Напишете дума/думи за търсене

Как да подредите комфортно бебешкото легло

Източник: Pixabay

Изборът на бебешко легло е повече от създаване на красив интериор. Бебето ще прекарва наистина много време в леглото си, така че трябва да се погрижите то да бъде едновременно безопасно и удобно. Колкото по-добре се чувства детето в леглото си, толкова по-спокойно ще бъде то и през деня, и през нощта, което всъщност може да осигури и на самите вас няколко допълнителни, безценни часа сън. Ето какво може да направите, за да се погрижите добре за цялото семейство.

Осигурете приятни усещания за сетивата на бебето

Всички бебета се чувстват най-добре в прегръдките на мама – те намират топлината и аромата ѝ за изключително успокояващи. Но някои бурно протестират, когато бъдат оставени сами. За да избегнете това, съществува прост трик: сложете непрана блуза, която сте носили, близо до главата на бебето, за да усеща аромата ви. За да е наистина безопасно, я увийте добре и я заклещете стабилно с матрака, за да не могат малките ръчички да я раздърпат и да се завият неволно през глава с нея. Може и да я използвате вместо завивка. Но не се изкушавайте просто да я метнете в леглото. Доказано е, че бебетата са изключително чувствителни към аромата на родителите си и той ги успокоява ефективно. Ако оставяте своя блуза в леглото всяка вечер, вероятно бебето ще заспива по-бързо и ще спи по-спокойно.

Повийте бебето

Макар че вече не е модерно бебетата да бъдат повивани, всяка акушерка знае, че увиването на ръчичките и крачетата на новородените им създава спокойствие и уют. На първо място, едно от неприятните усещания в кошарата е студът, който изпитват, след като досега сте ги прегръщали, а едно повито бебе продължава да се чувства прегърнато и в леглото си. На второ място, тъй като са свикнали с малки пространства, а все още не могат да контролират движенията си, някои бебета се стряскат от неволните помръдвания на ръчичките и крачетата си в безкрайно голямото легло и имат чувството, че падат и трябва да се борят за живота си. Повиването им осигурява позната опора и им спестява стреса.

Плътното, но все пак не стегнато повиване в лека пелена може да даде на бебето познат и приятен комфорт в леглото. Като алтернатива, след третия месец може да замените пелената със спално чувалче.

Ограничете движението

И все пак не всички бебета се чувстват добре, когато са повити в пелени. Това обаче не отменя стреса при резки движения. Затова е добре в първите месеци да създадете ограничено пространство в леглото (или по-малко легло), в което детето да може да се подпира при движение и да се чувства спокойно.

  • Ключови думи:
X