Напишете дума/думи за търсене

Анджелина Джоли се превръща в Мария Калас в нейния залез - в изолация, без сърце и без глас

Тя се събуди в дома си в Париж. Отпаднала, слаба, почти без глас, сянка на себе си. Изолирана между стените на апартамента си в най-красивия град на света, от месеци има сили само да гледа западни филми, да пуши неуморно, да взема сънотворни и болкоуспокояващи и да мисли за липсата на човека, който я караше да страда толкова много. В този ден, 16 септември 1977 г., тя щеше да закуси и да изчезне завинаги.

Дяволската дева с божествен глас Мария Калас почива, преди лекарят дори да стигне до дома й. Така завършва историята на Мадам Бътерфлай, която, измамена от англичанина Пинкертън, намира смъртта си като нощна пеперуда, привлечена от пламъка.

Върху изтичащите часове от живота на легендарното сопрано ще се завихри предстоящият биографичен филм La Divina на чилийския режисьор Пабло Лараин, който впечатли със своето виждане на отговора на госпожа Кенеди след убийството на нейния съпруг в “Джаки” (2016) и облече Кристен Стюарт в ретро “Шанел”, за да ни срещне с принцеса Даяна преди развода с престолонаследника.

Със своя афинитет към силните личностни присъствия режисьорът избра Анджелина Джоли за ролята на Калас в лентата, в която ще разкаже “бурната, красива и трагична история от живота на най-великата оперна певица в света”, преосмислена през последните й дни през 70-те години на миналия век в Париж.

“Да имам шанса да съчетая двете си най-дълбоки и лични страсти, киното и операта, беше дългоочаквана мечта - обясни Лараин. - Да направиш това с Анджелина, един изключително смел и любопитен артист, е очарователна възможност. Истински подарък.”

Актрисата също изрази готовността си да се раздаде 100% за продукцията, чийто сценарий е дело на Стивън Найт (създателя на Peaky Blinders).

“Приемам много сериозно отговорността за живота и наследството на Мария - коментира Джоли. - Ще дам всичко от себе си, за да посрещна предизвикателството. Пабло Лараин е режисьор, на когото отдавна се възхищавам. Да ми бъде даден шанс да разкажа повече от историята на Мария с него и със сценарий на Стивън Найт, е мечта.”

Обожавана от публиката от цял свят, Калас не намира любов, каквато заслужава, в своя трагичен живот.

Режисьорът Пабло Лараин ще покаже “бурната, красива и трагична история” на най-великата оперна певица в света, преосмислена през последните й дни
Режисьорът Пабло Лараин ще покаже “бурната, красива и трагична история” на най-великата оперна певица в света, преосмислена през последните й дни

Мария се ражда в Ню Йорк в семейство, което очаква с нетърпение да има син, но с магичния си глас проплаква тя. Расте в малък апартамент над аптека в района на Куинс, където посещава местното държавно училище. Майка й непрестанно я сравнява с по-голямата й сестра, която смята за олицетворение на красотата, съвършенството и женствеността. Какво като само на 5 години Мария разкрива изключителния си певчески глас, който като ураган сякаш отнася съзнанието в други светове. Един ден с нейната сестра са отведени от майка си в Гърция. Там, в обсадената от нацистите страна, се налага Мария да пее по кръчмите на германските войници и офицери.

Калас се ядосва на майка си, която работи като проститутка по време на войната, че се опитва да сводничи за нея пред нацистки войници. Това разкрива Линдзи Спенс благодарение на достъп до непубликувана преди това кореспонденция на Калас и други материали.

След няколко години без нито един светъл спомен за родината си и без цент в джоба сопраното се качва сама на кораб за САЩ, загърбвайки без съжаление роднини и приятели. Голямата сцена я очаква, световната слава е зад ъгъла.

На 24 години Калас сключва брак с Джовани Батиста Менеджини, богат италиански бизнесмен, с 27 г. по-възрастен от певицата. Той обожава операта и Мария. По това време тя тежи над 100 килограма, но се чувства безкрайно обичана от мъжа до себе си. Веднага се съгласява да стане негова жена, когато той й предлага брак.

Така гръцката богиня си спечелва мъж, мениджър, приятел и утешител.

Батиста би свалил звездите за нея, но не желае да имат деца, които биха могли да спънат кариерата на неговата любима. И все пак и той не е напълно съвършен и почтен в грижата и любовта си за нея. Менеджини иначе изглежда готов на всичко, дори да се изправи срещу собственото си семейство, което смята, че Мария има нужда само от парите му. Затова той дори се отказва от фамилната компания с цели 27 фабрики, отсичайки: “Вземете всичко, аз оставам с Мария”. Всъщност се оказва, че тя ще бъде неговата златна кокошка. И той прозира това.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X