Напишете дума/думи за търсене

Неврологични проблеми при децата и техните решения

Също като възрастните, и децата могат да страдат от неврологични проблеми. Те могат да бъдат вродени или да се развият по-късно. Тези проблеми трябва да бъдат лекувани възможно най-скоро. В болници Acibadem в Турция и най-сложните мозъчни заболявания в детска възраст се лекуват успешно от екипа на детския неврохирург проф. д-р Мемет Йозек. В Отделението по детска неврохирургия на Acibadem успешно се оперират над 600 бебета и деца годишно от цял свят.

Проф. д-р Мемет Йозек, бивш президент на Европейското дружество по детска неврохирургия (ESPN), има изключителна кариера в детската неврохирургия. Това е сложна област на медицината за повечето лекари, дори за някои неврохирурзи. Но милиони деца по света, които страдат от мозъчни заболявания като детска церебрална парализа (ДЦП), мозъчни тумори, епилепсия, хидроцефалия, спина бифида или краниосиностоза, се нуждаят от такива специалисти. Тези заболявания имат сериозни последствия. Някои деца могат да развият неврологични дефицити, липса на мозъчен капацитет. Други не могат да ходят или да говорят. Ако не се лекуват, децата с мозъчни тумори в крайна сметка могат да загубят живота си. По целия свят има ограничен брой детски неврохирурзи, които лекуват тези деца. Проф. Мемет Йозек, който е ръководител на Катедрата по неврохирургия в Университета Acibadem, е световноизвестен хирург в тази медицинска област. Освен че изнася лекции на студенти по медицина, стажанти и специализанти, той лекува деца от цял свят в болниците на Acibadem Healthcare Group, Истанбул, Турция.

Церебрална парализа и спастичност

Церебрална парализа или ДЦП е неврологично разстройство, което засяга движенията на тялото и мускулната координация. То се причинява от мозъчно увреждане, което се случва преди или по време на раждането на бебето, или през първите няколко години от живота. Най-честата причина за церебрална парализа е недостиг на кислород по време на раждането, което може да доведе до неврологични дефицити.

Церебралната парализа обикновено уврежда онези области от мозъка, които контролират физическите движения, и може да доведе до други здравословни проблеми свързани със зрението, слуха и говора, както и затруднения при обучение.

Спастичността най-често е причинена от ДЦП. При тези деца мускулите са сковани, а ходенето затруднено.

Лечение на церебрална парализа

Церебралната парализа не може да бъде напълно излекувана. Въпреки това, правилното лечение може да намали нивото на спастичност и така да се подобри качеството на живот при пациентите. Лечението може да включва физиотерапия за намаляване на сковаността и повишаване на мобилността. Хирургичната намеса също може да подобри състоянието. В Acibadem се извършват различни видове операции за лечение на детска церебрална парализа: селективна дорзална ризотомия, инжекции с ботулинов токсин, селективна невротомия, дълбока мозъчна стимулация и интратекална баклофенова помпа. Изборът на подходящо лечение зависи от етиологията, клиничното състояние и възрастта на пациента. След операцията нивата на болка и спастичност намаляват, а гъвкавостта на ръцете, моделите на ходене и подвижността се подобряват.

Специалистите в Acibadem прилагат мултидисциплинарен подход в лечението на церебрална парализа. Екипът включва физиотерапевт, детски неврохирург, ортопед и детски невролог, които преглеждат пациентите заедно и съвместно планират лечението. До момента в Отделението по детска неврохирургия на Acibadem са извършени над 1500 операции при деца със спастичност.

Мозъчни тумори в детска възраст

Мозъчните тумори съставляват приблизително 20% от всички онкологични заболявания, диагностицирани в детска възраст. Те могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Туморите на мозъка в детска възраст за съжаление по-често са злокачествени. Най-често срещаните от тях са медулобластомите. Това е злокачествен тумор и се появява в зона, където са разположени малкият мозък и мозъчният ствол. Може да засегне мускулната координация и движенията на детето.

