Напишете дума/думи за търсене

На бавен огън и с много любов - как да готвим с най-голямо удоволствие

Да се храним е необходимост, но да приготвяме храна и да я споделяме може да е изкуство.

„Какво ще има за вечеря?” - на този въпрос, заедно с обяда и закуската, трябва да отговаряме всеки ден като възрастни и това може да е наистина стресиращо. Но може и да се превърне в ежедневна възможност да се потопим с всичките си сетива в момента и да създаваме нещо, което ни носи удовлетворение и удоволствие.

За целта на помощ ни идва практикуването на т.нар. осъзнатост (mindfullness), с помощта на която съживяваме ума, сетивата и тялото. eMAG са подготвили и специален Наръчник за Момента, в който има много любопитна информация за осъзнатия подход към живота в най-различни сфери. Ето и четири съвета, за да започнем да го прилагаме в кухнята.

Грил тиган Cooking by Heinner Easy Cook Gray
Грил тиган Cooking by Heinner Easy Cook Gray

Всички сетива

От пазаруването през подготовката на продуктите и самото готвене, в процеса трябва да са ангажирани всичките ни сетива. Насладете се на цветовете на зеленчуците и как взаимно си правят комплимент, усетете аромата на подправките и на дъхавия, прясно изпечен хляб, различните текстури и вкусове, звука при разбъркването в тигана. Концентрирайте се върху тези преживявания, усетете продуктите, докато ги трансформирате в нещо вкусно, бъдете в Момента.

Хлебопекарна Star-Light
Хлебопекарна Star-Light

Експерименти

Нова рецепта или добре забравена стара, плод или зеленчук, който опитвате за пръв път, кухненски уред, който приготвя по различен начин познатите ястия – експериментирайте и се наслаждавайте на всеки детайл от различните изживявания. Споделете ги с близките си - например направете ястие, както го е приготвяла баба ви, или добавете нещо от вас към семейната рецепта.

Покривка за маса Kring Lino Azul
Покривка за маса Kring Lino Azul

Кръговратът на живота

Вместо да мислите за готвенето като задача, която трябва да се отметне или да слушате новините, докато приготвяте храната, постарайте се да оцените кръговрата на живота, който пресъздавате с ръцете си. Сочният домат, който е бил откъснат и сега къкри за вкусен сос, семенцата на чушките, от които ще поникнат нови… Готвенето е част от живота и за да е хубаво, не трябва да се претупва, а да го правим с любов и внимание. Така всеки момент до самото хранене става специален.

Комплект прибори за хранене Heinner, New York
Комплект прибори за хранене Heinner, New York

Обстановката

Превърнете кухнята във вашия кът за свещенодействие, каквото е приготвянето на храна. Красивите съдове, бурканчетата за подправки, печката и другите уреди, покривките и приборите създават сцената за вашето творчество. Изберете ги така, че да ви носят удобство и да се чувствате щастливи, когато ги използвате.

Сервиз за хранене Kring Cuisine Classic, 16 части, Порцелан
Сервиз за хранене Kring Cuisine Classic, 16 части, Порцелан
 

  • Ключови думи:
X