Напишете дума/думи за търсене

Трудните хора, или изкуството да правиш нещата по-сложни, отколкото е необходимо

Трудните хора имат проблем за всяко решение, не са съгласни с всичко, носят бури в ясно небе. Арогантни са и са крадци на мира. Те са сложни и изтощителни и трябва да се научим как да се справяме с тях, ако искаме да сме психически здрави.

Добре е да сложите този тип личности във вашата папка „спам“, в паралелно измерение, така че собственият ви свят да остане непокътнат. Въпреки това, независимо дали са във вашето семейство, работно място или група приятели, винаги ще трябва да живеете с трудни хора.

Конфуций е казал, че има хора, които намират награда в провалите на околните. Ако това е вашият партньор или родител, това може да бъде опустошително.

„Трудната“ личност, която проявява непостоянно, нарцистично, манипулативно и на моменти дори психологически агресивно поведение, всъщност е доста нюансирана.

Трудните хора, или способността да виждаме света от негативна гледна точка
Всички сме трудни по свой начин. Всеки от нас има страхове и несигурност, разочарования и тревоги. Основната разлика обаче е, че хората в най-далечния край на спектъра не са в състояние да имат функционални, уважителни и стабилни взаимоотношения.

Най-видимата черта на трудните хора е, че те са очевидно емоционално нестабилни. Този факт сам по себе си говори за основните проблеми, които обясняват склонността им да проявяват твърдост, негъвкавост и постоянна склонност да намират нещо нередно, да обвиняват. Да правят нещата по-трудни, отколкото трябва.

Имайте предвид, че трудните хора може да страдат от някаква дистимия (афективно разстройство с хроничен депресивен характер) или дори някакъв вид разстройство на личността, което пречи на начина, по който взаимодействат с другите.

Важно е да се отбележи, че когато преминаваме през ситуации на силен стрес, спираме да мислим ясно. Не може да дадем приоритет и започваме да виждаме нещата много по-сложни, отколкото са в действителност.


Интелигентни съвети за живот с трудни хора
Добра идея да бъдете чувствителни към тези поведения и да разберете, че трудните хора може да преминават през трудни времена.
От друга страна, някои индивиди просто си живеят, водени от нарцисизъм.

Ако познавате труден човек, първото нещо, с което трябва да сте наясно, е, че не може да промените начина, по който те са устроени, но може да взаимодействате с тях по начин, така че действията им да ви засягат по-малко.

5 ключа за поддържане на контрол с трудни хора
Най-очевидната препоръка е да се дистанцирате. Не става дума само за физическо разстояние. Говорим и за психологически и емоционални бариери.

• Винаги трябва да общувате по асертивен начин.
• Кажете ясно как се чувствате всеки път, когато трудният човек каже или направи нещо, което ви засяга, наранява или ви притеснява. Трябва да поставите ефектите от неговите действия на масата.
• Трябва да опишете подробно какво не могат да правят и че не трябва да повтарят определено поведение.
• На свой ред предложете алтернативи на техните действия. (Следващия път, моля, не се съсредоточавай върху моите проблеми, ако предложиш решения или предложения вместо критики, ще се получи по-добре. Знам, че може да го направиш.)
• Много е умно винаги да запазвате спокойствие и да разбирате, че загубата на контрол само ще влоши ситуацията. Поставете граници, осигурете си безопасно пространство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X