„Лечението на мозъчни тумори при деца изисква обучение и опит конкретно в педиатричната неврохирургия на високо ниво. Тези заболявания са уникални. Интересно е, че някои видове тумори не се наблюдават при възрастни, а някои от туморите, откривани при възрастни, не се диагностицират при деца. Детският мозък е развиващ се орган. При възрастните знаем, например, коя е мозъчната област, отговорна за движението на краката и артикулирането на речта, но те могат да бъдат разположени другаде при децата. В Acibadem предоставяме специализирано лечение на мозъчни тумори в детска възраст с нашия опитен педиатричен неврохирургичен екип и съвременни медицински технологии“, казва проф. Йозек.

Лечение на мозъчни тумори при деца

Лечението на мозъчни тумори при деца е сложно. Известно е, че има три възможности: хирургия, лъчетерапия или радиохирургия, и химиотерапия. Ако мозъчният тумор е доброкачествен, той вероятно ще бъде напълно отстранен по време на операцията. Тъй като доброкачествените тумори не се инфилтрират в здравите мозъчни тъкани, те нямат склонност да се появяват отново след операцията, ако целият тумор е безопасно отстранен.

От друга страна, злокачествените тумори на мозъка са по-склонни да се инфилтрират в нормалните мозъчни тъкани. Затова те по-често причиняват симптоми и усложнения. Освен хирургията, лъчетерапията и химиотерапията имат ключова роля в лечението на злокачествени тумори.

„Имаме страхотен екип за лъчетерапия и детска онкология. С тях обсъждаме подробно състоянието на всеки пациент, за да изготвим подходящ план за лечение“, коментира проф. Мемет Йозек.

Епилепсия при деца

Епилепсията е неврологично заболяване, което засяга невроните при деца. Тя се причинява от необичайни електрически сигнали в мозъка. Заболяването води до непредизвикани пристъпи, намалено качеството на живот и се отразява на успеха в училище. Наблюдава се по-често при малки деца, отколкото при възрастни. Приблизително 4-5% от всички деца имат припадък в даден момент от детството си. Около 1% от децата се диагностицират с епилепсия.

Лечение на епилепсия

Обикновено епилепсията може да се контролира с лекарства. Има различни антиепилептични лекарства и ако едно от тях не може да реши проблема, лекарят може да предпише друго. Въпреки това, 1 от 4 деца страдат от резистентна форма на епилепсия. В тези случаи гърчовете не спират, независимо кое лекарство се прилага. Пристъпите обаче трябва да бъдат преустановени спешно, защото тези деца са изложени на повишен риск от физическо нараняване по време на припадък. Мозъкът на детето е развиващ се орган и определен брой клетки умират при всеки пристъп. Така мозъкът на децата не може да се развие нормално. В тези случаи хирургичната намеса може да бъде подходящ вариант. В зависимост от случая, при децата могат да се приложат три оперативни метода: резективна хирургия, при която се отстранява конкретната зона в мозъка, от която започват пристъпите; корпус калозотомия за прекъсване връзката между хемисферите, и стимулация на вагусовия нерв, при която се имплантира устройство за контрол на електрическите импулси, свързани с пристъпите.

Хидроцефалия

Хидроцефалията представлява натрупване на течност в мозъка. Това е често срещан вроден неврологичен дефект. Наблюдава се при 2 от всеки 1000 деца в света. Проявява се с натрупване на прекомерно количество гръбначно-мозъчната течност в мозъчните кухини. В следствие от това могат да бъдат засегнати мозъчните функции на детето. В ранна детска възраст хидроцефалията се открива от семейството или педиатъра поради макроцефалия, т.е. необичано голяма глава. Педиатричната хидроцефалия рядко се развива в ранна детска възраст, детството или юношеството.

Лечение на хидроцефалия

Вече повече от 25 години в Отделението по детска неврохирургия на Acibadem хидроцефалията се лекува с ендоскопски метод. При тази процедура детският неврохирург въвежда в мозъка камера с диаметър 2-3 мм и ендоскопски инструменти. Прави се малък отвор в основата на трети вентрикул и се създава път за оттичане на излишната течност. В резултат, гръбначно-мозъчната течност се отвежда към област, където може да се абсорбира отново от тялото. Тази процедура се нарича ендоскопска тривентрикулостомия.

„Ние използваме много по-тънки и усъвършенствани ендоскопи. Можем да оперираме пациентите и да ги изпишем на следващия ден. Ако диагнозата хидроцефалия е поставена рано, детето може да победи болестта без трайни увреждания“, обяснява проф. Мемет Йозек.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

  • Ключови думи:
X