Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е да се възбуждаме най-много от себе си?

Отговорът е прост – да, възможно е. Нарича се автосексуалност и не го бъркайте с егоцентризъм. Говорим за съвсем различни понятия. Автосексуалността означава, че хората са по-привлечени от себе си, отколкото от другите и че може да предпочитат мастурбацията пред секса с партньор. Това не означава, че някой, който е автосексуален, никога няма да има сексуални връзки с други хора. Това просто означава, че хората, които са автосексуални, се чувстват по-сексуално възбудени от себе си, отколкото от другите.

Автосексуалността не е широко изследвана. Докато някои хора се идентифицират като автосексуални, всеки човек има такива периоди в живота си, когато предпочита да се забавлява сам, вместо да разделя този момент с друг човек. Това е донякъде опознаване на себе си, на своето тяло и неговите постоянно променящи се състояния и нужди.
Подобно на други сексуални ориентации, автосексуалността се проявява по различни начини и за различни периоди (много рядко, но се случва и завинаги). Някои може да имат сексуално желание към себе си, да се наслаждават на самостимулация, да имат сексуални мечти за себе си и да фантазират за себе си, като изключват други връзки. Други могат да имат тези усещания, но също така могат да бъдат романтично и сексуално обвързани с един или повече партньори.

Каква е разликата между автосексуалността, авторомантизма и автоеротизма?

Сексуалните ориентации включват не само сексуални щения, но и романтични чувства. Те не винаги трябва да съвпадат. Човек може да се идентифицира като хетеросексуален, докато все още е биромантичен или има романтични чувства към два пола. Хората могат да се идентифицират с повече от една сексуална или романтична ориентация по различно време.

Авторомантичен срещу автосексуален

Хората, които са авторомантични, преживяват личните си отношения със себе си като романтични, докато хората, които са автосексуални, изпитват силно сексуално влечение към себе си. Понякога двете неща се припокриват.

Авторомантичните хора разглеждат връзката си със себе си като такава, в която и двамата дават и получават любов. Хората, които са авторомантични, могат да участват в други взаимоотношения, но винаги ще бъдат приоритет за себе си, като например да купуват романтични подаръци за себе си.

Някой, който е автосексуален, се чувства възбуден от собственото си физическо тяло и себе си. Тези хора могат дори да оприличат тези чувства като влюбеност. Докато някои хора, които се идентифицират като автосексуални, могат да имат сексуални отношения с партньор, други са напълно доволни от самостимулацията и намират, че това ги удовлетворява сексуално и емоционално.

Автоеротизъм срещу автосексуалност

Автоеротизмът е акт на мастурбация, при който човек стимулира себе си сексуално. Той се различава от автосексуалността по това, че е по-скоро действие, отколкото сексуална ориентация. Автоеротизмът е почти универсален и е естествен, здравословен израз на сексуалността ни.

Има опасни, по-рядко срещани форми на практиката като хипоксифилия и асфиксиофилия, които използват обесване, задавяне или други форми на ограничаване на дишането за постигане на сексуално удоволствие. Това често се нарича еротично задушаване и е опасно, тъй като може да доведе до много тежки последствия.

Митове и заблуди относно автосексуалността

Автосексуалността може да обърка външните хора, особено защото все още не е добре проучена. Някои не я смятат за достоверна сексуална ориентация и могат да започнат да я осмиват като нарцисизъм, нещо неестествено или дори психично заболяване. Сексуалността обаче е нюансирана и всеки трябва да може да изследва собствените си желания по начина, който се чувства, че е правилно за него.

Понякога се приема, че автосексуалните хора никога нямат пълноценни отношения с другите, но това не е вярно. Някои хора, които са автосексуални, може да пожелаят близост с друг човек и да я постигнат. Те могат да се идентифицират с една или повече сексуални ориентации и просто да предпочитат самостимулацията през повечето време.

Има хора, които се идентифицират като автосексуални след една или повече неуспешни връзки. Те могат да видят връзката със себе си като отговор на любовта. Като спасение от разочарованието. Други казват, че връзката им със себе си е реална и че те са истински влюбени в себе си, както биха били в някой друг.

Всеки от нас има различни преживявания и желания, така че значението на автосексуалността за един човек може да не е същото като разбирането на някой друг.

Мъжки заблуди за секса

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X