Напишете дума/думи за търсене

Какви тапети да изберем за създаване на уют в хола

Източник: Pixabay

Тапетът се счита за най-достъпния и популярен материал за декориране на стени. От най-евтината хартия до луксозните варианти – разнообразието от визии е  впечатляващо. Всекидневната, която е основната стая на къщата, поставя свои изисквания за избора на тапети. Те трябва да са хармонични с идеята за стаята, както и висококачествени и стилни. Някои предпочитат евтини едноцветни модели, други пък залагат на яките, релефни материали с камъни.

Съвети за избор на красиви тапети за стена

Има много дизайнерски изисквания към интериора на хола – универсални и индивидуални. За почти всички собственици на апартаменти е важно тапетът да изглежда представителен, стилен, свеж и да остане представителен за дълго време. За хола такова изискване е особено важно, защото всеки, който идва в къщата, се приема преди всичко в тази стая.
Основни критерии за избор:

  • чистота с екологични нюанси – това означава, че те трябва да са безвредни, тоест естествени. Материалът е дишащ, което не позволява да овлажнява стените, да отделя токсични пари и да привлича прах към повърхността;

  • външен вид – това включва цвят, текстура, декоративно изображение и стил. Всичко трябва да е възможно най-органично, съвместимо и, разбира се, да няма видими дефекти. Ето защо, ако се съмнявате, че може да го залепите перфектно, трябва да проучите по-подробно самия процес. Особено предпочитани са самозалепящите модели, тъй като е по-лесно да се работи с тях.

Не забравяйте, че най-важната част от избора е да отговарят на вашите изисквания и интериора на дома.

тапети за хол
тапети за хол

По какво се отличават различните видове тапети

Първото нещо, което трябва да изберете, е материалът, тъй като ключовите характеристики като практичност и издръжливост зависят от тях. В магазините може да срещнете огромно разнообразие от такива видове тапети:

  • хартия – това са най-евтините модели, представени са в огромна гама от цветове, дори могат да бъдат релефни и гланцови. Те перфектно пропускат въздух, но не могат да се мият и не понасят добре влагата, така че ако холът е комбиниран с кухня или трапезария, ще трябва да комбинирате с други видове покрития;

  • нетъкан тапет по отношение на комбинацията от характеристики и тяхното съотношение с цената може да се нарече идеален вариант за декориране на стените на хола. Те позволяват на въздуха да преминава, не избледняват на слънце, представени са в огромно разнообразие, най-удобни са в процеса на залепване;

  • текстилните тапети се срещат по-рядко, но пък са много луксозни. Основата е хартия или флизелин, а според метода на производство може да бъде нишки или изработен от едно парче плат. Оказва се напълно естествен материал, който освен това има звукоизолационни качества, но в същото време привлича прах;

  • фототапетът е специален вид, който никой друг не може да сравни с декоративния ефект. В допълнение, те са в състояние да повлияят на възприемането на пространството на хола, да коригират някои недостатъци и да внесат специален нюанс в стаята, превръщайки се в негов акцент;

Това са едни от най-срещаните тапети като много често хората залагат на класически черни или сиви модели. От друга страна, моделите, които създават илюзия за наредени тухли на стената, са много предпочитани както за малки, така и за големи жилища.

Как да изберете цвят и модел

Някои видове, поради особеностите на производството, не могат да се похвалят с огромно разнообразие от цветове: ярък пример е корковият тапет. Но все пак повечето от наличните за купувача са представени в различни цветови гами, така че понякога е трудно да се ориентирате сред това разнообразие.

Трябва да вземете предвид много фактори – вашите собствени предпочитания, стила на интериора, цвета на мебелите и дори ефекта на цвета върху подсъзнанието. Последният параметър в началото може да се приеме със скептицизъм, но никой няма да отрече, че червеното в стая, предназначена за релакс, ще бъде доста неподходящо. Всички спокойни топли нюанси изглеждат добре – жълто, прасковено и дори розово.

Може да декорирате хола в нюанси на зелено, тъй като този цвят има тенденция на успокояващ ефект върху нервната система. Синьото се нарича още цветът на мира и спокойствието и всички негови нюанси са идеални за всекидневната, както и сивото и бялото .

  • Ключови думи:
X