Напишете дума/думи за търсене

Оскар Уайлд – трагичният живот на един гений

Оскар Уайлд е брилянтен автор, който, за съжаление, не е имал толкова прекрасен живот. „Портретът на Дориан Грей” и „Колко е важно да бъдеш сериозен” са едни от най-забележителните му творби в настоящето. Когато обаче са написани, са жестоко хулени и критикувани от пуританите по времето на Викторианската епоха.

Въпреки това неговите творби са преведени на множествено езици. Освен това той е известен със своята смелост, остроумната си личност и скандалното си лишаване от свобода заради различната си сексуалност.

Роден е в Дъблин през октомври 1854 г. Той е син на известен лекар. Майката на Оскар е поетеса, което повлиява върху избирането на неговия собствен занаят.
Като дете Оскар е брилянтен ученик, който обича класиката. По време на следването си в Оксфорд, той започва да се занимава с творческо писане. В резултат на започналата любовна история с думите той печели няколко награди.

След обучението си в Оксфорд заминава за Лондон с приятел, който е портретист от висшето общество. Това е времето, когато Уайлд написва първата си стихосбирка. На следващата година той пътува до Ню Йорк, за да чете лекции на литературна тематика на територията на Щатите.

След като се завръща в родината си, продължи да чете пред
почитателите си и започна да се утвърждава като един от основните представители на естетическото движение. Това е движение, което набляга на търсенето на красота отвъд политическите или социалните идеали на обществото.

След ранна любовна връзка с млада ирландка, Оскар се запознава със заможна англичанка. Тя се казва Констанс Лойд. Не след дълго се жени и за нея, а от брака се раждат две момчета. Година по-късно той става главен редактор на женското списание Lady's World.

Седемте години, през които работи като редактор на списание Lady's World, той преживява период на неистово творчество. По това време той създава почти всички свои литературни произведения.
Уайлд публикува сборник с детски истории, включително „Щастливият принц“ и „Приказки“. По-късно той влиза в жанра на есето с Intentions - поредица от творби, които възхваляват принципите на естетизма.


След това Оскар се впуска в драматургията със своята творба „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“. Това негово произведение е толкова успешно, че той решава да се посвети на този жанр, титулувайки го като основната си литературна форма.

Последващите му театрални творби са сатирични и изкусни, пълни с дълбоки и тъмни тонове. Сред тях е още едно от най-забележителните му творби - „Колко е важно да бъдеш сериозен”.

Скандалът
Когато писателят е на върха на литературния си успех, той започва интимни отношения с лорд Алфред Дъглас - син на маркиза на Куинсбъри. Очевидно по това време фактът, че Оскар е хомосексуалист, не е тайна за никого.

Бащата на любовника му изпраща бележка до къщата на Оскар. Не е изненадващо, че написаното в нея е доста гадно и пълно с дълбоки обиди, насочени към известния автор. Затова Уайлд решава да докладва маркиза за клевета, което е решение, което съсипва живота му.
Адвокатите на благородника използват ресурсите на неговата титла и положение обществото, за да представят доказателства за хомосексуалността на Оскар Уайлд. В резултат на това той е осъден на две години каторжен труд заради непристойно поведение и хомосексуализъм.

Това е само още една от противоречията в биографията на този блестящ драматург, който вижда как животът му се разпада заради сексуалната му ориентация. За нещастие, той живее във време, когато хората смятат хомосексуалността за психично заболяване.
По време на процеса и осъждането му медиите широко отразяват събитията, обхващайки и Съединените американски щати.
Това, което Оскар Уайлд така и не разбра, е, че затварянето му инициира много бавен процес, който ще завърши с декриминализация на хомосексуалността.

Лишаването от свобода изчерпва физически, емоционално и финансово писателя. Той доброволно се заточва във Франция, където живее под името Себастиан Мелмот с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Последните му две произведения са неговата изповед „De Profundis“ (1897) и поемата „Балада за Редингската тъмница“ (1898).

През ноември 1900 г. умира от менингит на 46-годишна възраст, беден като просяк и забравен от всички.

Оскар Уайлд: Винаги прощавайте на враговете си. За тях няма нищо по-дразнещо

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X