Напишете дума/думи за търсене

Топ 7 на най-известните жени предприемачи в момента

Доскоро повечето предприемачи в света бяха мъже. Въпреки това през последните години броят на жените предприемачи на планетата нарасна. Много от тях имат невероятни истории за успех, които могат да послужат за вдъхновение за жени, които желаят да инвестират.

Сара Блейкли

Общо богатство: 1 милиард долара

Сара Блейкли е основател на Spanx, многомилионна компания за бельо. Блейкли няма особено много пари за инвестиране, когато основава Spanx. Идеята на Сара бива отхвърляна многократно от потенциални инвеститори, но с упорита работа тя успява да развие компанията. В днешно време с нетна стойност от 1 милиард долара историята на успеха на Сара Блейкли си заслужава да бъде прочетена.

Шер Уанг

Общо богатство: 1.6 милиарда долара

Шер Уанг е съосновател на HTC, известната компания за мобилни технологии. Шер е родена през 1958 г. и получава степен по икономика от Калифорнийския университет през 1981 г. Само година след това тя се присъединява към компанията „First International Computer“, а след това става съосновател на VIA през 1987 г. и съосновател на HTC през 1997 г. С нетна стойност от 1.1 милиарда долара Шер е включена в списъка на световните милиардери на Forbes през 2010, 2011 и 2012 г., като през 2012-ра тя бе включена и в техния списък на най-влиятелните жени в света за въпросната година. Шер Уанг определено е една от най-успешните и известни жени предприемачи, а HTC е една от водещите конкурентни компании за мобилни технологии, намирайки място в редиците на Apple, Sony и Samsung.

Фолоруншо Алакиджа

Общо богатство: 2.5 милиарда долара

Фолоруншо Алакиджа е най-богатата жена предприемач в Нигерия. Тя може да не е толкова известна в сравнение с други жени предприемачи, но състоянието й от 2.5 милиарда долара говори само за себе си. Първата компания на Фолоруншо е шивашка компания, наречена Supreme Stitches, която тя основава, след като е работила в Sijuade Enterprises в Нигерия и в Първа национална банка на Чикаго. След като Supreme Stitches започва да се развива изключително успешно, няколко години по-късно Алакиджа търси различни други индустрии за инвестиции. Намира ги в петролната и печатарската индустрия, където жъне значителен успех. Миналата година тя беше обявена за 96-ата най-влиятелна жена в света според Forbes.

Опра Уинфри

Общо богатство: 2.5 милиарда долара

Опра е изключително талантлива и успешна актриса, токшоу водеща, продуцент, филантроп. Най-успешното й и популярно начинание вероятно е „Шоуто на Опра Уинфри“, което се излъчва в продължение на 25 сезона. Това са 25 години! То се излъчва по 120 различни канала, а общата аудитория, до която достига, е около 10 милиона човека. С всичките си начинания Опра Уинфри успява да натрупа обща богатство, оценено на около 2.5 милиарда долара, което я прави една от най-богатите, харесвани и известни жени предприемачи в света.

Денис Коутс

Общо богатство: 4.7 милиарда долара

Денис Коутс е основател на Bet365, английска компания за онлайн хазарт. Денис купува името на домейна Bet365.com през януари 2000 г. и прекарва цяла година в изграждането на сайта, преди да го пусне в публичното пространство. Със заем от 15 милиона британски лири от Кралската банка на Шотландия Bet365 се превръща в един от най-големите сайтове за онлайн хазарт в света. В днешно време е трудно да гледате футболен мач във Великобритания, без да видите реклама на Bet365. Нетната стойност на Дениз е удивителните 2.5 милиарда долара.

Уанг Лайчун

Общо богатство: 6.9 милиарда долара

Уанг Лайчун е председател на Luxshare, китайски производител на електроника, който доставя на Apple голяма част от електронните части. Когато за първи път премина границата от един милиард, тя е посочена като една от най-младите жени милиардерки в света, които са го направили самостоятелно. Уанг Лайчун купува компанията с брат си през 2004 г., а сега нейната нетна стойност е приблизително 6.9 милиарда долара.

Джина Райнхарт

Общо богатство: 28.7 милиарда долара

Австралийската милиардерка Джина Райнхарт е най-богатият човек в Австралия и шестата най-богата жена в света с лично състояние от 28.7 милиарда долара. Райнхарт е председател на Hancock Prospecting Group - минна компания, която произвежда 30 милиона тона желязна руда годишно. Райнхарт става председател на компанията, когато баща й умира през 1992 г., и оттогава се превръща в една от най-богатите жени предприемачи в света.

  • Ключови думи:
X