Напишете дума/думи за търсене

Как любовникът ти пуска вибратор, когато е в командировка

Просто нямаше как да не се появят, след като интернет все повече завладява живота ни. Някак беше естествено да се стигне и до устройства, които позволяват секс чрез глобалната мрежа. Не става въпрос за популярните от години сайтове за платени сексуални преживявания, където можеш да си поръчаш момиче или момче, което да те възбужда от екрана на компютъра, докато мастурбираш. А за джаджи, които позволяват на партньори да правят секс, без да са в едно помещение, даже понякога да се намират на хиляди километри един от друг.

Идеята за подобни технологии хрумва на американски изобретатели преди 20 г. и бързо я патентоват. И макар самите те да не я превръщат в успешен бизнес, редица компании по света хвърлят ресурси да направят това. Много успяват, въпреки че TZU Technologies, която притежава патента, всячески се старае да им пречи. Само за последните три години тя е водила 10 дела за нарушаване на патентни права и напълно е унищожила няколко стартиращи компании, които се опитват да навлязат на пазара за секс технолигии, съобщава Би Би Си. В края на миналата година патент 6368268 обаче е изтекъл и прогнозите са, че ще има истински бум на джаджи за секс от разстояние.

В момента теледилдоник, което, най-общо казано, представлява вибратор, задвижван от устройство, контролирано дистанционно от сексуален партньор, се произвежда в САЩ, Китай, Великобритания и Холандия. „Нашите продукти са предназначени за двойки, които трябва да поддържат близки отношения на разстояние, например военни, моряци или дори космонавти. Те могат да имат терапевтичен ефект и върху хора, които не са в състояние да правят секс заради някакво физическо увреждане”, казва Тоон Тимерманс от холандската фирма Kiiroo. Нейните вибриращи играчки реагират на допир, променят температурата си и могат да се свързват чрез интернет. Цените им са между 100 и 300 долара. Около две трети от тях се купуват от компании, които снимат порнофилми, но създателите им са убедени, че ще стават все по-популярни и за лична употреба заради динамичния начин на живот. Затова те се насочват към използването на все по-съвременни невротехнологии и наноматериали, които да позволяват устройствата да разпознават пола на човека, който ги използва, и да отговарят на неговите предполагаеми очаквания. Работи се много и по създаването на по-привлекателни форми на джаджите.

Млади изследователи от лондонския Голдсмитс колидж пък са разработили цял арсенал от приспособления, които да увеличават усещанията по време на сексуален контакт. Сред тях има очила за мощни визуални преживявания и електроди за стимулиране на нервни окончания в различни точки на тялото.

Експертът по когнитивна психофизиология Лиза Евелин е създала мобилно приложение, което позволява да галиш отпечатъци от партньора си, като в това време неговият мобилен телефон вибрира в унисон с твоите движения.

В интернент се предлага и цял костюм, който се облича на голо и пресъздава усещане за докосване и повишаваща се температура като при допир с друго тяло.

Според експерти виртуалният секс съвсем скоро ще стане естествено продължение на популярните в момента онлайн запознанства и общуване. Специалистът по сексуални приложения Кевин Луис казва пред Би Би Си, че ще има различни платформи, които ще позволяват на хората да правят любов един с друг толкова лесно, колкото и споделянето на емотикони.

Колкото обаче добре да звучи това за хората, чийто забързан начин на живот не позволява да водят традиционен сексуален живот, съществуват и критици на джаджите за правене на любов от разстояние. Изследователят на интернет етиката Нийл Браун смята, че това е изключително опасна тенденция. Потребителите на социални мрежи често са жертви на хакери или безскрупулни компании, които събират лични данни. А едва ли някой би искал да разбере, че интернет вибраторът му се ръководи от неизвестно лице или пък сексуалната игра с него е станала достояние на широк кръг от потребители.

Професор Кейт Делвин, която изучава използването на изкуствен интелект в секса, вярва, че няма основание за големи страхове. Според нея обаче е важно джаджите да бъдат създавани максимално абстрактно, а не да се стараят да наподобяват човешки полови органи, каквато е масовата практика в момента. „В противен случай ще трябва да се справим със сложните въпроси на етичната експлоатация на онлайн идентичността, равенството между половете и промяната на стандартите за красота“, обяснява Делвин. Тя е убедена, че интернет технологиите за секс ще се превърнат в незаменими приятели на хората.

Ще помагат да се поддържа искрата в отношенията помежду им, когато са далеч един от друг, или пък прекарват прекалено много време пред компютъра или смартфона си. Ще бъдат и добра компания на самотните, които се нуждаят от сексуална игра. Според нея обаче трябва много да се работи върху сигурността, за да не останат насаме с ненаситните секс чудовища или интернет любители, защото изключването им от мрежата вероятно няма да е достатъчно. Защото, когато става въпрос за интимни неща като секс, хората са изключително чувствителни и могат силно да се травмират при неподходящи контакти и хакерски атаки.

Сексологът Кейт Мойл казва, че основните притеснения на партньорите обаче не са тези. „По-често те си казват: ами ако една играчка се окаже по-добра от мен”, обяснява тя. По думите й, когато става въпрос за използване на секс играчки в една връзка, партньорите предварително трябва да се разберат, че това не е вкарване на заместител в отношенията им, а средство да изследват по-задълбочено себе си и да разберат какво наистина им харесва. Освен това трябва да са наясно, че джаджите могат да са допълнения към физическия секс, но не и да го заменят изцяло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X