Напишете дума/думи за търсене

Италиански шеф готвачи приготвят вкуснотии с български розови домати

На Фестивал на Розовия домат ще научите рецепти от световни знаменитости в кулинарията и ще опитате дори чийзкейк с розов домат

Представяте ли си италиански шеф-готвач да приготвя специалитетите си с български домати? Да, разбира се! Дори италианците са наясно, че няма по богати на вкус, сочност и сладост от нашите розови сортове.

А представяте ли си да видите на живо как се приготвят тези специалитети? Разбира се, че е възможно! Трябва само да посетите Фестивал на Розовия домат в софийската Княжеска градина 3-ти септември от 11:00 до 17:00 часа. Там кулинарният експерт по италианска и средиземноморска кухня шеф Джовани Балдантони заедно с родния си колега Ути Бъчваров ще покажат най доброто, на което са способни двама корифеи в кухнята, когато разполагат с чудни розови домати.

В своята кулинарна демонстрация Ути ще приготви  пред всички присъстващи традиционни рецепти с български земеделски продукти, сред които розови домати, зелен фасул и патладжани. За час и половина колоритният водещ ще покаже на гостите на Фестивала своята интерпретация за велика балканска салата, зелен фасул по манастирски и гювеч паприкаш.  Отидете на място, за да видите отблизо как се приготвят някои от традиционните български ястия и да ти дегустирате, естествено.

Едва ли ще имате друга подобна възможност да се насладите на живо на демонстрацията на двама италиански кулинари - шеф Джовани Балдантони и шеф-готвач Енца Барбаро, които ще използват български домати за приготвянето на зимнина по италианска рецепта. И двамата са изключителни професионалисти и световнопризнати в средиземноморската кухня. По време на Фестивала на Розовия домат те ще покажат изпитани кулинарни похвати за консервиране на пресни и сушени домати, както и безотпаден метод за готвене, като превърнат отпадъците във вкусен пикантен сос.

И това далеч не е всичко. В духа на българските традиции Яна Иванова от Резиденция Баба ще ви научи как се правят няколко автентични български ястия, предавани през поколенията в някои от най-китните села в Северозападна България. По време на Фестивала тя ще демонстрира пред гостите дълго съхраняваните рецепти от Турлашката област за косачко кисело – по-различна вариация на лятна студена супа и бел муж с пресносолно овче сирене.

Изобщо, ако имате възможност да посетите Фестивала, отидете гладни, защото менюто, което подготвят организаторите от МЕТРО България и техните кулинарни експерти, е изумително и всичко ще бъде преготвено с автентични земеделски продукти. От печена капия с доматен сос, през лятна манджа с овче сирене и квасен хляб, до домашна скрежина с желе от розов домат, шеф-готвачите на ресторантите Лиани, CAI и Crazy Diamond ще покажат своя модерен прочит на традиционната българска кухня, а за любителите на сладките изкушения шеф Велев и су-шеф Дойков от МЕТРО Академия  ще приготвят чийзкейк от розов домат.

Специално за читателите на „24 часа“ от МЕТРО България споделят и менютата на ресторантите, които ще ви очакват на Фестивал на Розовия домат.

  1. МЕТРО Академия:
  • Салати/гарнитури: розови домати със краве сирене; Бобена салата със Смилянски фасул и Реселешки лук.
  • Основно: карначета и кюфтета на скара (собствено производство от охладената витрина).
  • Десерт: чийзкейк с крема сирена и сладко от розови домати.

 2. CAI (Culinary Art Institute):

  • Основно: хрупкав отворен сандвич със салса от розов домат, прясна чубрица и масло с печени домати.
  • Десерт: пяна от розов домат, босилек и доматено конкасе с карамелизирано масло във вафлена фунийка. 

 3. Лиани:

  • Печена капия с доматен сос.
  • Пълнен розов домат с български сирена.
  • Печен джолан на бавен огън.

 4. Crazy diamond 

  • Хумус с моркови, куркума и копър.
  • Домашен катък с печени червени чушки, орехи и доматена пяна.
  • Селска лятна манджа с козе сирене.
  • Скрежина с розов домат.
  • Домашна лимонада от смокини.

Ще имате възможност да си купите лично от производителите традиционни български продукти като различни сортове розови домати, куртовска капия, патладжани, млечни продукти и още много други, с които да приготвите за цялото семейство нещо ново, нещо свежо и невероятно вкусно! Нещо, което може да научите само на Фестивал на Розовия домат!

  • Ключови думи:
X