Напишете дума/думи за търсене

Софи Фройд - внучката, която предизвика дядо си

Софи Фройд е черната овца на семейство Фройд. Тя е феминистка и изключително критична към теориите на дядо си. Освен това тя оставя след себе си завладяващо наследство.

Тези, които са посещавали часовете на Софи Фройд в колежа Симънс (сега университет Симънс) в Бостън, са изненадани. Професор по психосоциология, тя е известна преди всичко с това, че поставя основите на феминизма в областта на социалната работа. Всъщност, ако има нещо, което е правила често, то е да критикува много от теориите на известния си дядо.

Софи Фройд е дъщеря на адвоката Жан Мартин Фройд и логопеда Ернестин Дракър. Баща й е най-големият син на Зигмунд Фройд и по-късно директор на Internationaler Psychoanalytischer Verlag. Като младо момиче Софи е принудена да избяга от сянката на нацизма, който опустоши Европа, за да изгради отново живота си в Съединените щати. Именно тук, според собствените й думи, тя е израства в „еврейско гето от висшата класа“.

Сянката на Фройд и почти косвеното задължение послушно да продължи съгласието си с наследството, оставено от него, я преследват през част от младостта й. Въпреки това Софи Фройд е черната овца на семейството. Тя не само не е обучена в психоанализата, но дори не вярва в нея и никога не отива на терапия, дори от чисто любопитство.

Нейният характер, връзката й с дядо й и критичният й поглед към тази класическа школа в психологията превръщат Софи в изключителна фигура. Тя почина през юни 2022 г. на 97 години.

Според Софи Фройд дядо й не е бил топъл или любящ характер.

„Когато бях дете във Виена, послушно посещавах дядо си всяка неделя. Не ме държеше в скута си, не ми говореше, не ми даваше бонбони. Той просто беше там и мълчеше.”

Софи Фройд преподава и социална работа в Канада и няколко европейски страни и е била редактор на рецензии на книги за American Journal of Psychotherapy.

Разбира се, имало много студенти, които посещавали часовете й по психосоциология заради това, че е внучка на известния си дядо.
Въпреки това тя винаги казвала пределно ясно: „Аз съм Фройд, но не съм фройдист“. Всъщност от много рано тя отказа да следва стъпките на прочутия си прародител. Може би това се дължи на бурните отношения между родителите й и многото разногласия в семейството.

Баби, дядовци, чичовци и други роднини създавали среда, която била твърде шумна, проблемна и белязана от забележителни различия. Както тя веднъж обяснява в интервю за The Boston Globe: „Много съм скептична към голяма част от психоанализата. Мисля, че това е такова нарцистично угаждане, че не мога да повярвам в нея”.

Връзката на Софи Фройд с нейния дядо
Софи Фройд си спомня как е посещавала дядо си всяка неделя като дете. Тя го описа като човек с малко топлина, царствена и дистанцирана фигура, която не говори много. Той не бил близък с нея, нито особено нежен. Освен това изпитвал хронична болка заради рак на устата, причинен от пристрастяването му към тютюна.

Всъщност последните години на бащата на психоанализата са особено трудни. Лошото лечение удължава страданието му до почти нечовешка граница. Освен това, както показват проучванията, вероятно смъртта му е резултат от евтаназия.

Неговата внучка признава, че загубата му я е засегнала, но благодарение на решителния си и независим характер тя скоро преодолява тази празнота. В крайна сметка тя и майка й успяват да се дистанцират от клана Фройд и да се наслаждават на доста охолен живот в Америка.

Софи Фройд, феминистка сред фройдисти
Част от работата на Софи Фройд в университета включвала изследвания. През 1970 г. тя започва да прави преглед на работата на дядо си относно жените и нарцисизма. След много интервюта тя доказва, че Зигмунд Фройд греши в твърдението си, че само мъжете демонстрират „истинска страст“.

Тя е категорична, че жените също са състезателни и решителни и работят за целите си по същия начин като мъжете. Страстта при жените била една от любимите й теми. Тя също така насърчава правата на жените в университетите и се бори срещу друга обичайна реалност на времето.

Всъщност Софи Фройд полага социалните основи, за да накара младите жени да разберат, че фактът да забременеят и да бъдат майки не слага край на тяхното образование. Нито пък означава, че трябва да се откажат от работата и професионалните си стремежи.

Софи Фройд беше изключително борбена срещу идеята, присъща на теориите на нейния дядо, че жените имат второстепенна роля в обществото.

Черната овца на семейството
Софи Фройд е отхвърлена от фамилията си в ранна възраст. Нейната леля Анна Фройд - психоаналитик и верен наследник на теориите на собствения си баща, гледа с негативен уклон на отдалечаването на бунтовната си племенница от семейството на Зигмунд. Софи обаче наистина нямала нищо против да бъде черната овца на семейството.

Тя смятала, че основната теория на психоанализата, като „завистта към пениса“, е остаряла. Софи била изключително критична към патриархалната визия за женската сексуалност, която дядо й защитавал. Според нея фигурата на жените в теоретичната тъкан на психоанализата е унизителна.

Фройд заявява, че жените завиждат на „анатомично превъзходния“ мъжки пенис, което води до завист към пениса. Той добавя, че единственият начин, по който могат да разрешат това, е като имат собствено дете, като дори предполага, че са склонни да желаят синове в усилията си да получат пенис. Тези фройдистки принципи винаги са били отхвърляни от Софи Фройд.

Без съмнение, наследството на тази феминистка активистка и психосоциолог рисува внушително платно по отношение на историята на психоанализата. За тези, които искат да научат повече за нея и семейството й, тя написва книга „Да живееш в сянката на семейство Фройд“. Това е произведение, което е едновременно разкриващо и пълно с изкусителни детайли.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X