Напишете дума/думи за търсене

Тестът на Тюринг изпревари прогнозите с 15 години

Могат ли машините да мислят? Преди двеста години този въпрос нямаше да има много смисъл. С напредването на изкуствения интелект и роботиката сега виждаме този въпрос от друга гледна точка.

В светлината на това, за да установят дали компютърът или изкуственият организъм има капацитет за разсъждение, учените използват теста на Тюринг.

Алън Тюринг - бащата на компютърните науки, се самоубива през 1954 г., за което се смята, че до голяма степен се дължи на присъдата му за хомосексуализъм. Той обаче оставя след себе си известния тест на Тюринг, предназначен да прецени дали една машина е способна да показва интелигентност. Този интересен тест, който Тюринг първоначално нарича игра за имитация, се използва и днес.

През 2014 г. Юджийн Густман преминава теста. Зад това очевидно човешко име се крие изкуствен ум. Това обаче не е компютър, а чатбот - компютърна програма, която симулира и обработва човешки разговори.

Това „създание”, способно да прилага техники за обработка на езика благодарение на широкия достъп до бази данни, измамва почти 30 процента от хората, които са взаимодействали с него. Създателите му дават личността на 13-годишно момче, което е любопитно, остроумно и представящо изненадваща разговорна логика. Алън Тюринг вероятно щеше да бъде изумен.

„Ако се очаква една машина да бъде непогрешима, тя не може да бъде и интелигентна.”
- Алън Тюринг -

Характеристики на теста на Тюринг
През 1950 г. Алън Тюринг представя своите доказателства в статията „Изчислителна техника и интелигентност“. Той започна работата си с думите „Могат ли машините да мислят?“. В действителност обаче терминът „мисля“ се оказа донякъде сложен и противоречив. Поради тази причина той преформулира предложението и поставя въпроса дали едно изкуствено същество може да демонстрира интелигентно поведение.

Напълно възможно е този въпрос да не е бил особено актуален по това време. Има обаче и други причини, поради които Тюринг трябва да се помни.

Първото е, че той е до голяма степен отговорен за дешифрирането на кода на машината Enigma. Това в крайна сметка помога за победата на нацистите във Втората световна война.

Второ, Тюринг ни дава солидни причини да мислим за еволюцията на технологията и нейните последици. Той се вълнува дали може да дойде момент, в който роботите и хората да взаимодействат помежду си. Точно както станахме свидетели във филма „Блейд Рънър”.

Освен това как биха били разграничени от хората? Затова той разработва теста на Тюринг, който е научен метод, опитващ се да определи степента, до която машината разсъждава като човешко същество.


Играта на имитация, която вдъхнови Тюринг
Тестът на Тюринг е вдъхновен от парти игра, наречена игра на имитация. Състои се от мъж (А) и жена (В), които влизат в две отделни стаи. Гостите (C) не знаят кой е във всяка стая и им изпращат въпроси, за да се опитат да разберат пола на тези хора. Мъжът (A) обаче ще се опита да ги накара да повярват, че е жена, докато жената (B) ще бъде искрена и ще се опита да помогне на C да разреши мистерията.

След това Алън Тюринг екстраполира играта към друга обстановка. Той се чуди какво ще стане, ако в една от тези стаи има машина. Ако е това е така, ако бъдат зададени въпроси, дали другите участници биха могли да разберат кой е човек и кой е изкуствен интелект? Тук започва неговата хипотеза, която по-късно се оформя под формата на известния тест.

„Вместо да се опитвате да създадете програма, която симулира ума на възрастните, защо не опитате да създадете програма, която симулира ума на детето? Ако след това то се подложи на подходящ курс на обучение за възрастни, човек би получил мозъка на възрастните."
-Алан Тюринг-

Тестът на Тюринг - разговорът човек-машина
Тестът на Тюринг на пръв поглед е доста прост. Разговорът се установява на естествен език между машина (A) и човек (B). Въпреки това с годините тестът става все по-сложен. Целта е да се създадат изкуствени същества, способни да водят разговори, които не могат да бъдат разграничени от хората.

Разговорът продължава пет минути и трябва да бъде оценен от съдия (C). Съдията не знае кой е в стаята или зад паравана. Машината (А) ще се опитва по всяко време да измами съдията и да го накара да повярва, че нейната личност, реакции и отношение са изцяло човешки.

Както споменахме по-рано, през 2014 г., машина успя за първи път да премине теста на Тюринг. Създателите на този усъвършенстван чатбот са трима компютърни учени - Владимир Веселов, Евгений Демченко и Сергей Уласен. Машината успя да измами 30 процента от съдиите.

Истинската цел на теста
Тестът на Тюринг се прилага, преглежда и анализира повече от 70 години. Това ни улеснява да открием как изкуственият интелект напредва и какви аспекти трябва да бъдат фино настроени, за да заблудим съдиите и да създадем все по-фино настроени изкуствени умове.

Кевин Уоруик е учен, инженер и професор по кибернетика в Университета на Рединг (Великобритания). Той провежда изследване, което подчертава факта, че понякога машините мълчат по време на разпити.

Фактът, че в един момент машината решава сама да не реагира, разкрива много човешко отношение. Това би улеснило създаването на изкуствени същества все повече като нас и е напомняне за истинската цел на теста на Алън Тюринг.

Тя не е да може да разграничи човека от машината. Това, което Тюринг искал да открие, е дали ще дойде време, в което машините ще мислят като хората. Рей Курцвайл, изобретател и видна фигура в трансхуманизма, изчислява, че изкуственият интелект ще премине теста на Тюринг до 2029 г. Това обаче се случи през 2014 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X