Напишете дума/думи за търсене

Тройният филтър на Сократ - тест, през който всички трябва да минем

Тестът с троен филтър се отнася до история, свързана с великия гръцки философ Сократ. Мнозина смятат този тест за страхотен житейски урок, който може да ви помогне да се справите с клюките и слуховете.

Историята разказва, че един ден един от учениците на Сократ бил доста развълнуван. Той казал на учителя си, че се е срещнал с един от приятелите на Сократ и че той е говорил лошо за него.
Сократ помолил мъжа да се успокои. След като помислил за момент, философът го помолил да изчака за малко. Преди да чуел мълвата, съобщението трябвало да премине през тест с троен филтър. Ако то не издържи теста, то тогава не си заслужавало да бъде чуто.

"За да намериш себе си, помисли сам."
Сократ

Както винаги, гръцкият философ задал въпрос на своя разтревожен ученик: „Абсолютно ли си сигурен, че това, което ще ми кажеш, е вярно?“ Ученикът се замислил за момент. Всъщност той не би могъл да бъде сигурен дали това, което неговият приятел му бил казал, наистина е злонамерено. Било въпрос на гледна точка. „Тогава не знаеш дали всичко, което се говори за мен, е вярно или не“, обобщил философът. Ученикът трябвало да признае, че това е така.

Тогава Сократ му задал втори въпрос: „Добро ли е това, което ще ми кажеш?“ Ученикът отговорил, че очевидно не е добре. Всъщност било точно обратното. Той вярвал, че това, което щял да сподели с философа, ще му причини неудобство и страдание. Заради това Сократ му казал: „Ще ми кажеш нещо лошо, но не си напълно сигурен, че е истина“. Ученикът признал, че това е така.
Тогава Сократ задал третия и последен въпрос: „Ще ми помогне ли това, което имаш да казваш за моя приятел?“ Ученикът се поколебал. Той наистина не знаел дали тази информация е полезна или не. Може би щяло да го отдалечи от приятеля му, но като се има предвид, че не бил сигурен дали е вярно или не, може би изобщо не било полезно.

„Не мога да науча никого на нищо. Мога само да ги накарам да мислят.
Сократ

Истина, доброта и полезност
В крайна сметка философът отказал да изслуша какво иска да му каже неговият ученик. „Ако това, което искаш да ми кажеш, не е вярно, не е добро и дори не е полезно, защо бих искал да го чуя?“.
Истината, доброто и полезността са в основата на теста на тройния филтър на Сократ. Сократ смятал, че човек трябва да си зададе следните въпроси, преди да каже нещо: „Сигурен ли съм, че това, което ще кажа, е вярно?“, „Добро нещо ли е това, което ще кажа?“ и „Дали наистина трябва да го кажа, полезно ли е изобщо за нещо или за някого?

Този тест с троен филтър е набор от параметри, които представляват здравословна и конструктивна комуникация.

Как да приложите теста с троен филтър
В ежедневието не е лесно да се определи истинското, доброто и необходимото. Това са абстрактни понятия, които понякога са трудни за прилагане. Ето защо има и някои допълнителни въпроси, които могат да ви помогнат, когато става въпрос за прилагане на теста с троен филтър.
• Относно истината: знам ли със сигурност, че тази информация е вярна? Мога ли да заложа на нея? Ще мога ли да я докажа? Готов ли съм да компрометирам репутацията си заради това?
• Относно доброто: полезно ли е за мен или за другия? Дали ще направи него или мен по-добър човек и ще предизвика ли положителни емоции? Ще се подобри ли положението на участващите?
• Относно необходимото или полезното: чувайки това съобщение, ще се подобри ли животът на този човек или моят живот? Може ли това лице да предприеме някакви практически действия по отношение на тази информация? Непознаването на тази информация наранява или засяга другия човек?

Тестът на тройния филтър на Сократ е особено ориентиран към слухове или клюки. Прилагането му ни позволява да сложим край на досадните слухове, които понякога ни преследват. Валидно е обаче и за други видове съобщения. Най-вече за тези, които виждаме в социалните мрежи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X