Напишете дума/думи за търсене

Почина кралица Елизабет II

Кралица Елизабет Втора СНИМКА: Ройтерс

Британската кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст в замъка Балморал, резиденцията на британските монарси в Шотландия. От кралското семейство съобщиха, че последните часове на Нейно Величество са били спокойни.

С нейната смърт най-големият й син Чарлз, бившият принц на Уелс, ще поведе страната като нов крал и държавен глава на 14-те царства на британската общност.

Крал Чарлз и съпругата му Камила ще останат в Балморал тази нощ. Очаква се утре да се завърнат в Лондон.

Най-дълго управлявалият монарх е роден с имената Елизабет Александра Мери Уиндзор в Мейфеър, Лондон, на 21 април 1926 г.

Елизабет се възкачи на престола едва през 1952 г. след смъртта на баща си, крал Джордж VI. Под нейно управление преминаха последните мъки на Британската империя. Тя преодоля глобалните катаклизми и вътрешните скандали и успя да модернизира монархията.

Управлението на Нейно Величество продължи 70 години.

Мандатът на кралица Елизабет II като държавен глава обхваща следвоенните строги икономии, прехода от империята към Британската общност, края на Студената война и влизането на Обединеното кралство в – и оттеглянето – от Европейския съюз.

Нейното царуване обхвана 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и приключвайки с Лиз Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г. Нейно Величество я назначи на власт едва във вторник.

Тя провеждаше седмични аудиенции със своя министър-председател по време на управлението си.

Бъкингамският дворец в четвъртък съобщи, че лекарите са загрижени за здравословното състояние на Елизабет II и препоръчаха тя да бъде под медицинско наблюдение. По-късно всичките й деца дойдоха при кралицата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X