Напишете дума/думи за търсене

Сократ – отровен от страхливите

Сократ е един от най-известните мъже в историята на човечеството.
За мнозина Сократ е най-важният философ на всички времена, тъй като той оформя диалектическия метод и с него индуктивната мисъл. Неговият начин на преподаване, известен като майевтика, продължава да е валиден хиляди години след създаването му.

Политиката и етиката като области на мисълта започват със Сократ. Той е преди всичко човек, който обичал да разпитва и да спори интелигентно. Освен това той не приемал нищо за даденост, което го направил обект на критика и преследване. Много малко хора понасяли въпросите му, тъй като те имали способността да разобличават крехкостта на знанията и аргументите на неговите съвременници.

"Знам, че нищо не знам."
Сократ

Той е мислител, който не се интересува от постулирането на истини, а от внимателното изследване на самата основа на мисълта.

Ранните години на Сократ
Роден в Атина през 470 г. пр.н.е.
Баща му се казва Софрониско и е каменоделец, участвал в изграждането на Партенона. Говори се, че когато синът му се ражда, той се консултирал с Делфийския оракул, който го посъветвал да остави Сократ да расте със собствено темпо, без да се противопоставя на волята му или да потиска импулсите си. Майката на Сократ се казва Фенарета - акушерка, която философът смятал за свой наставник.

В началото Сократ се посветил на същата професия като баща си. Дори изваял няколко статуи на входа на Акропола. Той получава основно образование, а учителят му Архелай – синът на Ирод, го въвежда във философията.

Сократ е пехотинец по време на Пелопонеската война.
Той се жени млад за Ксантипа - жена, която е известна с лошия си характер.

Брилянтен, но скромен човек
Физическият вид на Сократ бил повод за подигравки, тъй като той не бил красив. Той винаги носел едно и също наметало и водил оскъден живот. Това обаче било умишлено. След време става известен с голямата си интелигентност.
По-специално със своите въпроси, създали неговия метод майевтика. Той се състои във формулирането на един след друг въпрос.
По този начин била създадена последователна дискурсивна нишка от отговори. Скоро той става популярен в Атина със способността си да се задълбочава във всяка тема. Поради тази причина той събра много последователи.

Всъщност това, което Сократ прави, е да поставя под въпрос „сигурността“.

Неговият най-блестящ ученик е Платон. Благодарение на него голяма част от мислите на Сократ са възстановени и запазени за бъдещите поколения. Защото бащата на философията никога не ги е записвал.


Историческо престъпление

Философът, който карал всички да се съмняват във всичко, не бил гледан благосклонно от онези, които се опитвали да наложат абсолютни истини.

Говори се, че един богат атинянин искал да го наеме, за да образова сина си. Философът му поискал 500 драхми. Това обаче се сторило прекомерно на богаташа. Той твърдял, че може да купи магаре с парите. Сократ го посъветвал да го купи, за да има две магарета в къщата.

На върха на славата си на Сократ околните започват да се гледа с подозрение. Той бил обвинен, че оказва лошо влияние върху младите. За всеобща изненада той не се защитил, защото смятал, че законите и решенията на съдиите трябва да се спазват, независимо дали е съгласен с тях или не.

Сократ е осъден на смърт с отравяне с растението бучиниш.

Когато съпругата му Ксантипа го посетила в ареста, започнала да плаче.
Философът я попитал защо се оплаква и тя отговорила, че е изключително тъжно да го види как умира от неправомерна присъда. Той отвърнал: „Ще се почувстваш ли по-добре, ако умра от справедлива присъда?“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X