Напишете дума/думи за търсене

7 капана по време на интервю, заложени от работодателя

Отдавна разглеждането на автобиографията на кандидата и провеждането на стандартно интервю с него не е достатъчно за намирането на перфектния служител. Затова работодателите използват някои доста прости трикове, така че кандидатът може да се провали някой от тези психологически тестове и дори да не забележи самия тест.

1. Предлагат ви чаша кафе с причина

Напоследък тестът „чаша кафе“ набира популярност сред работодателите. В началото на интервюто работодателят отвежда кандидата в кухнята и му предлага чаша кафе. След интервюто интервюиращият внимателно наблюдава какво ще прави кандидатът с чашата - ще попита ли къде да я сложи, ще остави чашата на масата или ще я измие собственоръчно в кухнята.
Трент Инес - директорът на компанията за разработка на счетоводен софтуер „Xero Australia“, е създател на този метод. Той твърди, че този трик говори много за характера на човека и неговите нрави, повече от отговорите му на въпросите, зададени по време на интервюто. Също така може да покаже колко бързо кандидатът ще се впише в екипа.
Най-доброто решение в този случай е да отидете в кухнята след интервюто и сами да измиете чашата.

2. Интервюиращият умишлено ви кара да чакате

В действителност тестът „чаша кафе“ е невинен в своето предизвикателство. Ситуацията може да бъде много по-тежка, ако интервюто е насрочено за 9:00, а кандидатът трябва да изчака 10 мин заетият работодател. После още 10 мин, 15 мин и така докато не бъде приет в кабинета на интервюиращия.
Този трик може да покаже колко емоционално стабилен е кандидатът в стресови ситуации и доколко иска да получат позицията, за която кандидатства.

3. Интервюиращият изведнъж започва да крещи

Повишаването на гласа, крещенето и дори използването на обидни думи е друг начин за моделиране на стресова ситуация и шанс да се провери способността на кандидата да се съпротивлява на стреса. Специалистите съветват да запазите спокойствие и да отговорите на въпросите възможно най-спокойно.

4. Интервюиращият отправя странно искане и ви моли да скочите през прозореца

Друга неприятна изненада за търсещия работа може да се крие зад ексцентрично искане - да скочи през прозореца например. В този случай работодателят иска да види способността на кандидата да използва мислене „извън кутията”.
Може да използвате следния изход от тази ситуация: качете се на перваза на прозореца, но скочете върху пода на стаята, в която се провежда интервюто. В крайна сметка, интервюиращият не е уточнил мястото на кацане. Или може да го шокирате, като зададете въпроса „Каква полза ще има компанията от моя скок?“

5. Работодателят започне да се държи по странен начин
Друг трик е, когато интервюиращият започне да се държи странно. Кандидатът може да бъде игнориран от интервюиращия, да започне да гледа съсредоточено в екрана на компютъра или да отговори на телефонно обаждане, което да го принуди да излезе от стаята по средата на интервюто.
Този трик може да покаже как кандидатът ще фокусира вниманието на интервюиращия или какви начини ще използва, за да излезе от тази ситуация. Една от най-ефективните опции е да помолите интервюиращия да отложи интервюто за още един ден.

6. Кандидатът се запознава с целия екип
Възможно е интервюиращият да предложи на кандидата шанс да общува с потенциалните си колеги след интервюто. Може да бъде в офиса или след работа. Това не е прост вежлив жест - това е начинът на работодателя да разбере мнението на служителите си за кандидата.

7. Работодателят пуска химикалката си на пода
Друг тест, който може да помогне на работодателя да открие отзивчиви и доброжелателни кандидати, е да изпусне химикалка и да наблюдава реакцията им. Ако кандидатът инстинктивно се наведе и вдигне писалката, има вероятност да бъде нает на работа. В обратния случай вероятността да му покажат врата е голяма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X