създадоха прекрасни рисунки на планински върхове. Без никога да са ги виждали, само благодарение на въображението си, разказите на колегите ми за планините и явно заради мечтата им да погледнат отгоре.

Творбите им ни вдъхновиха и заедно стигнахме до извода, че това са върховете в тяхното собствено развитие, които самите те искат да постигнат. Така се обединихме около идеята за 3 прехода, 3 преодоляни трудности, 3 върха. Още повече, че спортните занимания, излизането извън зоната на комфорт, преодоляването на предизвикателства и постигането на поставени цели са неизменна част от дейността ни с деца и родители в нашия център.

С преходите в планините и изкачването на трите върха Мусала, Черни връх и Ком нашата цел е:

Децата да се събуждат с желание да правят вълнуващи неща, да поставят и постигат целите си преди другите, които още спят и не подозират за техните геройски постижения. Да ги научим на търпение, изпълняване на обещания, спазване на правила, постоянство и упоритост.

Промяната, която ще постигнем в децата, е осъзнаването, че изкачването до тези върхове е само крайната цел на всеки преход. По-важен е извървеният път до там и обратно, а именно:

Ставането от сън навреме, приемането на предизвикателството да бъдеш различен, желанието да направиш нещо вълнуващо и невъзможно в очите на другите, да преодолееш трудностите си и да постигнеш целта си!

#ВъзможниВърхове

#Азсъмвърхът

Помогнете ни да превърнем картините в съзнанието на нашите специални герои в истински преживявания, които ще ги изпълнят с вяра в собствените им сили и способности! Подкрепете кампанията и с дарителски SMS с текст DMS VARHOVE на номер 17 777 за трите мобилни оператора.

Мечтаем да се покатерят високо и да си кажат #Азсъмвърхът!

Кампания "Да купим камионче за топла храна за нуждаещи се!"

Ние сме "Доброволците на Свв. Георги" (www.dobrovolcite.bg) и нашата мисия е да умножаваме доброто в света чрез милосърдие, грижа и съпричастност към болни и нуждаещи се, и като ги подпомагаме в старанието им да подобрят положението си.

Вече почти две години събираме, готвим и раздаваме хляб и храна, помагаме за социално – битови и здравни въпроси.

Осигуряваме храна три пъти седмично, без никакво прекъсване, независимо от сезона или броя налични доброволци за между 900 и 1 300 души месечно. Не поставяме никакви условия (религия, образование, пол, други) към доброволците, дарителите или хората, подкрепяни от дейността ни.

В момента раздаваме храната буквално на улицата и без възможност да е топла и прясно сготвена. Рискуваме глоби и забрана на дейността от санитарните власти. Трудно е и за доброолците да се справят с толкова разнообразни дейности, без удобства и най-основните условия за работа.

Търсим подкрепа за покупка, дооборудване, регистрация и обслужване на камионче за топла храна, тип Foodtruck, с кухня, хладилник, мивка, съдове и прибори за готвене и за предоставяне на храна на нуждаещи се.

Особено в зимните месеци, нуждата от топла храна е много голяма. Има различни начинания в тази посока, но те са обикновено свързани с даден празник или повод, а хората имат нужда от грижа постоянно. Ние не сме прекъсвали дейността си от самото начало преди почти две години и все повече нуждаещи се хора идват за подкрепа.

ЕДНА ИСТОРИЯ, КОЯТО ИСКАМЕ ДА ТИ РАЗКАЖЕМ, ПРЕДИ ДА РЕШИШ ДАЛИ ДА ДАРИШ: На едно от раздаванията на храна и дрехи дойде бездомен човек, без обувки, беше буквално бос. Като си тръгваше, беше обут, облечен, с храна, плачейки и бъбрейки смутено благодарности. Всички бяхме щастливи - и той, и ние. Особено един от 'Доброволците на Св. Георги' – този, чиито обувки бездомният беше обул.

Този призив е за теб, ако ти си:

Човек, който се храни, облича и има дом.

Човек, който не е безразличен.

Човек, който би се включил и впоследствие в дейностите ни.

Такъв човек, който ще се радва да дойде заедно да отпразнуваме закупуването на камиончето за топла храна и да подаде купичка супа на подкрепяните...

И по- практично - човек с достъп до интернет, мобилно устройство, ползвател на социални мрежи, може би такъв, който вече е бил съпричастен към дарителска кауза, ползва банкова карта и най-вече: със сърце, туптящо и за хората в нужда.

Очакваме те!

Потърси ни, дори само за да си поговорим и да се запознаем. Вярваме, че има защо!

Споделете видеоклипа на #ЩедриятВторник, който е изцяло посветен на български организации и тяхната отдадена работа на деца, младежи, възрастни, българската култура и природа. 

На сайта на #ЩедриятВторник ще намерите Наръчници за организации и фирми със съвети какво могат да направят на този ден.

Станете част от събитието във Фейсбук

Ако сте дарявали през годината, имате още по-голямо основание да празнувате. Разкажете за каузата, която подкрепяте, и така ще привлечете още подкрепа за нея. Снимка с малък текст в социалните мрежи е добра идея. И не забравяйте да сложите хаштаг #ЩедриятВторник.

Ако сте имал колебание дали да дарите - сега е моментът. Върнете доброто на своето училище или на организация, която помага на хората. Най-скъпият подарък, който можем да си направим, е благодарността. Може би искате да запазиш дарението си тайна - все пак разкажете за каузата, щом е важна за вас. И не забравяйте хаштага #ЩедриятВторник.

Защо Фондация BCause е българският партньор на #ЩедриятВторник?

Фондация BCause е дарителска организация, която работи за развитие на дарителството и социалните инвестиции. Разказахме за дейността им и за Елица Баракова в нашата кампания "Вдъхновителки"

Една от важните им дейности е да популяризират и подкрепят дарителски каузи, като предлагаме лесни и удобни начини за даряване. С тази цел инициират и участват в специални проекти, които информират, анализират, вдъхновяват и празнуват дарителството и благотворителността.

Всяка година подкрепят повече от 200 кампании да набират средства чрез платформата за изпращане на дарителски SMS-и и онлайн дарения DMS 17777, дарителската онлайн платформа Platformata.bg и системата  за дарителство по ведомост.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X